Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Delší nouzový stav a Velikonoce „pod zámkem“, chce Blatný. A povinné testy i v malých firmách

Aktualizováno -
15. března 2021
16:30
Autor: ČTK, vei, simao - 
15. března 2021
07:20

Vláda na dnešním jednání neprobrala další postup, kam by Česko mělo směřovat po třítýdenním lockdownu, který skončí 21. března. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale chce, aby omezení pohybu platilo i přes Velikonoce, aby se zamezilo masivnímu setkávání lidí. Očekává taky žádost o prodloužení nouzového stavu. Ministři definitivně rozhodnou ve čtvrtek. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) vláda schválila povinné testování antigenními testy ve firmách od deseti zaměstnanců, řekl ČT. Naopak kabinet ještě nerozhodl, jestli bude testování ve firmách povinné dvakrát týdně. 

Kvůli vysokému počtu nakažených v nemocnicích platí v Česku od začátku března zpřísněná protiepidemická opatření, především zákaz cestování mezi okresy. Vláda zavedla restrikce s platností na tři týdny, co se ale stane po 21. březnu, není stále jasné. Vicepremiér a ministr průmyslu Havlíček v neděli v televizi CNN Prima News řekl, že neočekává otevření dosud zavřených obchodů před velikonočními svátky, tedy prvním dubnovým víkendem. Vláda podle něj bude zvažovat pouze drobné uvolnění pohybu osob.

Ministr zdravotnictví řekl, že s ohledem na počty nakažených a extrémní zátěž nemocnic není rozvolnění na pořadu dne. Vláda situaci probere na mimořádném jednání ve čtvrtek. „Chceme vidět aspoň první polovinu tohoto týdne, jakým způsobem vypadají data v populaci i nemocnicích. Dobrá zpráva je, že se situace zastavila. Zdá se, že se zastavila. Ale nedobrá zpráva je, že zatím nijak razantně neklesá a v žádném případě ještě neklesají počty zátěže v nemocnicích,“ uvedl dnes na tiskovce ve Strakově akademii ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Video  Tisková konference po jednání vlády. (15.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

„Z tohoto pohledu mohu dopředu říct, že opatření, která budou po 21. 3., se nebudou výrazně lišit od toho, co je v současné době k dispozici a budu rovněž navrhovat vládě, aby ještě o nějakou dobu následně požádala i o prodloužení nouzového stavu, protože zejména během velikonočních svátků je třeba trvat na omezení pohybu, protože jinak bychom riskovali situaci, která by mohla být podobná té, k níž došlo kolem vánočních svátků,“ dodal Blatný. Nouzový stav by se podle něj měl prodloužit nejméně o dva týdny.

Na dotaz ohledně toho, že vláda lidi v únoru žádala, aby vydrželi ještě tři týdny, nyní však chce tvrdá omezení protáhnout dál, Blatný uvedl: „Myslím si, že ta opravdu nejstriktnější opatření na ty tři týdny byla minimem, tak to bylo od začátku komunikováno. Celou dobu jsme říkali, že záleží na tom, jakým způsobem se ta situace vyvíjí. Vyvíjí se ani ne úplně kriticky, ale nevyvíjí se ani tím nejoptimálnějším scénářem,“ doplnil Blatný.

Existují 3 scénáře, jdeme střední cestou, uvedl Blatný. Za základní problém označil poměrně velký počet zranitelných zejména seniorních obyvatel. Některá z nejpřísnějších opatření bude možno zvážit uvolnit. „Zejména se jedná o možnost perimetru, který je umožněn pro volnočasové aktivity. Určitě nebudu doporučovat zastavení toho opatření, které omezuje pohyb mezi jednotlivými okresy a to i s ohledem na přicházející velikonoční svátky. Nemyslím si, že je to v kontradikci s tím, co jsme říkali od začátku, ani si nemyslím, že by to bylo něco, co jsme dopředu věděli a nechtěli sdělit,“ vzkázal Blatný.

Video  Maláčová o covidu: Všichni máme nervy nadranc! Co řekla o penězích, rozvolnění či podvodech firem?  - Jakub Veinlich/Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Blatný sdělit výhled na další týdny odmítl. „Vývoj té epidemie není vhodné předpokládat na měsíce dopředu tak, jak vidíme v ostatních zemích  nyní, kde dochází k výraznému horšení té situace,“ uvedl ministr Jan Blatný (za ANO). „Z tohoto důvodu jsem opatrný ne proto, že bych nechtěl říct nějaký konkrétní horizont na týdny a měsíce dopředu, ale proto, že se snažíme k tomu přistupovat zodpovědně,“ podotkl.

Povinné testy i v nejmenších firmách

Testování zaměstnanců ve firmách na koronavirus by mohlo být podle ministra Havlíčka povinné dvakrát týdně. O změně ale vláda dnes nerozhodla, podle Havlíčka to chce nejprve probrat se svazy.Nyní mají firmy povinnost otestovat pracovníky jednou za týden.A nově se tato povinnost bude týkat také nejmenších podniků s deseti až 49 zaměstnanci. První kolo pro ně bude povinné do 26. března, řekl Havlíček.

Plošné testování odhaluje podle dosavadních dat ve firmách mezi 1 - 2 procenta nakažených. Blatný čelil dotazu, zda to není málo. „Zcela zodpovědně říkám, že není,“ podotkl.

„Z dat jak našich, tak zejména zahraničních víme, že zhruba 2 procenta osob v populaci nese až 90 procent nálože toho viru a jsou to ti, kteří následně mohou nakazit další lidi, kteří bohužel se mohou jednak dostat do nemocnic, jednak zemřít. Procento záchytu i v těch společnostech je velmi adekvátní, je potřeba v tomto pokračovat. Ministerstvo zdravotnictví bude podporovat to, aby byly testy ve firmách dvakrát týdně,“ potvrdil Blatný.

Vyšší ošetřovné? Vláda se nedohodla

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce více peněz pro rodiče, kteří jsou doma s dětmi kvůli zavřeným školám. Po vládě proto chtěla navýšit takzvané ošetřovné. 

„Víte, proč ještě není vyšší ošetřovné. Hnutí ANO to prostě nechce. 70 % jim připadá dost. Jenže školy už jsou zavřené půl roku,“ zmiňuje Maláčová na svém facebookovém účtu a připomíná sliby premiéra i bývalého ministra zdravotnictví. „Ještě v září premiér Babiš sliboval, že se školy zavírat NEBUDOU, v říjnu tehdejší ministr Prymula sliboval, že to bude MAXIMÁLNĚ na 3 týdny…,“ zdůvodňuje Maláčová proč chce rodičům alespoň částenčně navýšit jejich rodinný rozpočtet. 

„Navrhnu navýšení ošetřovného na 80 %. Požádala jsem pana premiéra, abychom rodinám s dětmi pomohli. Jinak půjdeme cestou poslaneckého návrhu,“ dodala Maláčová, a požaduje stejně jako další členové menšinové vlády, aby se hned na začátku rozvolňování začaly vracet především děti do škol. 

O zvednutí částky nakonec budou jednat poslanci ve Sněmovně. „Na vládě jsme se na ošetřovném nedohodli, diskusi přesouváme do Sněmovny. Věřím, že poslanci napříč politickým spektrem rodiny s dětmi podpoří,“ uvedla ministryně. Na tiskové konferenci ČSSD předtím řekla, že pro zvýšení ošetřovného jsou ve Sněmovně všechny poslanecké kluby kromě vládního hnutí ANO.

Náplň pro maturanty

V necovidové části jednání menšinového kabinetu proberou ministři poslanecký návrh, podle kterého by se studenti středních škol měli v posledním pololetí připravovat zejména na maturitní zkoušku. O konkrétní náplni vzdělávání v posledním pololetí by podle novely rozhodoval ředitel školy a fakticky by trvalo zhruba měsíc a půl, od poloviny března do konce dubna. Z předlohy podle vládních legislativců není zřejmé, zda by se v posledním pololetí vyučovaly jen předměty, které student uvedl v přihlášce k maturitě, nebo by měl možnost vzdělávat se i v jiných předmětech.

Kabinet projedná také návrh nové koncepce báňské záchranné služby či poskytnutí investiční pobídky formou slevy na dani plzeňské firmě Škoda Electric, která je součástí Škody Transportation ze skupiny PPF. Pobídka je v hodnotě více než 61 milionů korun a týká se rozšíření výroby trakčních motorů a pohonů trolejbusů a elektrobusů. Agentura CzechInvest vyhodnotila výnosy z investice pro státní rozpočet v příštích deseti letech na 865 milionů korun.

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě.“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 16. března 2021 12:04 )

stejně tak to bude s astrou-vyhozené peníze. nic víc

dessy ( 16. března 2021 11:51 )

ano, během několika let, bez ohledu na věk mi zemřelo několik blízkých na rakovinu... co dodat?

yarda ( 16. března 2021 07:06 )

Zazvoň na sestru, že ti zapomněla dát tvůj prášek psychiatrický.

yarda ( 16. března 2021 07:04 )

A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci.

dessy ( 16. března 2021 05:11 )

Tak to byste chtěla moc. omluva!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa