Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Blatný: Zástupce Rážové kvůli cestě na fotbal skončil. A Prymula má jít příkladem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. února 2021
19:00
Autor: ČTK, simao - 
19. února 2021
12:15

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že šéf odboru ochrany veřejného zdraví z jeho resortu Jan Marounek byl odvolán z funkce zástupce hlavní hygieničky. Zároveň ho vyzval, aby se veřejně omluvil. Marounek, ale i exministr zdravotnictví Roman Prymula byli ve čtvrtek na fotbalovém zápase Evropské ligy mezi Slavií a Leicesterem jako VIP hosté. Blatný si rýpl také do Prymuly, kterého se kvůli fotbalu zřekl premiér Andrej Babiš (ANO).

 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dal podnět státnímu tajemníkovi a hlavní hygieničce, aby řešili účast šéfa odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Jana Marounka na fotbalovém utkání. Výsledkem je Marounkovo odvolání z funkce zástupce hlavní hygieničky. Blatný večer oznámil, že se tak stalo po dohodě se státním tajemníkem úřadu Stanislavem Měšťanem a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

„Lidé na těchto pozicích musí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil,“ uvedl Blatný na twitteru ministerstva zdravotnictví. Slavia dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku z nynějších protiepidemických opatření, která umožnila Leicesteru přijet k zápasu do Prahy. O výjimce rozhodoval právě Marounkův odbor. „Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,“ řekl ráno ministr. Požádal státního tajemníka a hlavní hygieničku, aby návštěvu vysoce postaveného úředníka ministerstva na stadionu prověřili.

Vedle toho si rýpl i do svého předchůdce Romana Prymuly, jehož přímo nejmenoval, ale narážel na to, že Prymula ve čtvrtek prohlašoval, že premiérovi Babišovi coby jeho poradce doporučí pro Česko tvrdý lockdown na dva či tři týdny.

„Lidé, kteří jsou na těchto pozicích a kteří chtějí po národu, aby zůstávali doma nebo dokonce hovoří o nutnostech tvrdých lockdownů apod., tak by měli jít sami příkladem. Nechci teď zasahovat do toho, jestli bylo přímo, a nebo nepřímo porušeno nějaké nařízení, ale jednoznačně z mého pohledu je to velmi negativní signál k našim spoluobčanům, takže já to za správné nepovažuji,“ uvedl Blatný.

Video  Na zápase Slavie byl i Prymula. Pár hodin předtím vyzýval k tvrdému lockdownu  - iSport TV
Video se připravuje ...

Blatný: Šéfa odboru Marounka řeší jeho nadřízený

Jan Marounek je ředitelem odboru ochrany veřejného zdraví, zástupcem hlavního hygienika ČR a náměstka pro ochranu a podporu veřejného zdraví.

„I z tohoto důvodu jsem dal podnět i státnímu tajemníkovi, jehož podřízeným ve služebním poměru je pan ředitel Marounek, aby toto spolu s hlavní hygieničkou, v jejímž odboru pan ředitel Marounek působí, řešili,“ dodal Blatný k řediteli Marounkovi.

„Nechci předjímat nějaký závěr,“ reagoval Blatný na dotaz, co Marounkovi hrozí. „Je to špatný signál a není to správný postup úředníka v této funkci,“ dodal. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl Marounek na místě služebně. Ale i tak věc řeší se státním tajemníkem úřadu.

Některá utkání evropských pohárů se v současných podmínkách odehrávají na neutrálních hřištích kvůli epidemickým opatřením příslušných zemí. Slavia dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku, která umožnila Leicesteru přijet k zápasu do Prahy.

Odbor udělil Slavii výjimku, ředitel pak šel na fotbal

Marounkův odbor přitom o výjimce pro čtvrteční zápas rozhodoval, uvedl Blatný. „Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,“ doplnil.

Bezbrankový duel Evropské ligy byl přístupný pro několik stovek lidí, kteří předem podstoupili PCR test na covid-19, oznámil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

V hledišti byli například kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nebo ředitel České televize Petr Dvořák a tenistka Petra Kvitová.

Ředitel se hájí

Marounek svou účast na zápase hájil tím, že nastavení podmínek pro konání takto významných sportovních akcí má na starosti.

„Jako ředitel odboru ochrany veřejného zdraví jsem zodpovědný za nastavení závazných hygienicko-protiepidemických podmínek pro konání významných sportovních akcí,“ hájí se ředitel Marounek.

A vypočítával, co všechno bylo nutné kvůli uskutečnění zápasu českého s anglickým celkem, ale i kvůli umožnění návštěvy části fanoušků zařídit.

„Všechny osoby přítomné na stadionu musely absolvovat test na přítomnost SARS-CoV-2, a to tak, že polovina metodou RT- PCR a polovina metodou antigenního testu,“ uvedl Marounek v prohlášení. „Osoby, které se zúčastnily akce, pro kterou jsou stanovena závazná hygienicko- protiepidemická opatření, se při dodržení těchto podmínek žádného porušení ochranných opatření nedopustily,“ dodal.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 20. února 2021 00:48 )

Ale na soudruha velkokapitalistu Babiše a jeho 75 miliard nikdo nemá.

ANO_nam_bude_lip ( 20. února 2021 00:47 )

Vondra, Skopeček, Pavel z Řeporyj jsou členové vlády?
Už to ředidlo nechlastej, rozežírá ti to mozek. Pokud ještě nějaký zbývá.

villon ( 19. února 2021 22:52 )

Celý je to vykrytý na ose Luftjarda - Mynář – lihošovo kancl na hradě (Eman osobně je momentálně v chlaďáku v Lánech). Saša Vondra patří ještě do oposmluvní party, čili ten má taky krytí. Na řeporyjského kkta si nikdo netroufá, protože tenhle druh exotů táhne lidi, čili ten má krytí celonárodní.
Burešovi rupaj nervy, preference letí dolů, čili ten jedinej musel jednat a odskákal to chudák plukovník. Možná přišel o pár rýsujících se kšeftíků s rozjíždějícíma se vakcínama, ale možná se mu podaří upíchnout zase někde přes Faltýnka.

1pravda1 ( 19. února 2021 22:29 )

čí je to děcko bez roušky a ostatní bez rozestupů... a co policie, není náhodou zákaz vycházení po 21 hodině? A neříkejte že se hned rozešli, že nebyl panáček alkoholu v zákulisí a občerstvení, taková zima...

1pravda1 ( 19. února 2021 22:27 )

Byli tam odeesáci Vondra, Skopeček, Pavel z Řeporyj a Fiala řekne, že to nebude řešit? Pekarka nebude štěkat? Černo-pr-del-ník zase bude důležitě poučovat? Aha když je to někdo z Ano to je křiku a samostatné pořady, když je tam někdo z ods klídek a když je tam ředitel veřejnoprávní tv - nic, ticho...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa