Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cizince bez extra důvodu v Česku nechceme, rozhodla vláda. Nesmí ani do vlastní chalupy

Aktualizováno -
29. ledna 2021
22:00
Autor: ČTK, mav, kal, vei - 
29. ledna 2021
19:52

Od půlnoci z pátka na sobotu nesmějí cizinci přicestovat do Česka z jiných než nezbytných důvodů bez ohledu na takzvaný cestovatelský semafor, kterým se dosud řídily podmínky cest. Výjimku mají například ti, kteří v ČR pracují nebo studují. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pro Blesk Zprávy připustil, že opatření je zacíleno i na Poláky na českých horách. Podle vládního usnesení nesmí například německá rodina s chalupou v Krušných horách přijet do své nemovitosti. A Polákům tento krok zkřížil cestu na horských túrách tuzemskem.

Na čtvrtečním zasedání o zákazu rozhodla vláda. „Česká vláda rozhodla o zákazu všech zbytných cest do České republiky, bez ohledu na to, z jaké země (zelené, oranžové či červené) cestujete,“ informovalo v pátek ministerstvo zahraničí na svém anglickém twitterovém profilu.

Kabinet podle usnesení zakázal pobyt cizinců v ČR s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb. V zásadě se jedná o tytéž výjimky, které platí i pro všeobecný zákaz pohybu v tuzemsku. Cizinci ale nemají povolený pobyt v přírodě ani ve svých rekreačních objektech.

„V režimu pro cizince nedochází k žádné zásadní změně. Jediné, v čem jsme přitvrdili, je zákaz přijíždět za účelem rekreace a pobytu v přírodě. To teď nově cizincům zakazujeme. Ostatní omezení platila už před tím,“ zmínil pro Blesk Zprávy vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a na přímý dotaz na cílené omezení polských turistů na českých horách přiznal: „Pokud nechceme přetěžovat areály, tak je to jeden z důvodů. Ale ne ten hlavní.“

Dosud se cesty do Česka řídily cestovatelským semaforem, a to jak návraty českých občanů, tak příjezdy a přílety cizinců. Ti se ale budou muset od soboty podřídit novému opatření bez ohledu na semafor.

„Ve chvíli, kdy jsou v Česku uzavřené hotely pro jiné než služební cesty a nefungují restaurace, nemají stejně turisté kam přijet,“ okomentovala pro Blesk Zprávy novinku mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

„Nejde o žádnou novinku. V praxi není turismus možný už řadu týdnů, nadále jsou v platnosti výjimky pro setkávání rodin, svatby, cesty do zaměstnání, výkon povolání, zajištění nezbytných potřeb příbuzných a tak podobně,“ uvedl pro Blesk Zprávy ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Na papíře to bylo vydáno včera po jednání vlády. Považovali jsme za nutné i vzhledem k šíření informací směrem na ambasády cizích států zdůraznit tuto informaci na anglické verzi účtu ministerstva zahraničí na twitteru,“ dodal Petříček.

Prymula možnost zavření hranic bagatelizoval

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ještě ve čtvrtek možnost uzavření hranic pro Blesk Zprávy bagatelizoval. „To si myslím, že není na pořadu dne, protože pokud epidemiologická situace je u nás výrazně horší, než v některých zemích, tak toto opatření pro mě osobně nemá velký význam, protože ti lidé sem nebudou přicházet s vyšším rizikem, než je riziko u nás,“ zmínil.

Video  Tisková konference vlády o zpřísnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Policejní akce na hranicích naplánované nejsou, budou pokračovat namátkové kontroly v příhraničních oblastech, sdělil ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. „Bude to ve stejném režimu jako dosud, akorát budeme kontrolovat něco jiného. Teď jsme kontrolovali, jestli máte PCR test, a od zítřka (soboty) budeme kontrolovat, jestli máte správný důvod, proč sem jet,“ řekl.

Cizinec bude podle něj muset uvést důvod příjezdu a přesvědčit hlídku. „Bude to na policistech, aby dokázali vyhodnotit a určit, zdali to je věrohodné, zdali to je oprávněné,“ podotkl. Pro policisty by to podle něj neměl být velký problém, protože mobilita přes hranice směrem do ČR není výrazná. „Pokud se nebavíme o pendlerech, na které se to nevztahuje, tak sem nikdo jiný v podstatě nejezdí,“ dodal.

Jak fungoval semafor?

Většina evropských zemí se nachází v červené barvě značící vysokou míru rizika. Jde o státy, které mají podíl pozitivních testů na koronavirus nad čtyři procenta a víc než 250 případů na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních dvou týdnech více než 12 hodin, musí před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář, do pěti dnů od vstupu na české území se musí podrobit PCR testu a výsledek do sedmi dnů od příjezdu předložit krajské hygienické stanici. Po návratu lze předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, nesmí být ale starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší pěti let, naopak testy potřebovali i přijíždějící cizinci.

Střední míru rizika nákazy mají státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Od pondělí jsou do této skupiny řazeny Belgie, Bulharsko, Finsko, Island, Lucembursko, Maďarsko, Norsko, Rakousko, Řecko a Kanárské ostrovy.

Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 000 obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu, z dalších Austrálie, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Singapuru a Thajska.

Speciální režim mají cestující z Velké Británie a Severního Irska. Lidé, kteří v zemích byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musejí při návratu předložit potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního či PCR testu na koronavirus. Test musí být proveden na území Spojeného království nejpozději 72 hodin před započetím cesty. Po příletu z Británie je povinná domácí karanténa, druhý test mohou lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech.

kecamaprotiviru ( 30. ledna 2021 16:43 )

Soudruha Babiše chce soudruh Zeman. Cokoliv jiného (např. volby) je bezpředmětné.

cerny_cenzor ( 30. ledna 2021 16:24 )

Neštvěte mě, nebo vám to tady všem vyškrtám!

flaegmy ( 30. ledna 2021 16:09 )

To budeš teprve čumět, až sem začnou navážet nové občany. Naděláte kulový, o tom už je dávno rozhodnuto. A takoví jako ty povinně aspoň dva do rodiny

flaegmy ( 30. ledna 2021 16:07 )

Kdo je to MY? Ty a tvoje přitroublá rodina

flaegmy ( 30. ledna 2021 16:04 )

To je co? To člověk vidí, vedle jaké pakáže žije

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa