Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL. Vadí mu odmítání neschváleného Sputniku

Aktualizováno -
10. března 2021
18:11
Autor: ČTK, Mii, vei - 
10. března 2021
11:32

Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby z funkce odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ředitelku Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou. Řekl to v rozhovoru serveru Parlamentní listy. Vadí mu jejich postoj k ruské vakcíně Sputnik. Jejím odmítáním podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Zeman chce, aby ve funkci skončil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Blatný požaduje, aby byly vakcíny schváleny úřady v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní využívané očkovací látky. Stejný závěr přijali na nedávné schůzce hlavní ústavní činitelé včetně Zemana.

Nyní ale prezident chce, aby vakcíny schválil SÚKL a Česko jimi začalo očkovat ještě před rozhodnutím evropských orgánů. V rozhovoru dnes Blatného a Storovou označil za hlavní překážky pro dodávky vakcín. O jejich odvolání chce s Babišem v blízké době jednat. Uvedl také, že premiér udělal chybu, když mu navrhl do funkce Blatného. Ministra označil za nekompetentního.

„Oni (ministr Blatný a šéfka SÚKL Irena Storová, pozn. red.), a to chci říci zcela veřejně a nahlas, nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí,“ je přesvědčená hlava státu.

Že by Česko mělo již čtvrtého šéfa zdravotnictví za dobu pandemie, Zeman nevnímá jako příliš velký problém. „Když se loď potápí a kapitán neumí kormidlovat, tak vyhození kapitána zejména v době, kdy tam jsou daleko schopnější námořní důstojníci, je požadavek sebezáchovy,“ vysvětlil prezident ve svém obvyklém stylu.

Storová: Hájím veřejné zdraví

Blatný v reakci na Zemanova slova řekl ČT, že sám neodstoupí a trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

„Mým posláním a také posláním mých kolegů na SÚKL je hájit veřejné zdraví. To děláme každý den a zůstane to tak. Naším úkolem je zajistit, aby se k lidem dostávaly jen bezpečné, kvalitní a účinné léčivé přípravky a těmi jsou i vakcíny proti COVID-19,“ vzkázala Zemanovi šéfka SÚKL Storová.

Petříček: Upozorňuji na rizika

„Považuji za reálné, že by k tomu mohlo dojít. Je krátce před volbami a každé vládě prospěje, když včas vymění méně úspěšné ministry,“ řekl dále Zeman k možnému odvolání šéfů resortů. Petříček jako šéf české diplomacie dle jeho názoru selhal, Zeman jej ani nepodpoří v jeho snahách kandidovat na šéfa sociální demokracie. 

Petříček Blesk Zprávám řekl, že si za svými postoji stojí. Tvrdí, že roli v Zemanově návrhu může hrát i jeho postoj ke snahám zapojit ruské firmy do dostavny jaderné elektrárny Dukovany. „Chápu to tak, že jsem trnem v oku proto, že upozorňuji na bezpečnostní rizika tendru na dostavbu Dukovan a odmítám očkovat lidi necertifikovanými ruskými a čínskými vakcínami. Za svou prací si stojím a výměny ve vládě jsou jasně dány koaliční smlouvou,“ řekl Blesk Zprávám Petříček.

Odvolání proberou koncem března

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) Zeman sice může říkat svůj názor, ale to je tak všechno. „V Česku samozřejmě platí dělba moci. A platí to, že tím, kdo navrhuje odvolání a jmenování ministrů, je předseda vlády. Řídíme se koaliční smlouvou, a tam jsou mechanismy jasně dané. Názor pana prezidenta je relevantní v rámci celé diskuze, ale znovu říkám, že tím, kdo navrhuje personální změny v kabinetu, je předseda vlády,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu.

Babiš by se měl se Zemanem kvůli záležitosti sejít 22. března. Prezident již pohrozil, že pokud jej předseda vlády nevyslyší, je možné, že to mezi nimi ochladí vztahy. „Rozhodně by to nepřispělo k dalšímu zlepšení našich přátelských vztahů,“ odpověděl Zeman na otázku, jak bude vnímat neodvolání obou ministrů.

Zeman poukázal na zájem Itálie a Slovenska o ruskou vakcínu. „Pro mne z toho vyplývá závěr, že pokud se těmito vakcínami, ať ruskou, nebo čínskou, očkují miliony lidí, pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé,“ řekl Zeman. Blatný se Storovou podle něj nesou za tato úmrtí plnou odpovědnost.

Zeman dnes také řekl, že Česko dostalo nabídku, aby se ve spolupráci s Německem a Ruskem podílelo na produkci Sputniku, který by se vyráběl v jedné z německých spolkových zemí.

Prezident kritizoval i Petříčka, řekl, že nebude podporovat jeho kandidaturu na předsedu sociální demokracie. Ministry prezident odvolává podle ústavy na návrh předsedy vlády. S odvoláním Petříčka by musela souhlasit podle koaliční smlouvy sociální demokracie. „Myslím, že předseda (ČSSD Jan) Hamáček bude preferovat zájmy našeho státu před úzkými stranickými zájmy,“ poznamenal Zeman. Odvolání Petříčka považuje za reálné.

Opozice: Nepřijatelné jednání Hradu

Zástupci opozice Zemanovo rozhodnutí kritizují. „Ministr Blatný sice už dávno neměl být ve funkci, ale ne kvůli Sputniku. Nezvládá pandemii, čísla jsou katastrofální. To, že nechce připustit necertifikované vakcíny, je naopak dobře,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podotkl, že prezident nejedná v zájmu Čechů. „Nepřijatelné, aby prezident požadoval odvolání Blatného, který nejde na ruku zájmům Ruska a Číny a odmítá nestandardní postup v případě výjimky pro vakcíny. Devadesátky už skončily! Na Hradě si toho ještě nevšimli, k šípku ať už jdou ti, co nehájí naši bezpečnost a naše zájmy!“ rozvášnil se na twitteru.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lunatic ( 10. března 2021 19:36 )

Pokud příroda rozhodne ještě před vypršením volebního období, budu bujaře slavit

Jirik-ta ( 10. března 2021 19:04 )

Reprodukční číslo klesá. Tzn. že jsme promořený. Než vakcíny někdo vyrobí. Tak budou zase jiné mutace atd. ............. .

Michal Snobl ( 10. března 2021 19:01 )

marmat dyť ty tam budeš při jednání jako hlavní poradce kruťmuho. Hlavně nezapomeň na Becherovku,bez tý tě tam nepustí a hlavně -nevychlastej ji po cestě na šichtu.

marmat ( 10. března 2021 18:31 )

Je zřejmé, že se Zeman dostal do Bubliny, s kámošem Klausem...
Hlavně, že už Premiér nebude s jeho "sympatiemi" jakkoliv spojován !!!
Byla to dosud velká "hřivna" opozice !!!
Být tak u jednání na Hradě 22.3. aspoň 10 minut.........nebo 5 !?:

marmat ( 10. března 2021 18:19 )

JAK ZASEL/sklidí !!!
****
10. března 2021 16:33
Prezident Miloš Zeman ve středu uvedl, že požaduje odchod dvou ministrů a ředitelky SÚKLu. Zejména kvůli jejich postoji vůči ruské vakcíně Sputnik V, které je hlava státu zastáncem. Postoj prezidenta rozčílil některé hejtmany. Už čtyři z nich v reakci prohlásili, že u nich v kraji se nebude očkovat vakcínou, kterou neschválil evropská léková agentura EMA.
Zdroj: http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­milos-zeman-hejtmani-sputnik-vakcina-ema-spor-puta-kuba-kulha­nek.A2­10310_­153603­_doma­ci_lre

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa