Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří kolony na hranicích ČR a Německa. Bavoři chtějí pendlery jen z kritických profesí

Aktualizováno -
15. února 2021
11:41
Autor: ČTK - 
15. února 2021
10:48

Na hraničních přechodech do Německa se dnes od rána tvoří mnohakilometrové kolony. Na dálnici D8 jsou kolony zhruba 25 kilometrů, na hraničním přechodu Rozvadov na D5 je fronta až 16 kilometrů a postupně roste. Dnes je první pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly. Německo považuje Česko za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. V neděli, kdy Německo oficiálně stálé hraniční kontroly obnovilo, se provoz na hranicích kvůli slabšímu víkendovému provozu obešel bez komplikací.

Na hranicích s Německem se od dnešního rána tvoří dlouhé kolony, dosahují až 25 kilometrů. Jsou důsledkem přitvrzení při hraničních kontrolách, které Německo zavedlo kvůli pandemické situaci v Česku.

Dlouhé kolony se od dnešního rána tvoří na dálnici D8 ve směru na Německo. Podle mluvčího policie Ondřeje Moravčíka německá policie vrací zpět v protisměrných pruzích pendlery, kteří se přes kontrolu v Německu nedostanou. Kvůli kolonám se zavřely dva nájezdy na D8.

Kolony na Rozvadově

Na dálničním hraničním přechodu Rozvadov od rána roste fronta automobilů. Před 11:00 byla dlouhá 15 až 16 kilometrů, stály v ní hlavně kamiony. „Dopravní služba je na místě, k žádným kolizím ani konfliktům tam nedochází,“ řekla ČTK v 10:30 policejní mluvčí Ivana Jelínková. Na Folmavě a ve Všerubech, hraničních přechodech na Domažlicku, je průjezd plynulý.

Na hraničním přechodu ve Strážném na Prachaticku se dnes tvoří kolony delší než jeden kilometr. Zdržení na cestě do Německa kvůli tomu představuje přibližně dvě hodiny. „Kolona měřila přibližně 1,5 kilometru,“ řekl ČTK mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Více než kilometrová kolona se ráno vytvořila na D6 na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku. Ostatní hraniční přechody s Německem v Karlovarském kraji byly bez komplikací a kolon.

Čechy pracující na pile nepustili

Někteří pendleři se do zaměstnání nedostali. „Na hranicích třeba nepustili do Německa kluky, kteří tam dělají na pile. Vrátili je s argumentem, že nepracují v kritické infrastruktuře,“ řekla předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Kolony na cestě do Německa po zavedení hraničních kontrol (15. 2. 2021) Kolony na cestě do Německa po zavedení hraničních kontrol (15. 2. 2021) | ČTK / Kubeš Slavomír

Obrovský zájem o testování antigenními testy zaznamenává od víkendu testovací stanoviště na Tachovsku, které provozuje Záchranná služba Asociace samaritánů České republiky Praha-západ.

Kromě stanoviště přímo v obci Rozvadov, které je otevřené v neděli a v pondělí, otevřeli samaritáni nonstop testovací stanoviště přímo na dálničním přechodu Rozvadov. Za neděli obě stanoviště otestovala na 700 lidí, řekl dnes ČTK koordinátor odběrových týmů Stanislav Částečka.

Chtějí jen pendlery z kritické infrastruktury

Hranice mohou nyní překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody. Výjimku z opatření mají pendleři v takzvané kritické infrastruktuře.

Na základě celoněmeckého nařízení dostali původně výjimku jen zdravotníci. Sasko rozhodlo, že vlastním zemským nařízením na seznam výjimek přidá ještě pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě.

Bavorsko prověřuje, jaké profese potřebuje

Bavorské okresy začaly prověřovat, které profese přeshraničních pracovníků z Česka a rakouského Tyrolska jsou důležité pro zemskou infrastrukturu. Vycházejí přitom ze žádostí zaměstnavatelů. Jasno by mělo být do úterý, neboť od středy musí pendleři při kontrolách na hranicích spolu s negativním koronavirovým testem předkládat i potvrzení o své nepostradatelnosti. Německo od neděle považuje Českou republiku a také Tyrolsko za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, ze kterých výrazně omezuje cestování.

Německo se vedle toho na základě rozhodnutí spolkového ministerstva vnitra rozhodlo umožnit dojíždět pouze pendlerům, jejichž povolání je takzvaně systémově relevantní, což je v Německu výraz používaný pro nezbytné profese.

Spolkové ministerstvo vnitra okruh těchto profesí nijak nedefinuje, neboť to nechává na Bavorsku se Saskem, odkazuje ale na unijní pokyny z loňského března. Tyto pokyny doporučují členským zemím, jakým přeshraničním pracovníkům by měly ve složité pandemické době zaručit dojíždění za prací.

Vedle zdravotníků unijní pokyny zmiňují také vědecké pracovníky v odvětvích zdravotní péče, pracovníky ve farmaceutických provozech, dodavatele, specialisty v informačních a komunikačních technologiích, energetice, elektrotechnice, zpracovatele potravin, hasiče, pracovníky ostrahy nebo techniky.

Bavorské okresy, v jejichž pravomoci je udělit pendlerům výjimku z karantény, proto po zaměstnavatelech chtějí, aby zdůvodnili, zda jejich přeshraniční zaměstnanci unijní pokyny splňují. Chtějí také, aby zaměstnavatelé poskytli o těchto pendlerech bližší osobní údaje, tedy vedle jména i adresu bydliště a také registrační značku auta, kterým zaměstnanec do Bavorska dojíždí.

Kolony na cestě do Německa po zavedení hraničních kontrol (15. 2. 2021) Kolony na cestě do Německa po zavedení hraničních kontrol (15. 2. 2021) | ČTK / Chaloupka Miroslav

Bavorský okres Tirschenreuth, který je v Německu infekcí nejvíce zasažen, stanovil zaměstnavatelům lhůtu pro podání žádostí do dnešních 14:00. „Okresní úřad musí seznam systémově relevantních provozů poslat vedení (bavorského) správního obvodu Horní Falc v úterý 16. února ve 13:00,“ uvádí okresní úřad Tirschenreuth. Pokud zaměstnavatelé dnešní lhůtu nesplní, jejich požadavky již úřad nebude moci zohlednit.

Zaměstnavatelé rovněž musí počítat s tím, že ne každému okresní úřady výjimku z karantény udělí. V takovém případě pendleři do Bavorska smět nebudou. „Pro naše provozy je to v těchto časech další přítěž. Je třeba počítat s tím, že čeští zaměstnanci už k dispozici nebudou,“ řekla Rita Röhrlová, která stojí v čele okresu Regen.

Stejné výjimky jako Bavorsko může udělit i Sasko, které ale již v pátek rozhodlo, že do země vpustí jen zdravotníky, pečovatele a pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě. Saská pobočka odborů DGB ale v neděli vyzvala saskou vládu, aby českým pendlerům rozšířila výjimku z karantény po vzoru Bavorska. Nyní je tedy na saské vládě, jak se rozhodne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa