Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žáci v pyžamu přišli apelovat na poslance: „Dostaňte nás ven,“ volali u Sněmovny

Autor: jza - 
11. února 2021
15:30

Zákonodárci mířící na jednání Sněmovny, kde budou hlasovat o prodloužení nouzového stavu, mohli ve čtvrtek ráno potkat ne zrovna tradičně oblečené žáky jednoho z gymnázií na Letné. V pyžamech a županech přišli na Malostranské náměstí podpořit iniciativu studentů „Dostaňte nás ven“, která žádá, aby vláda umožnila dětem účastnit se alespoň venkovních vzdělávacích ale i mimoškolních aktivit.

Studenty sem přivedl ředitel gymnázia František Tichý, který sám učí fyziku, chemii a biologii. Sám také přišel v pyžamu. „Některé děti už rok skoro nevylezly z pyžama, protože ten den ztrácí nějaké obrysy,“ vysvětlil.

Chceme chodit alespoň ven

Cílem celé iniciativy je umožnit dětem alespoň nějaké venkovní aktivity, které nemusí být nutně spojené s učením ve škole. „Chceme, aby se děti mohly sejít na školním výletě, ve skautu, s kamarády a být venku, třeba s rouškami, aby to bylo bezpečné,“ dodává ředitel školy.

Studenti, kteří přišli na happening mluvili hlavně o tom, že je už nebaví sedět doma. „Myslím si také, že se toho během distanční výuky naučíme mnohem míň,“ dodal jeden ze studentů, který držel transparent s nápisem „Dostaňte nás ven!“.

Studenti doučují na dálku

Podle ředitele Fialy by se mělo hlavně přemýšlet o tom, jak učit jinak a hledat nějaké nové formy jako je učení v menších skupinách nebo i třeba venku. To podle něj ale vláda teď vůbec nedělá a mluví se buď o tom, že by se děti měly buď úplně vrátit do škol nebo že zůstanou na distanční výuce. Netvrdí, že distanční výuka má jen samé zápory, jeho studenti teď třeba pomáhají doučovat slabší žáky z jiných škol na Praze 7. „Negativa ale převažují, protože efektivita výuky je tak poloviční,“ myslí si o distanční výuce. Upozorňuje na to, že je také řada dětí, které během distatnční výuky v podstatě vypadly ze systému.

Škola je také spoluautorem petice nazvané „Nesmíme obětovat děti“, která volá po tom, aby se řešení situace ve školství stalo prioritou. Studenti tu rozdával letáky, které na petici upozorňují. „Bylo to fajn, reakce lidí byly vesměs pozitivní,“ řekla jedna ze studentek. 

Autorkou je předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání z pražského magistrátu Mariana Čapková (Praha Sobě). Podepsalo ji už přes 14 tisíc lidí. Podle Čapkové není o tom, aby se školy otevřely hned, ale aby se diskutovalo o podmínkách. Magistrát by podle ní velmi ocenil, kdyby vláda řekla, za jakých podmínek by se mohl návrat do školy vrátit. „S panem primátorem jsme už vyzvali vládu, aby začala přemýšlet nad tím, jak se budou otevírat školy,“ říká. Myslí si také, že o školách by se mělo rozhodovat na co nejnižší úrovni, například krajů a ideální by bylo, aby ředitelé školy měli možnost upravovat opatření podle potřeba jejich škol.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa