Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi před rokem povinně nasadili roušky, nejdřív si je sami šili. Teď už mají respirátory

Autor: ČTK - 
15. března 2021
11:15

Jedním ze symbolů boje proti nemoci covid-19 se stalo nošení roušek. Zákaz vycházení kvůli výskytu koronaviru bez pokrývky nosu a úst, jenž byl zaveden před rokem, 19. března 2020, přijímala veřejnost různě. Roušky se nosily do začátku července, po letním uvolnění se v září vrátily. Od letošního února je převážně nahradily respirátory.

  • Nošení roušek po zavedení jejich používání část populace nejen v ČR odmítala - někteří argumentovali nepříznivými zdravotními důsledky, část lidí nenosila roušky na znamení odporu proti vládním nařízením. Většina Čechů ale tuto povinnost dodržovala.
  • Povinné roušky mimo domov nařídila vláda od 19. března jako jedna z prvních zemí; většina jiných to pouze doporučovala. Vzápětí se však ukázalo, že ČR nemá pro tuto situaci dostatečné zásoby nejen roušek, ale ani dalšího ochranného vybavení. Lidé se proto ve velkém uchýlili k šití roušek doma, vláda kvůli tomu mezi otevřené obchody zařadila i galanterie.
  • Nařízení se mírně uvolnilo po více než dvou měsících, od 25. května bylo možné roušky odložit při alespoň dvoumetrovém odstupu od jiných lidí. Zakrytí úst a nosu ale nadále zůstávalo povinné v uzavřených prostorech, na hromadných akcích či ve veřejné dopravě. Nošení roušek venku bylo zrušeno od 15. června, povinnost roušek ve vnitřních prostorech nebo ve veřejné dopravě padla 1. července. Netýkalo se to však metra. V Praze zůstaly roušky povinné při vnitřních akcích pro více než sto lidí.
  • Částečně se roušky začaly vracet koncem července, kdy tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od 25. července budou povinné na vnitřních hromadných akcích nad sto osob v celé ČR. Regionálně vymezená povinnost nosit roušku v té době platila také například ve zdravotnických či sociálních službách na Vysočině, v Libereckém, Ústeckém a Jihočeském kraji, zakrývání nosu a úst bylo během léta nezbytné rovněž v regionech s vyšším výskytem nemoci covid-19.
  • Od 1. září se roušky vrátily na úřady, do hromadné dopravy (v Praze i do vestibulů a na letiště) a do zdravotnických a sociálních zařízení. Znovuzavedení roušek ale provázel zmatek. Ministr Vojtěch původně oznámil, že roušky budou od 1. září i v obchodních centrech, školách mimo třídy, v kadeřnictvích a hospodách. To ale nakonec neplatilo.
  • Během září se opatření postupně zpřísňovalo, zakrytí nosu a úst začalo být povinné uvnitř budov, což platilo i pro školy (původně s výjimkou prvního stupně ZŠ). Od 21. října bylo pak nošení roušek nutné i venku na území obcí, pokud byli lidé blíže než dva metry. Po návratu žáků prvních a druhých tříd do škol po skončení vánočních prázdnin museli při vyučování mít nasazenu ochranu nosu a úst i oni. Od 1. března jsou ale i tyto děti kvůli zhoršení epidemiologické situace doma.
  • Vládní nařízení až na výjimky (třeba žáky a učitele autoškol) do té doby neurčovala druh ochrany dýchacích cest. Až 19. února řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády, že ministerstvo nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Cílem mělo být zvýšení ochrany před koronavirem, který se v ČR v současnosti šíří v nakažlivější britské variantě.
  • Od 25. února platí v ČR povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem. Respirátor musejí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musejí také v autech, pokud v nich nejedou členové jedné domácnosti. Výjimku z nošení kvalitnější ochrany dýchacích cest mají děti do 15 let.
  • Od 25. února se také respirátor či jedna zdravotnická rouška musejí nosit ve všech prostorách staveb či venku, když jsou rozestupy mezi lidmi menší než dva metry. Látkové roušky, šátky či šály už tedy nestačí.
  • A novou povinnost nošení chirurgických roušek nebo respirátorů i na pracovištích oznámilo ministerstvo zdravotnictví 27. února, platit začala 1. března. Ochranné prostředky musí zaměstnancům podle mimořádného opatření ministerstva zajistit zaměstnavatel.

ivan604 ( 15. března 2021 15:48 )

Roušky si šili občané sami, takže proto musela vláda zavést nošení respirátorů, jelikož z roušek neměli žádné příjmy do kapsiček!

Citronel ( 15. března 2021 15:45 )

To byla chvilka, kdy jsem byl na Čechy hrdý a nemusel se jako Čech stydět. Mile překvapily naše ženy údernice, zasedly za stroje a nemyslíc na únavu šily a šily a Češi je snad do jednoho disciplinovaně nosili, snad krom Klause. V případě jakéhokoliv ohrožení se na naše ženy můžeme spolehnout. Nyní už jsme opět v hnoji.

Covid_19 ( 15. března 2021 13:32 )

zakrytí nosu a úst zavedli jako první primátoři, protože vláda na letišti čekala roušky z Číny. Občané již šili roušky, protože si uměli spočítat, že pro ně roušky nebudou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa