Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schillerová příští rok odmítá zvýšit platy. Hamáček u policistů a hasičů zmínil nevděk

Aktualizováno -
21. března 2021
15:15
Autor: ČTK, kal - 
21. března 2021
14:40

Schodek státního rozpočtu příští rok nebude pod 300 miliard korun. V diskusním pořadu České televize to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nepočítá s tím, že by se zvedaly platy ve státní správě - ani korunu navíc by neměli dostat mimo úředníků třeba policisté nebo hasiči. Jenže s tím nesouhlasí vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého by šlo o neúctu a nevděk. Pro letošek Sněmovna zvýšila plánovaný deficit z 320 na 500 miliard korun. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) půjde velká část těchto dodatečných peněz na „předvolební dárečky“. Schillerová to odmítá.

„Počítám s tím, že to bude rozhodně schodkový rozpočet, s tím, že nebude pod 300 miliard korun, počítám také. Je potřeba si uvědomit, že ještě minimálně půl roku budeme v nějaké covidové situaci,“ uvedla ministryně. V dubnu podle ní ministerstvo financí vypracuje novou makroekonomickou predikci. Podle Schillerové už by tehdy mělo být zřejmé, jak to bude s uvolňováním opatření proti šíření koronaviru.

Kvůli již dříve schválenému daňovému balíčku vypadne z příjmů rozpočtu asi 100 miliard korun. „Na příjmové straně bude chybět daňový balíček, ale já si za ním stojím. Těch zhruba 100 miliard korun, o kterých je tam (v příjmech rozpočtu kvůli daňovému balíčku) méně, tak ty zůstaly většinou lidem. My jsme se k tomu zavázali v programovém prohlášení. Navrhla jsem, aby platy ve státní správě nerostly. V tuto chvíli si to nemůžeme dovolit. Ale to zůstalo v kapsách lidí. A to se nám vrátí v té okamžité nebo odložené spotřebě,“ řekla ministryně financí.

Blesk Zprávy si upřesňovaly, na koho všeho by měla platová stagnace dopadnout. Mluvčí resortu Michal Žurovec uvedl, že se to netýká lékařů, kteří jsou placení ze zdravotního pojištění. A také učitelé nebo pracovníků v sociálních službách, jakkoli je Schillerová tentokrát přímo nezmínila. Mluvčí resortu financí naopak potvrdil, že by platy neměly růst vedle úředníků například policistům nebo hasičům.

„Rozhodně nesouhlasím, vnímal bych to jako neúctu a nevděk vůči příslušníkům integrovaného záchranného systému, kteří v rámci boje proti covidu odvádějí skvělou práci,“ zlobí se na záměry vládní kolegyně vicepremiér Jan Hamáček, jak uvedl v reakci pro Blesk Zprávy.

stellastella ( 21. března 2021 19:38 )

Kovid tu s nami bude,tahle vlada nejspis ne.
A nova to bude mit nesmirne tezke.
Tim bych debatu ukoncila

stellastella ( 21. března 2021 19:36 )

Nikdy jsem se na Barrandov nedivala. Z ceho soudite?
Nicmene je to jedno.
Jsem ekonom, zcela jiste vim,co je inflace.
🙈

salto ( 21. března 2021 18:49 )

stellas­tella­:sasa­jede: To máte z toho čumění na TV Barrandov

jonn ( 21. března 2021 18:13 )

Politici prej budou dělat za 50% Jeden rok !

Kamil Škoch ( 21. března 2021 18:08 )

Nic ani korunu těm darmožroutům už tak mají až dost a když se jim to nelíbí ať jdou dělat na linku do Agrofertu . Chudák Babiš a Schillerová kde to maji brát, sám Andrej má málo pro své podniky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa