Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prymula promluvil o létě v Česku: Teplo britskou mutaci neoslabí, virus se bude šířit dál

Autor: tsv - 
7. března 2021
11:08

Pár měsíců po nastolení protipandemických opatření loni v březnu se život zdánlivě vrátil do normálu - roušky byly povinné pouze v metru, obchody byly otevřené a nikdo nic nenamítal proti volnému pohybu osob. Jak to ale bude letos? Britská mutace by nám mohla léto více než zkomplikovat, podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se bude nákaza šířit rychleji než loni.

Již minulý rok bylo čínskými vědci dokázáno, že vyšší teploty mají vliv na šíření koronaviru. Potvrzeno bylo pravidlo, že „čím tepleji je venku, tím slabší je virus“. Ovšem teplo samotné konec pandemie nepřinese.

„Klimatické podmínky ukazovaly, že v letních měsících intenzita šíření klesla asi o čtyřicet procent. Kdybychom to zprůměrovali s ohledem na britskou, jihoafrickou a další mutace, tak by se tento efekt de facto vyrušil. Mutace má plusový efekt, letní sezona minusový, to by znamenalo, že by se virus šířil podobně, jako tomu bylo v první vlně,“ sdělil serveru Lidovky.cz epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Budeme se kvůli mutaci opalovat na balkoně místo na pláži?

Kvůli novým mutacím, mezi které se jakožto nejslavnější řadí mutace britská a jihoafrická, dochází k mnohem snazšímu a rychlejšímu přenosu viru z jednoho člověka na druhého. Tento trend pravděpodobně nepoleví ani v letních měsících. „Platí, že šíření bude rychlejší, než bylo v první vlně, a zásadně rychlejší, než bylo v letních měsících, a s tím se musí počítat. Je to signál, že opatření, která dřív byla účinná, už v této podobě účinná být nemusí,“ vysvětloval epidemiolog Prymula.

Při výzkumu vlivu tepla na šíření koronaviru vědci zjistili, že každý jeden stupeň navíc snižuje počet nově infikovaných o tři procenta, snižuje se tak i počet úmrtí, a to přibližně o 1,26 procenta. Do rovnice zapadá dále i vlhkost, která s rostoucí intenzitou snižuje počet infikovaných za den o 0,85 procenta a počet úmrtí o 0,51 procenta.

Výsledky výzkumu se však nevztahují na nové mutace, které může mnohem efektivněji potlačit proočkovanost populace. S vakcinací však Česko nadále zůstává znatelně pozadu. Zdravotníci doposud podle dat ministerstva aplikovali v celé zemi 818 450 dávek vakcín, obě dávky dostalo přibližně 261 000 Čechů.

Video  Vláda o pracovní povinnosti pro studenty, práci z domova a testování (5. 3. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dulin ( 8. března 2021 09:24 )

Kdyby nebyl magor a náfuka, mohl svá moudra šířit odborně,ted může blekotat své názory jedině Zemanovi do ouška před spaním.Tomuto člověku jsem věřil.

dynaty ( 8. března 2021 05:56 )

kolikpak máš roků? a co takhle tohle říct tvojí babičce a dědovi?
přeji ti věčnou mladost a stejné názory i v těch 80ti

ginkognito ( 7. března 2021 21:00 )

Dnes mají největší vliv důležití blbci a podle toho to vypadá. Já bych to nechala na přírodním výběru. Kdo má umřít, tak ať umře a neotravuje se s tím život milionům ostatních lidí. Kvůli pár tisícům lidem, kteří přežívají jen díky zdravotnické mafii, která má z toho těžký prachy, se zničí život třeba dětem. Pořád otravují, jak chudáci důchodci to mají těžké - ale ti stejně za chvíli exnou a je to úplně jedno! Kdežto třeba pro desetileté dítě je rok desetina života a z toho současného blbince budou mít někteří potíže až do smrti. Blbci nechápou, jaké záchrany životů - stojí to miliardy a tit zemřelí by stejně exli. To si jako někdo myslí, že když se bude chodit s respirátory, tak ti nemocní osmdesátníci, kteří by před 30 lety už byli po smrti, tady budou do 120? Jděte už někam, důležití pitomci. Stejně jde jen o prachy.

Šárka Čechová ( 7. března 2021 18:59 )

Primulo, záleží už konečně !

Jana Strnadkova ( 7. března 2021 18:05 )

Tak to snad už budeme promo­řeni,­ne🤮😂hl­avně aby jste to stihli pořádně spočítat,protože ještě chvíli a bude víc pozitivních a covidakū,než máme obyvatel ...Prymulo ty už radši NIC NEMLUV,už jsi toho najkecal dost,sama lež,důkazy jsou v každých tv novinách kde promluví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa