Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V nemocnicích musí pomáhat lékaři a sestry z ambulancí, rozhodla vláda. Studenty nepovolá

Aktualizováno -
3. března 2021
20:48
Autor: ČTK - 
3. března 2021
15:05

Vláda schválila pracovní povinnost pro lékaře a další zdravotníky z ambulancí, mají ulevit přetíženému personálu v nemocnicích. Oznámil to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Krok už dřív avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který dodal, že se povinnosti prozatím nebude týkat mediků. O přesunu pacientů z českých nemocnic do zahraničí zatím podle Blatného zatím rozhodnuto nebylo. 

Od dnešní půlnoci budou mít hejtmani a primátor Prahy možnost udělit pracovní povinnost zdravotníkům, kteří nejsou zapojeni do péče o covid pacienty. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Je potřeba zapojit všechny rezervy, které máme a rozhodli jsme o uložení pracovní povinnosti (…) Týká se co lidí  pracující v ambulantní, jednodenní, lůžkové péči – pokud v současnosti nemají pacienty s covid – jinými slovy všechna zdravotnická zařízení, která se nepodílí na péči o covid pacienty,“ upřesnil Blatný.

„Tato povinnost se nevztahuje na lékaře prvního kontaktu. Ti se budou starat o pacienty v rámci JIP a jedná se o všeobecné lékaře, praktické lékaře, gynekology. Budou tím, kdo bude zajišťovat primární péči, jinak by došlo k tomu, že půjdou všichni do nemocnic,“ dodal ministr s tím, že zvažoval i pracovní povinnost u mediků, vzhledem k jejich studijním povinnostem k tomu ale zatím nepřistoupil.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

Blatný se také ohradil proti informaci, že by se pracovní povinnost měla týkat i zdravotníků, kteří poskytují péči v hospicech. „Není pravda, že by tato povinnost odvolávala zaměstnance z hospiců. Tato zařízení jsou vyňata a péče o tyto osoby v terminálním stádiu, stejně jako u praktických lékařů, dotčena nebude,“ uvedl ministr.

Přetížené nemocnice

V českých nemocnicích je s covidem-19 přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. V úterý v Česku přibylo 16.642 případů covidu. Odborníci podle Hamáčka předpokládají, že dnes by mohl počet nově diagnostikovaných atakovat 20.000.

Stát už v dřívějších fázích epidemie covidu povolal dvakrát na pomoc vyhlášením pracovní povinnosti studenty medicíny a ošetřovatelství. Blatný jejich znovupovolání zmínil jako jednu z možností, které ministerstvo zdravotnictví zvažuje pro případ dalšího zhoršování epidemie koronaviru a nárůstu zátěže nemocnic, v polovině února. Vedle toho ministr jmenoval zapojení specializovaných nemocnic, které se dosud na léčbě pacientů s covidem-19 nepodílely, pracovní povinnost zdravotníků z ambulantního sektoru nebo zřizování takzvaných pracovišť neodkladné pomoci, která se využívají při hromadných neštěstích.

Hejtmani uzavřených krajů žádají Blatného o upřesnění, jak doložit účel cesty Hejtmani uzavřených krajů žádají Blatného o upřesnění, jak doložit účel cesty | Úřad vlády, Archiv CNC

Blatný: Jednáme s Německem o přesunu pacientů

Přetíženým nemocnicím by mohl pomoci i převoz pacientů do jiných zemí. Zatím ale o tomto kroku rozhodnuto nebylo, jak informoval Blatný. Systém ale může být v případě potřeby okamžitě využit, žádat o pomoc se případně bude centrálně přes systém včasného varování. O možném přesunu pacientů se podle Blatného jedná zejména s Německem, zhruba 20 lůžek pro pacienty na intenzivní péči by od 6. března poskytlo také Švýcarsko.

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) dnes řekl, že Česká republika má dojednaných 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. Švýcarsko podle něj nabízí dvacítku míst včetně přepravy vlastním letadlem. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) jeho úřad učinil kroky, aby bylo možné využít také polskou pomoc. Hamáček v této souvislosti hovořil o kvótě 200 lůžek.

Napřetřes přišla během tiskové konference i údajně odmítnutá dodávka vakcín ze Spojených arabských emirátů. „V žádném případě neodmítáme vakcíny, ale nějaký černý trh nebudeme podporovat a neumím si představit, že by stát platil dopředu nějaké firmě, kde je podepsána Natalie,“ hřímal Babiš. „Podepsali jsme smlouvu, ve které jsme se zavázali, že nebudeme nakupovat vakcínu AstraZeneca mimo smlouvu,“ uvedl. Česko podle něj mělo už i dříve nabídky očkovacích látek přes soukromého prostředníka. 

Předseda vlády dodal, že brzy přijde 113 tisíc dodávek vakcín od Pfizer/BioNtech a dalších 60 tisíc od AstraZeneca. 

Povinné testování úředníků od příštího týdne?

Testování ve firmách se podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) rozjelo, dnes odstartovalo u firem nad 250 zaměstnanců. Brzy se pak připojí firmy od 50 - 249 zaměstnanců. Havlíček dodal, že v současnosti je skladem 1,5 milionu testů, 2,7 samotestů je k dispozici a do konce dalšího týdne podle něj přijde dalších 9,9 milionu. 

Vicepremiér informoval i o novém návrhu celoplošného testování ve státních firmách a u úředníků. „Během zítřka se bude dolaďovat a pokud to vláda v pátek schválí, zahájíme další vlnu celoplošného testování u státních úředníků,“ oznámil s tím, že tímto tempem by se začali úředníci testovat 10. března.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

koloman ( 4. března 2021 10:06 )

Praktických lékařů se to netýká je to tam jasně napsané

xiioma ( 4. března 2021 09:28 )

Německo začne postupně rozvolňovat opatření, otevřou obchody nebo divadla.

Závidím a gratuluji.

stařec ( 4. března 2021 09:26 )

Co lékaři-politici a lékaři působící v zahraničí ?!?!,proč nejsou povoláni?!?! Raději nám veznmou obvoďáky a holota zůstane na holičkách bez lékařů !!!!! HNUS,JEN SAMÝ HNUS VELEBNOSTI !!!!

strejda777 ( 4. března 2021 09:25 )

No aby ses z té tzv."matky" nepokálel!

strejda777 ( 4. března 2021 09:24 )

Tak to zase nepřeháněj s tou ironií.....nicméně tady nevidím žádné řešení, kdo tedy bude pracovat v ambulancích, kde docházejí občané s běžnými zdravotními záležitostmi.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa