Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prymula vzdal tlak na prosazení neschváleného Sputniku V: Jiných vakcín už bude dost

Autor: ČTK - 
21. března 2021
13:40

Začít zkoumat použití neschválené ruské vakcíny Sputnik V k očkování proti nemoci covid-19 v České republice již nemá smysl, uvedl v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima epidemiolog a poradce prezidenta Roman Prymula. Látkou bylo podle něj potřeba očkovat lidi nyní v řádu měsíce, poté už bude dost jiných vakcín. Dodla, že by se nemělo zastavovat očkování vakcínou AstraZeneca.

Podle Prymuly je již zbytečné, aby zatím neschválenou vakcínu Sputnik V prozkoumali čeští univerzitní vědci a dali vládě doporučení k jejímu užití. „Pointa byla v tom, že budeme moci tu vakcínu získat dříve. Když doběhne ten registrační cyklus tak, jak je oficiálně prezentováno, taky my už se k té vakcíně nedostaneme,“ doplnil Prymula. Obcházet schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) pak zcela odmítli biochemik Zdeněk Hostomský a přednosta IKEM Jan Pirk.

Prymula doporučil, aby ČR nyní začala nakupovat vakcínu AstraZeneca od států, které s jejím očkování přestali. Česko by podle něj nemělo přestat používat látku kvůli několika případům komplikací, které po jejím užití nastaly. Vysvětlení potíží může být různé, problémy mohou například souviset s hormonální antikoncepcí či leidenskou mutací v genu, řekl.

Látka podle Prymuly není tak nebezpečná, jak se původně myslelo. „Ukázalo se, že to byla bouře ve sklenici vody, že těch případů je skutečně velmi málo,“ uvedl. Hostomský dodal, že si vakcína nezaslouží špatnou pověst, která může být dána i snahou konkurenčních firem o její diskreditaci. Dodal, že výhody očkování touto látkou značně převáží komplikace.

EMA ve čtvrtek uvedla, že vakcína je bezpečná a její používání riziko krevních sraženin nezvyšuje. Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem dodala, že zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží zatím nelze a jejich zkoumání bude pokračovat.

Andrejko Bures ( 21. března 2021 19:19 )

Jiste ze ma:
Sputnik
Aeronet
AC24
Zvedavec
Protiproud
Parlamentni listy

A mnoho dalsich serioznich wevbu

Toulave_kopyto ( 21. března 2021 17:38 )

Máte nějaký odkaz na ty stovky mrtvých..

J H ( 21. března 2021 17:33 )

Jistě ... radši nechali zemřít desítky tisíc lidí, než aby vzali něco z Ruska ... i když Sputnik je asi nejlepší vakcínou na trhu, protože v sobě kloubí dva adenoviry .... nikdo neeviduje úmrtí po Sputníku na rozdíl od stovek úmrtí po Astra Zenece... hlavně ať vítězí propaganda a špinavá politika ...

kedris ( 21. března 2021 16:59 )

AstraZeneca může za krevní sraženiny, tvrdí vědci z Norska.

Již před několika dny byli tři norští zdravotníci hospitalizováni v nemocnici Rikshospitalet kvůli tomu, že se jim vytvořily krevní sraženiny poté, co jim byla aplikována dávka vakcíny AstraZeneca. Lékaři jim diagnostikovali krevní sraženiny na neobvyklých místech na těle, včetně žaludku a mozku. Kromě toho se u nich objevilo krvácení a měli nízký počet krevních destiček. Jeden ze zdravotníků v pondělí, krátce poté, co byl hospitalizován, zemřel.

Toulave_kopyto ( 21. března 2021 16:40 )

To je jen vaše volba. Jen by mě zajímalo, proč je pro vás Sputnik jediná volba?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa