Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Realita v první linii: Covid a konec světa? Církev objevila internet, říká farář-youtuber Filip

Autor: Martin Valeš - 
5. března 2021
05:30

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je třeba chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených.

Farář Českobratrské evangelické církve Filip Boháč má ve vymrzlém kostele v Opatově na Vysočině místo farníků kameru, bohoslužby přenáší po internetu, jak popsal v seriálu Blesku.

Jak se lockdown dotýká Opatova a vašich farníků?

Vesnice, kde teď žiju, má 200 obyvatel a náš farní sbor má 95 členů. Jak pandemie začala, tak jsme rychle museli přehodnotit rytmus, kterým se farní život běžně ubírá. Nemůžeme se setkávat naživo, ale udělali jsme dobrou zkušenost s youtuberovou platformou, na které vysílám minibohoslužby.

Tak jste se z faráře stal youtuberem?

Je to spíš vedlejší produkt, než že by mi o to úplně šlo, na to jsou tu Pastoral Brothers z naší církve. Mně se do toho až tak namočit nechce, ale vlastně už od dubna vysílám takřka každou neděli.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa