Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Vakcína je svoboda!“ Čaputová se zapojila do očkovací kampaně, věří v návrat do normálu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, mav - 
30. ledna 2021
19:35

Slovenské ministerstvo zdravotnictví v sobotu zahájilo kampaň na podporu očkování proti covidu-19. Hlavní motto akce zní „očkování je svoboda“ a symbolem je písmeno V odkazující na vítězství, napsala dnes slovenská média. Od konce prosince byla na Slovensku oočkována zhruba dvě procenta populace.

„Očkování nás už staletí chrání před množstvím chorob. Důvěřuji odborníkům, a proto vakcínu i dnes považuji za jedinou cestu, jak porazit virus a vrátit naše životy do normálu,“ říká ve videu prezidentka Zuzana Čaputová

Do kampaně se zapojily i slavné osobnosti z řad herců, vědců, sportovců a duchovních, např. kapitán fotbalové reprezentace Marek Hamšík nebo moderátorka Adéla Vinczeová (Banášová). Podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího je očkování prostředkem, jak získat nazpět svobodný život bez omezení.

V rámci kampaně ministerstvo spustilo i webový portál s informacemi o očkování zvaný Slovensko proti covidu. Vysvětluje tam vakcíny včetně jejich účinnosti a bezpečnosti a očkovací proces samotný, rozebírá mýty a hoaxy, které o vakcínách šíří trollové a dezinformátoři.

„Neslavně známá studie britského lékařa Andrewa Wakefielda, v níž tvrdil, že existuje souvislost mezi očkováním proti spalničkám a autismem u dětí, se stala zřejmě nejrozšířenějším mýtem o očkování,“ připomíná web historii vakcínových konspiračních teorií. „Následně se ukázalo, že studii sponzorovali právníci, kteří měli v úmyslu zastupovat děti postižené po očkování.“

Očkování jako v Česku

Podle mezinárodního průzkumu National Pandemic Panel na začátku ledna 52 procent Slováků uvedlo, že jsou ochotní se nechat oočkovat proti covidu-19. Pro dosažení kolektivní imunity je podle úřadů zapotřebí naočkovat 65 až 70 procent dospělé populace.

Očkování proti covidu-19 na Slovensku začalo, podobně jako v dalších zemích Evropské unie, 27. prosince. Během prvního měsíce se podařilo podat přípravek 116.000 lidí, což jsou zhruba dvě procenta slovenské populace. V dvakrát lidnatější České republice bylo za stejnou dobu oočkováno zhruba 240.000 osob.

Národní plán předpokládá očkování v 11 fázích, prioritu na začátku dostali zdravotníci a obyvatelé starší 85 let. Slovenská média informovala o naočkování 102letého seniora. Tento týden Slovensko umožnilo registraci k očkování i lidem ve věku 75 let a více. Začátek registrace této skupiny obyvatel ale provázelo přetížení telefonického centra, při objednávání přes internet byly zase v některých očkovacích centrech vyčleněné termíny už rezervované.

Video  Youtubeři Anna Šulcová a Jakub Gulab a 7 videí o očkování: Před kameru zamířili i Blatný či Prymula  - Úřad vlády ČR / Youtube
Video se připravuje ...

provokaterka ( 30. ledna 2021 21:58 )

Této ostudě Slovenska celé EU je covid vyhne i bez vakcíny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa