Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nová naděje v boji s covidem: Léková agentura zkoumá regdanvimab. Zabrání hospitalizacím?

Autor: ČTK, sova - 
26. března 2021
20:55

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek dala doporučení pro další výzkum účinků léčiva regdanvimab, které podle výrobce může snížit riziko těžkého průběhu onemocnění covid-19. Preparát jihokorejské firmy Celltrion zatím není schválený k užívání v zemích EU, podle EMA ale první výsledky testování naznačují, že jeho nasazení může snížit počet pacientů s covidem-19, kteří potřebují hospitalizaci.

EMA v pátek také zmírnila pravidla pro skladování vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Nově se budou moci tyto očkovací látky v časovém období dvou týdnů převážet a skladovat za teplot od minus 25 do minus 15 stupňů Celsia, a bude tedy stačit jejich umístění ve standardních mrazicích zařízeních. Dosud se vyžadovalo skladování při teplotách minus 90 stupňů Celsia, což znamenalo, že se těmito vakcínami mohlo očkovat jen ve velkých centrech vybavených mrazničkami pro extrémně nízké teploty, napsala agentury DPA.

Lék snižuje riziko komplikací a zhoršení stavu

Lék regdanvimab označovaný také zkratkou CT-P59 je podle výrobce směsí monoklonálních protilátek proti covidu-19. U pacientů, kterým byl podán, podle testů snižuje riziko komplikací a zhoršení stavu, a pomáhá tak předcházet hospitalizacím a nutnosti napojení na kyslíkové přístroje.

Výsledky nejsou nicméně natolik průkazné, abychom v této chvíli mohli dospět ke spolehlivému závěru ohledně pozitivních účinků léku,“ uvedla EMA ve svém prohlášení.

EMA v současné době vyhodnocuje i data týkající se podobných protilátkových preparátů od firem Eli Lilly a Regeneron. I tyto léky fungují na bázi monoklonálních protilátek, které mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa