Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řecko vyhlíží turisty už na jaře. Přijeďte i bez očkování, vzkázal ministr Britům

Aktualizováno -
25. února 2021
19:35
Autor: ČTK, sova - 
24. února 2021
17:39

Většina zemí řeší covidové restrikce, někteří však vyhlíží i směrem k obnově cestovního ruchu. Znovuotevření řeckých ostrovů očkovaným turistům by mohlo přijít už před létem, nejčastěji se v této souvislosti skloňuje květen. Jak píše například britský Daily Mail, takový krok by byl v kontrastu s postupem EU, která prosazuje jednotné otevření zemí za účelem cestování až později. Na letní dovolenou pak řecký ministr ve čtvrtek lákal i neočkované Brity.

V Řecku se tento týden v úterý objevil nejvyšší denní přírůstek nákaz koronavirem od začátku prosince, a vláda tak má obavy z nové vlny epidemie. Proto podle deníku Kathimerini zvažuje i další zpřísnění opatření. Rozhodnutí má padnout v pátek.

Řecko volá po zavedení očkovacích pasů v Evropské unii a věří, že by se díky nim mohlo v létě otevřít zahraničním cestovatelům.

S dřívějším otevřením řeckých ostrovů pro turisty, kteří obdrželi obě dávky proticovidové vakcíny, má přitom problém i Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta zemi varovala, že požadavek vakcinace pro mezinárodní cestování by byl v rozporu s právně závaznými mezinárodními zdravotními pravidly.

WHO zdůraznila, že stále panují nejasnosti ohledně účinnosti očkování, a vyzvala země, aby k takovému kroku podmíněnému očkováním nebo imunitou proti nákaze nepřistupovaly.

Přijeďte i bez očkování, vzkázal Britům ministr

Řecko je však připraveno přivítat letos v létě britské turisty bez ohledu na to, zda se již nechali očkovat proti covidu-19, uvedl dnes podle agentury Reuters řecký ministr pro cestovní ruch Charis Theocharis.

Řecko se v únoru dohodlo s Izraelem na zmírnění cestovních omezení pro izraelské občany, kteří doloží potvrzení o očkování. Řecký ministr pro cestovní ruch sdělil, že Athény diskutují o podobném ujednání s Londýnem. V tomto případě by se ale cesty do Řecka neměly omezit jen na oočkované.

Všichni Britové, bez ohledu na to, zda již dostali vakcínu proti covidu-19, či ne, budou mít možnost cestovat na letní dovolenou do Řecka,“ uvedl Theocharis. Ministr také upřesnil, že Britové, kteří budou mít potvrzení o očkování, nebudou muset před odletem do Řecka podstoupit PCR test ani karanténu po příletu.

JIP po celém Řecku jsou z 80 % vytížené

V úterý oznámilo řecké ministerstvo zdravotnictví 2147 nově potvrzených případů nákazy za předchozí den, z toho zhruba polovina připadla na kraj Attika, v němž leží metropole Athény. V celé zemi přibylo také 22 úmrtí spojených s covidem-19 a na jednotkách intenzivní péče (JIP) bylo v úterý 357 pacientů. Řecké státní nemocnice mají nyní lůžka JIP zaplněná z asi 80 procent, v oblasti Athén je to 85 procent.

Téměř jedenáctimilionové Řecko v této pandemii zaznamenalo dosud 182 800 nákaz koronavirem a na 6340 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Loni v první polovině roku bylo označováno za příklad zvládání epidemie, první větší vlnu zažila tato země až na podzim.

Koncem ledna se tam ale situace opět zhoršila, i proto se od 11. února v oblasti Athén opět zavřely obchody s nezákladním zbožím, restaurace smí prodávat jídlo jen s sebou a žáci se vrátili k distanční výuce. Také bohoslužby se tam konají bez věřících a svateb a pohřbů se smí účastnit nejvýše devět lidí.

Řecká vláda se rozhodla prodloužit uzávěru Athén a okolního regionu, informoval o premiér Kyriakos Mitsotakis. Karanténní uzávěra byla po Athénách tento měsíc zavedena i v některých dalších řeckých regionech.

Covid_19 ( 24. února 2021 17:53 )

v Řecku je panika, mají tam 7 denní průměr 1268 nakažených..... nikdy neměli nad 3500 pozitivních, mají stejně obyvatel jako my

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa