Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lockdown Česka se blíží? Vláda odložila jednání, stav nouze chce až do 31. března

Aktualizováno -
25. února 2021
01:00
Autor: Jakub Veinlich, trm, simao, ČTK - 
24. února 2021
07:19

Vláda se chystá na další dramatické zpřísnění opatření v Česku. Na tiskové konferenci to ve středu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření by měla být podobná těm, která byla v první vlně na jaře loňského roku. A možná ještě přísnější. Podle TN.cz je ve hře kromě zavření školek a 1. a 2. tříd základních škol mj. i zákaz pohybu dále než 20 kilometrů od domova či zavření všech obchodů s výjimkou těch s potravinami a léky. Na tvrdém lockdownu celého Česka se však na středečním jednání, které skončilo před půlnocí, vláda nedohodla a tiskovku po jednání zrušila. Pokračovat v jednání bude Babišův kabinet ve čtvrtek od 16:00.

Opatření, která máme a která nám povoluje pandemický zákon, jsou podle mého názoru nedostatečná,“ uvedl ve středu premiér Andrej Babiš (ANO).

„Prosím všechny, aby pochopili, že takovou situaci jsme tady skutečně ještě neměli. Bohužel to vypadá, že situace na výročí u nás bude pravděpodobně nejhorší,“ připomněl Babiš a pokračoval: „Víceméně se vrátíme k opatřením z první vlny, nebo března.“

Jednání odloženo, tiskovku zrušili

Vláda však ve středu nerozhodla o případném zpřísnění opatření. V jednání bude pokračovat ve čtvrtek od 18:00, řekl novinářům mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský. Tiskovka po jednání vlády, které skončilo půl hodiny před půlnocí, se nakonec neuskutečnila.

Tvrdý lockdown je však stále na stole. „Jsme přesvědčeni, že je potřeba opatření změnit a zpřísnit, protože jestli to neuděláme tak za příští dva, tři týdny nás čekají obrovské problémy a katastrofa,“ varoval Babiš.

Hamáček tvrdí: Máme shodu

Vláda má podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) shodu na rozsahu protiepidemických opatření a ve čtvrtek je rozpracují resorty, kabinet je představí také opozici, sdělil ČTK Hamáček. S opozičními představiteli jednal premiér Babiš již během středečního odpoledne.

Hrozba dosud nejtvrdších restrikcí

TN.cz ve středu v podvečer uvedlo, že vláda zvažuje dosud největší omezení života v Česku.

Od dalšího zákazu pohybu po zavření všech škol, školek, služeb a části obchodů, které nyní zůstaly ještě otevřené. Ve hře je i povinnost nosit na veřejnosti respirátory FFP2 všude.

Podle dosavadních informací ze středečních jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli je v Česku skutečně možné právě uzavření mateřských školek. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému.

Nouzový stav prodlouží až do 31. března?

Vláda se ve středu večer usnesla, že nouzový stav má dle nové žádosti, která zamíří před poslance, trvat tentokrát až do 31. března.  „Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o revokaci usnesení o ukončení nouzového stavu a o souhlas s prodloužením do 31. března,“ vzkázal přes SMS Hamáček. Stav nouze je nyní vyhlášen do 27. ledna.

„Vláda je přesvědčena, že důvody pro trvání nouzového stavu v České republice nadále trvají. Epidemický vývoj v zemi se nelepší, naopak se zhoršil kvůli rychlému šíření britské mutace viru a přibývá jak nově nakažených, tak i závažných případů, což vede k zahlcení českých nemocnic,“ stojí ve vládním prohlášení.

Nouzový stav v Česku platí od 5. října 2020. Poslanci několikrát žádost vlády podpořili, poslední návrh na prodloužení nouzového stavu do 16. března ale zamítli. Vláda jejich rozhodnutí obešla tím, že se dohodla s hejtmany, kteří ji požádali o prodloužení stavu nouze.

Nyní chce vláda Sněmovnu požádat i o to, aby revokovala své usnesení z 18. února o zrušení nouzového stavu. „Bohužel jsme strávili několik posledních týdnů debatou, čím nahradit nouzový stav, který je v určitém momentu závažnosti krize nenahraditelný,“ uvedl ve středu v průběhu dne Hamáček. Na aktuální nejhorší dosavadní čísla vývoje epidemie je nutné reagovat přiměřeně razantně, což znamená nutnost nouzového stavu, míní.

Vláda se přitom nechce spoléhat na schválení pandemického zákona, který dnes řešil Senát. Vládní předlohu senátoři schválili s „minimalistickými“ změnami, v pátek zamíří zpět do Sněmovny.

Maximálně 20 kilometrů od domova? A zákaz cest na Zanzibar

Jedním ze zvažovaných opatření je novinka v tom, jak daleko se Češi budou moci vzdálit od svých domovů. „Na takto vysokých číslech a při takovéto dynamice šíření epidemie to musí nutně souviset s pohybem obyvatelstva,“ upozornil ve středu Hamáček. Pozornost tak budí nové možné omezení pohybu - spekuluje se o zákazech cest Čechů dále než 20 kilometrů od domova.

Již schválené omezení se pak týká cestování. Kvůli novým mutacím koronaviru zakázalo nově ministerstvo zdravotnictví vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí. Vláda to ve středu schválila.

„Ministerstvo zdravotnictví proto českým občanům a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací,“ uvedl Úřad vlády.

Češi tak nesmí cestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambie a Zimbabwe.

Babiš: Zdravotnictví čekají pekelné dny

V Česku je nyní 6967 hospitalizovaných a dál dochází místa na covidových i necovidových JIPkách. S diagnostikovaným covidem-19 zemřelo již 19 835 lidí, jak vykázaly čtvrteční statistiky ministerstva zdravotnictví.

„Čekají nás pekelné dny z hlediska zdravotnictví,“ míní Babiš. Kdo za situaci v Česku nese vinu, nechtěl premiér komentovat , hodnocení prý nechá na expertech a médiích.

Na tvrdý lockdown se prý ptal i izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. „Není kontakt, není přenos,“ dodal Babiš. 

Video  Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24.2.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zaorálek: Je lepší přitvrdit, než čekat

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v ČT těsně před jednáním vlády uvedl, že „největší úkol vlády je ochrana zdraví a životů občanů“. „Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí, tak my prostě musíme jednat. Proto potřebujeme nouzový stav, který nám umožní omezení pohybu,“ uvedl.

„Ztvrdit opatření teď na dva tři týdny je podle mě daleko výhodnější, než čekat, nemůžeme si to dovolit. Vývoj situace není dobrý,“ hájil Zaorálek přitvrzení v Česku.

Prvňáci a druháci zůstanou také doma?

Jisté tak je, že školáci se do lavic zatím nevrátí. „Byl předpoklad, že se vrátí 1. 3. maturanti do škol, za této situace to není možné,“ vysvětloval premiér. Ta situace je podle Babiše kritická. „Není jiné řešení,“ dodal s tím, že žádné další datum možného návratu dětí do škol říkat nebude. Mohlo by se totiž stát, že se opět nedodrží. 

Dlouhodobě upozorňuji na to, že školy nesou náklady brzdění epidemie víc, než je nutné. Budu rád, když konečně i další členové vlády pochopí, že školy se mají zavírat jako poslední. Není možné nezavést povinné testování a nošení ochranných pomůcek ve firmách a omezovat zase a znovu pouze školy,“ sdělil ČTK ministr školství Robert Plaga (ANO).

Nyní hrozí, že by v případě zpřísnění opatření doma zůstali i žáci prvních a druhých tříd, kteří jediní mohou nyní docházet na prezenční výuku.

Na testy ve firmách i OSVČ má přispívat od 1. března stát

Novinkou je i to, že stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo OSVČ měsíčně.

Vláda se ve středu zabývala tím, „jak co nejefektivněji zamezit šíření nákazy v jedné z nejčastějších lokalit – ve firmách, aniž by bylo nutné omezovat jejich provoz“, stojí ve vládním prohlášení.

„Schválila proto návrh Ministerstva zdravotnictví na zavedení plošného antigenního samotestování zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, které bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Provádění samotestů, budou zdravotní pojišťovny hradit ze svých fondů prevence, který je určen právě k úhradě zdravotních služeb, u nichž je prokazatelný preventivní, diagnostický nebo léčebný efekt a které jsou poskytovány pojištěncům v souvislosti s jejich existujícím nebo hrozícím onemocněním,“ uvedl Úřad vlády na svých stránkách.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) podle Svazu průmyslu a dopravy ČR na dnešním jednání tripartity oznámil, že kabinet schválil 11 produktů pro dobrovolné samotestování ve firmách. Podniky si je budou moci zakoupit od certifikovaných výrobců.

Havlíček už dříve řekl, že cena testu se pohybuje od 60 do 150 korun, v extrémech do 200 korun. Stát by měl podle dnešního vyjádření premiéra Babiše i informací Svazu průmyslu přispívat 60 korun na test. Zaměstnavatelé budou mít povinnost všechny pozitivně testované pracovníky hlásit hygienickým stanicím.

Prouza: Vláda přiznává impotenci

Rozladěný byl po středečním jednání vlády byl prezident Svazu obcodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Byl jsem připraven na to, že vláda může rozhodnout o dalších krocích lépe nebo hůře. Na to už jsme rok zvyklí a rok improvizujeme místo toho, abychom měli jasný plán. Ale ani ve snu by mě nenapadlo, že vláda v nejhorší možné chvíli s pokrčením ramen přizná svou impotenci,“ uvedl na twitteru poté, co vláda přerušila další projednávání tvrdého lockdownu, ke kterému se vrátí ve čtvrtek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ruda_uderka ( 25. února 2021 21:04 )

Zeman rozeštval společnost, tak se nediv. Ani ve vánočním projevu si neodpustil útoky proti opozici.

Ruda_uderka ( 25. února 2021 19:44 )

Již na tom pracujeme.
Komunista prezidentem, komunista premiérem, vládu drží nad vodou komunistická strana...
Přijde den, z dolů jde plamen a dým,
přijde den, zúčtujem spolu!
Čest práci!

UFO1 ( 25. února 2021 19:01 )

Opakovat 48 a vše jim znárodnit,cest soudruzi

Stano1963 ( 25. února 2021 12:55 )

organizace je věcí ministerstva zdravotnictví, protože k očkování není potřeba nic, stačí rodné číslo

levicove-smegma ( 25. února 2021 12:36 )

Co pohledávali u tebe doma?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa