Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Česko „dojelo“ na 6. dávku vakcíny, přiznal Blatný. Mutace už v 7 krajích, nemocnice jsou plné

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. ledna 2021
15:40
Autor: ČTK, simao - 
29. ledna 2021
10:50

Zlepšování epidemické situace v Česku se zastavilo, právě to byl důvod zpřísnění opatření, o kterých ve čtvrtek rozhodla vláda a která začnou platit od soboty. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nakažlivější britská mutace koronaviru už byla potvrzena v sedmi krajích. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se koronavirus dál šíří v nemocnicích, v ústavech sociální péče, ale i ve školách. Nejhorší situace je v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Jako zbytečná se podle ministra ukázala polní nemocnice v Praze a čeká ji konec, ta brněnská zatím zůstane. V únoru zpomalí kvůli nižším dodávkám vakcín očkování, Pfizer zkrátil dodávky i proto, že namísto pěti dávek ČR dává z jedné lahvičky šest.

„Opatření, přijatá kolem Vánoc, zafungovala, ale v poslední době se ten jejich efekt v podstatě zastavil, nebo, chcete-li, vytratil. Je to jeden z důvodů zavádění těch opatření, o kterých jsme se bavili včera,“ uvedl na páteční tiskovce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Blatný: Stávající opatření nejsou dostatečná

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že od soboty zpřísní některá opatření proti šíření koronaviru. Obává se toho, že by se epidemická situace mohla začít zhoršovat v době, kdy jsou ještě stále zaplněné nemocnice. A kdy se Českem šíří britská mutace koronaviru, která je o 40 až 70 procent nakažlivější.

„Stávající opatření evidentně nejsou dostatečná. Jsou k tomu dva důvody: buď nejsou dodržovaná, a nebo dochází k rychlejšímu šíření viru. Pravděpodobné je, že se jedná o kombinaci, a proto i reakce na to je zaměřena právě tím směrem, aby se opravdu znovu dal důraz na omezení mobility mezilidských kontaktů a rovněž došlo k tomu, že uděláme vše pro to, aby bylo jasně dáno najevo, že ta nastavená opatření je potřeba dodržovat. Ne proto, že je někdo přikázal, ale proto, že mohou pomoci,“ uvedl ministr.

O zavírání podniků se prý nemluvilo

Obnoven bude zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. Lanovky a vleky už nebudou moci vozit ani pěší. Využívat je budou smět jen složky integrovaného záchranného systému. Zakázán bude také prodej na tržištích, ve stáncích a mobilních zařízeních. Nová opatření platí od půlnoci z pátku na sobotu.

„Uzavírání podniků, o tom zatím žádná diskuze nebyla. Bavili jsme se ale o tom, že ve chvíli, kdyby např. k tomu byl nějaký zásadní důvod ve smyslu výrazného zrychlení šíření, nebo nějakého konkrétního velkého ohniska s prokázanou mutací, potom je na pořadu dne diskuze o nějakém omezení pohybu na základě regionu. Třeba omezení pohybu pouze na kraj, ve kterém bydlíte. Je to jedna z možností, uvažují o ní i některé další země," poznamenal Blatný.

Obavy z britské mutace

"V současné době víme, že v ČR se minimálně v sedmi krajích prokázala - a to i sekvenováním - ta tzv. britská mutace. Zatím se jedná o jednotky potvrzených případů," uvedl dnes na tiskovce Blatný.

K britské mutaci poznamenal, že má „jakousi evoluční výhodu, protože se umí šířit rychleji, a je jen otázkou času, kdy převáží, a musíme společně udělat všechno pro to, aby převážila co nejpozději". „Je to i důvod těch intenzivnějších ochranných opatření, a mezitím očkovat tak rychle, jak nám to dovolí dodávky vakcíny," apeloval Blatný.

Čeká, že britská mutace může převládnout v řádu týdnů podle toho, jakým způsobem budou opatření fungovat. „Nechci nějak strašit, ale myslím si, že se může jednat i o kratší dobu než 4 měsíce," uvedl Blatný. O převážení mutace do 4 měsíců hovořil již dříve epidemiolog a Blatného předchůdce Roman Prymula.

Problém s důchoďáky i rozdíly v krajích

Blatný dnes upozornil, že v rámci pandemie přetrvávají velké rozdíly právě v krajích. „Zejména v současné době Karlovarský a Královéhradecký kraj jsou ty, které jsou nejvíc postiženy, koneckonců to kopíruje i poměrně velká zátěž nemocnic právě v těchto oblastech,“ řekl Blatný. 

Podle něj přitom hrozí další rozšíření nákazy v domovech seniorů, které se opět mohou stát ohniskem nákazy. „Zájem o očkování v domovech seniorů je daleko větší u klientů, což jsme velmi rádi, než u zaměstnanců, a tomu tak rádi nejsme," upozornil Blatný.

Zatížené nemocnice

Přetrvává i problém zatíženosti nemocnic, kdy se nadále počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 pohybuje kolem 6 tisíc. "Některé nemocnice jsou stále zatíženy extrémně," upozornil Blatný.

„Stále je velké množství osob, které míří do nemocnic, stále kolem 400 příjmů denně, což rozhodně nevede k možnosti domnívat se, že by v krátké době docházelo k poklesu zátěže nemocnic. K tomu, abychom mohli uvažovat o jakýchkoli změnách k lepšímu, je potřeba dosáhnout poklesu pacientů v nemocnicích a zejména na JIP. A k tomu, i když by vše šlo úplně skvěle, bude potřeba dalších dvou, spíše třech týdnů," míní Blatný.

Podle šéfa statistiků ÚZIS Ladislava Duška tak do nemocnic nadále proudí „velmi vážně nemocní lidé, kteří zdaleka nejsou v nějakém super pokročilém seniorním věku, lidé na JIP, na vysoce intenzivní podpoře dýchání“.

„Stabilní počty dlouhé dny sledujeme tisíc na JIP, přes 520 na umělé plicní ventilaci nebo jiné podpoře,“ řekl Dušek s tím, že tato čísla jsou vysoká, mohou klesat dva, tři týdny. Podle Blatného mají nemocnice volných asi jen 20 procent intenzivních lůžek, ta ale nejsou určená jen pro nemocné covidem.

Polní nemocnice v Letňanech končí

Polní nemocnice v pražských Letňanech vystavěná jako záložní prostor pro nemocné covidem bude zrušena, potvrdil dnes Blatný. Záložní nemocnice v Brně nadále zůstane.

Náměstek ministra Vladimír Černý poznamenal, že zrušení nemocnice v Letňanech navrhl proto, neboť její udržování považuje při nedostatku zdravotnického personálu za neúčelné. Nemocnice nebyla od konce října, kdy ji armáda postavila, aktivována.

Pokud by se zlepšila situace s personálem, jeví se podle Černého mnohem účelněji posílit kapacity normálních nemocnic než aktivovat zařízení v Letňanech. Navrhl tedy Blatnému ukončit záběr plochy v Letňanech a vyklidit místo, což ministr vzápětí potvrdil.

Očkování u zdravotníků zabírá, tvrdí Blatný

V očkování je ČR podle ministra průměrná, naočkováno má asi 2,5 procenta obyvatel. Kvůli omezení množství vakcín očkování v únoru ještě zpomalí. „Částečně dobrá zpráva je, že ČR má a bude mít dost vakcín na podání druhé dávky od společnosti Pfizer v průběhu února, ale povede to ke zpomalení dávek prvních,“ podotkl Blatný.

Asi 16 procent všech seniorů nad 80 let je očkováno, asi 18 procent je rezervováno na svůj termín a téměř 50 procent je registrováno, doplnil Blatný. 

Kde se očkování už projevilo, je podle Blatného v nemocnicích. „Pokles počtu nakažených zdravotníků je pozitivním trendem a zdá se, že zásadní vliv na to má očkování,“ vzkázal.

Česko „dojelo“ na šestou dávku vakcíny

Česko v prosinci začalo po tlaku premiéra Andreje Babiše a schválení Blatného očkovat šest dávek z jedné lavičky vakcín Pfizer místo pěti. „Firma říká: my svůj slib splníme, my vám dodáme tolik a tolik dávek. V praxi to znamená o šestinu méně vlastních lahviček,“ potvrdil dnes ministr zdravotnictví. 

„Smlouva je na dávky a není porušená,“ uvedl Blatný. Česko tak sice začalo očkovat z jedné lahvičky více lidí, ale má i vinou tohoto rozhodnutí méně plat lahviček. „V reálu dostaneme méně plat, než jsme si mysleli podle těch původních smluv, je to z mého pohledu nešťastné řešení,“ dodal Blatný.

Blatný o vládním TikToku: Kritiku nechápu

Ministr zdravotnictví čelil na tiskovce také dotazu na nový vládní TikTok - sociální síť, kam se Úřad vlády vydal bořit mýty a dezinformace mj. o očkování. A to ve spolupráci s dvojicí mladých youtuberů Annou Šulcovou a Jakubem Gulabem. Právě Gulabova firma vyfakturovala 500 tisíc korun na kampaň na TikToku, Youtube a Instagramu na nákup reklamního prostoru. Půlmilionová kampaň však vzbudila kritiku opozice i veřejnosti.

V rámci kampaně má vystoupit ve videích nejen Blatný, ale třeba i Prymula. Blatný nad dotazem, zda mu přijde vhodné pózovat na sociálních sítích ve chvíli, kdy umírají lidé a řeší se zpřísnění opatření, kroutil hlavou.

„To je velmi zvláštní otázka, protože to, co je cílem reklamy, cílem této formy propagace nebo kampaně, kterou inicioval Úřad vlády, a my jsme se k němu připojili, je to, že s pomocí těchto mladých lidí se dostane informace k jejich rodičům, prarodičům. Ten mediální zásah je obrovský, to jsou desítky a stovky tisíc sledujících,“ reagoval Blatný. 

„Já úplně nerozumím té kritice. Protože to není, aspoň z mého pohledu, kampaň pro vládu a nebo pro někoho, pózování na sociálních sítích, aby se člověk sám ukázal. To je snaha dostat informaci o očkování a epidemii mezi mladé lidí způsobem, který oni pochopí a který budou sdílet a který potom řeknou babičce: hele babi, já jsem viděla tady tohlencto, ono to opravdu má cenu. Toto je něco, co by spíš zasloužilo pochvalu než kritiku,“ dodal ministr..

Video  Blatný o vládním TikToku s mladými youtubery: Kritiku nechápu. Nejde o pózování na sítích  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 30. ledna 2021 08:42 )

Hlavně roušku

Sanhnusak ( 30. ledna 2021 08:38 )

Babiš není rozený Čech, ale Slovák.

Toulave_kopyto ( 30. ledna 2021 05:44 )

Myslím, že Babiš si do vlády nastrčil Trojského koně. Blatný zpočátku jel podle not, teď si ale jede podle svého a Babiš z něj začíná mít tik v oku. Do čtrnácti dnů půjde Blatný z kola ven. Jenže ten nakoukl do Babišovo politické kuchyně a nenechá si nic pro sebe. Tohle bude ještě zajímavé, pro Blatného i dost nebezpečné..

Toulave_kopyto ( 30. ledna 2021 05:30 )

Tak se pozná kobliha, už se vůbec nezabývá myšlením, on ví, že něco podobného už slyšel ale v trochu jiné verzi a tak ti napíše, to co napsal. Naneštěstí je těchhle lidí v naší populaci hodně a politici jako Babiš a Zeman na nich postavili svojí nynější kariéru. Stačí pár hesel, trochu lži, brnknout na strunu nenávisti a máme tady armádu voličů, kteří jim zajistí hlasy pro jejich zájmy. Z tohodle rozvratu společnosti mi je na zvracení.

nouzy ( 29. ledna 2021 23:07 )

Zamknout a zahodit klíč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa