Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček hrozí zavřením hotelů. Skiareály otevřít nechce, jakékoli rozvolnění odmítá

Aktualizováno -
27. ledna 2021
12:55
Autor: ČTK, simao - 
27. ledna 2021
08:15

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve středu připustil, že vláda může sáhnout až po krajní variantě uzavření hotelů i pro služební cesty, byť s výjimkami. Někteří Češi této možnosti totiž zneužívají i pro rekreaci, Hamáček se však obává vzniku další ohnisek šíření koronaviru a zmínil i problém šíření britské mutace. Jakkoli prý chápe naštvání lidí na stávající dlouhotrvající opatření, jejich rozvolnění v součanosti odmítá kvůli tlaku, kterému stále čelí nemocnice. Ministr vnitra nechce v součanosti nechat spustit ani vleky a lanovky v lyžařských střediscích, připomněl loňské šíření viru skrze lyžaře z Itálie.

Hrozí v Česku kvůli pandemii koronaviru k uzavření hotelů i pro služební cesty? Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po středečním jednání krizového štábu tuto možnost nevyloučil. „Pokud by se ukázalo, že je to masivně zneužíváno a pokud by se ukázalo, že ta situace nám vymyká z kontroly a a že se nám vytváří clustery kolem středisek, kde se toto děje, tak ano,“ reagoval při dotazech novinářů.

„Jsou tady profese, které potřebují cestovat. Nemůžeme úplně vypnout služební cesty. Z mého pohledu je tady prostor pro radikální omezení,“ míní Hamáček.

Výmluvu na pracovní schůzky a následné ubytování kvůli nim přitom používali i hosté v teplickém hotelu Petra Bendy, kde došlo na ilegální oslavu, která hnula žlučí i Hamáčkovi.

Video  Hamáček proti otevření skiareálů: Nechceme ohrozit nemocnice! A pohrozil zavřením hotelů pro služebky kvůli zneužívání  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Do hotelu na „služebku“? Výmluva i v Teplicích

Rušno po prominentní party hotelu v Teplicích bylo hlavně kolem Milana Hniličky (ANO), který se za účast na nelegální oslavě v hotelu na jednom z teplických náměstí nejprve chtěl vykoupit 50 tisíci poslanými na charitu, následně však složil poslanecký mandát. V čele Národní sportovní agentury ale Hnilička zůstává.

„Takováto akce je porušením vládních nařízení. Jak organizátorovi, tak účastníkům hrozí pokuta ve správním řízení,“ reagoval na akci Hamáček již dříve. Nově nevyloučil, že by hotely mohly být uzavřené plošně - s výjimkou ubytování zahraničních dělníků a některých specifických profesí.

Oslavy se účastnili i expremiér a někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek či exposlanec Jiří Šlégr. Oslavenec Petr Benda byl v letech 2005 až 2011 šéfem krajské organizace sociálních demokratů na Ústecku.

Novinky.cz ve středu upozornily, že Bendu však přivedl zpět k ČSSD před loňskými krajskými volbami sám Hamáček a podpořil proti vůli krajského předsednictva kandidátku, na níž figuroval i Benda. Od jeho počínání a oslavy se však nyní vicepremiér distancoval a uvedl, že „na něj žádnou páku nemá, neboť není členem strany“.

Husák na Bendově party

Zatímco policisté při mohutnějších manévrech pravidelně rozhání např. nelegální party mladých Čechů či cizinců v klubech centru Prahy, i tady měla policie své zastoupení, byť početně výrazně skromnější.

Velkou pozornost vzbudila totiž účast krajského šéfa policie Vladislava Husáka, který se následně vymlouval na to, že měl v hotelu domluvené pracovní setkání a o oslavě se dozvěděl až na místě. Nezdůvodnil ale, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální, a proč nepožádal o její rozpuštění.

Husák byl z funkce odvolán policejním prezidentem Janem Švejdarem. „Je to správné rozhodnutí. Poté, co pan plukovník Husák odmítl vyvodit z těch svých činů osobní odpovědnost sám, tak pan policejní prezident ho odvolal a má v tomto moji plnou podporu,“ uvedl Hamáček před novináři v úterý ve Sněmovně.

Skiareály otevřít Hamáček odmítá, připomněl Itálii

Hamáček se dnes po jednání krizového štábu opětovně vyjádřil proti otevření skiareálů. S návrhem na přísnější podmínky, za kterých by mohla lyžařská střediska opět přivítat návštěvníky, na středeční vládu zamíří vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Hamáček však vzkázal, že otevřít skiareály dle něj nyní není na místě.

„My jsme v horší situaci z hlediska nemocnic, než to bylo na jaře a jsme v horší situaci z hlediska nemocnic, než to bylo na podzim (...) Nikdo se nechce dočkat situace, že z důvodu toho, že jsme neuváženě rozvolnili, tak budou problémy starat se o lidi po infarktu, nebo po autohaváriích,“ vysvětloval.

„Já s tím nesouhlasím, já chápu, že to lidi štve, chápu, že by to už nejradši měli lidi za sebou, ale musíme to ještě nějakou dobu vydržet a pokud si všichni vzpomeneme společně, kde ten problém azčal, tak přece začal v lyžařských střediscích v Itálii, odkud se to rozvezlo po celé Evropě,“ vzkázal Hamáček.

Otevření středisek by dle něj zdvojnásobilo až ztrojnásobilo počet lidí, kteří tam jsou dnes. „Neříkám, že ta situace dnes je tam ideální, ale znamenalo by to masivní nárůst lidí v těch střediscích, tzn. nárůst mobility (...) Pokud se snažíme jako hlavní nástroj proti epidemii používat snižování mobility, tak teď otevří skiareály je z mého pohledu velmi, velmi nezodpovědné,“ pokračoval Hamáček.

Na tiskovce se vyjádřil i k tomu, že otevření skiareálů bylo podmínkou KSČM k dalšímu prodloužení nouzového stavu.„Já jsem zděšen z toho, že by se tady mělo o boji s epidemií rozhodovat jinak, než odborně a to základě nějakých ultimát či politických dohod v zákulisí,“ uvedl Hamáček, který se prý chce jednat za základě doporučením odborníků a vlastním svědomím, nikoli na základě „handlů s KSČM“.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

Prostor pro rozvolnění Hamáček nevidí

Hamáček přitom míní, že není vhodná doba ani pro celkové rozvolnění. A to navzdory tomu, že index PES zůstává dlouhodobě ve 4. stupni. Česko však zůstává ve stupni nejvyšším, pátém.

„Jakkoli v těch posledních týdnech ta čísla byla příznivá, tak dnes musím konstatovat, že ty poklesy se více méně zastavily. My jsme v situaci, kdy máme stále přes 9 tisíc nových případů za včerejšek, počet hospitalizovaných v nemocnicích je kolem 6 tisíc, tudíž se dá říct, že ta zátěž na naše zdravotnictví je stále velmi vysoká a samozřejmě postupně se na našem území objevuje ta nová mutace, které se říká britská. Z mého pohledu ta situace je vážnější, než v těch minulých týdnech, protože ten trend se prostě mění a dá se říci, že ta epidemie téměř stagnuje, což z mého pohledu a z pohledu i členů Ústředního krizového štábu znamená, že teď není žádný prostor pro nějaké zásadní změny či zásadní uvolňování,“ míní Hamáček.

„Jakékoliv uvolnění nebo razantní změna v opatřeních na těchto číslech by velmi pravděpodobně znamenala okamžité přetížení našeho zdravotnictví a to si opravdu nemůžeme vůči našim zdravotníkům dovolit, protože oni opravdu pracují z posledních sil,“ pokračoval Hamáček.

Povinné respirátory? Hamáček je jen pro doporučení

Na krizovém štábu se dnes řešily rovněž možné povinné respirátory v obchodech  a MHD. „My doporučujeme, aby to vládní opatření bylo v rovině doporučení,“ uvedl dnes Hamáček. „Pracujeme na věcech, jako je dostupnost toho materiálu pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, jak zajistit případnou distribuci toho materiálu, ale platí to, že se v této fázi nechystáme nařizovat nebo zavádět toto jako věc povinnou,“ vzkázal.

V současnosti je nadále 16 milionů respirátorů ve státních zásobách. Výrobní kapacity v ČR se dle Hamáčka pohybují kolem 20 milionů měsíčně. „Co se týká nějaké cenové regulace, to teď zatím aktuální není. Přišlo by to na pořad dne, kdyby se opravdu ukázalo, že ty ceny letí nahoru nepoměrně,“ podotkl Hamáček.

Vzorem i v tomto ohledu zůstává Rakousko či Německo. „Šli cestou dohody např. s velkými obchodními řetězci, které se podílí na distribuci a prodávají respirátory s nulovou nebo minimální marží. Určitě by bylo dobré, kdyby v tomto naše řetězce vyšly našim občanům vstříc,“ míní Hamáček.

Vouchery na respirátory pro nízkopříjmové?

Dostupnost respirátorů v případě plošného nařízení je tak nyní jednou z důležitých otázek. Co se distribuce týče, Hamáček míní, že by si lidé s nižšími příjmy mohli vyzvedávat v lékárnách oproti voucherům.

„Německo jde cestou voucherů – ti, kteří na to mají nárok, si mohou vyzvednout oproti voucheru ty prostředky v lékárnách nebo obchodech a hradí to stát. To je asi cesta, která je hodná následování,“ podotkl.

Hamáček také uvedl, že do státních hmotných rezerv dorazily první miliony stříkaček, na cestě jsou jehly. „Potvrzuji, že nehrozí nedostatek těchto materiálů,“ ujišťuje Hamáček.

ČSSD pro vyplácení 250 korun za karanténu

ČSSD v souvislosti s koronakrizí vedle toho řeší však i jiné věci. Po pondělní vládě objasnila návrh na vyplácení 250 korun denně k nemocenské navíc lidem v karanténě - max. po dobu 10 dní.

„Opatření proti šíření covidu trvají už dlouho. A zastavit je můžeme my všichni. Bohužel lidé přestali nahlašovat kontakty. Nástup do karantény pro ně totiž znamená velký propad v příjmech. A to je vážně problém! Proto navrhuji k nemocenské navíc ještě příspěvek 250,- Kč denně,“ uvedl Hamáček na facebooku.

Maláčová: 125 milionů měsíčně a mnoho užitku

Podle ministryně práce Jany Maláčové jde o to, jak více motivovat zejména zaměstnance, aby se nebáli chodit testovat.

„Povede to k tomu, že lidé s nižšími příjmy budou mít větší incetiv k tomu, aby se snažili nemoc vyležet, neroznášeli virus a nebáli se nahlašovat kontakty,“ uvedla Maláčová po pondělní vládě.

Vláda se k tomu má vrátit na dnešním středečním jednání. Maláčová věří, že tento krok pomůže podpořit trasování a ve výsledku pomůže i dostat se z plošných opatření proti covidu. „Podle našich odhadů by se to mohlo týkat 50 tisíc karantén měsíčně,“ podotkla Maláčová. Jde o příplatek nad rámec nemocenské, vyplácet by jej měli zaměstnavatelé a pak by si částky odečítali ze sociálních odvodů. Maláčová odhaduje výdaje na 125 milionů měsíčně.

Blatný: Není to velká suma

„Za nás je důležité, aby lidé skutečně neměli velký propad příjmů,“ uvedla Maláčová. „Nikdo na tom nevydělá, ale už jsou to zásadní částky a zásadní rozdíl v tom, aby se lidé nebáli jít na nemocenskou,“ vzkázala s tím, že sleduje i situaci kolem britské mutace, a proto je třeba novelu zákona dle ní co nejrychleji schválit.

„Ano, myslím si, že si umím představit, že se na něčem takovém dohodneme,“ reagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na návrh, který je však třeba prodiskutovat, „aby byl smysluplně motivační“. Předpokládaná suma dle něj není velká a novinka by mohla pomoci „zlepšit schopnost trasovat a ochotu lidí spolupracovat při trasování“.

Hamáček po jednání na vládě měl pocit, že „minimálně pan premiér byl zaujat tou myšlenkou“. „Chápu, že paní ministryně financí, jak se na to kouká přes peníze, tak už byla méně nadšená,“ dodal dnes šéf ČSSD.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Zatím chcem důrazné doporučení. Dotaz na jeho roušku na vytočil  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 28. ledna 2021 00:31 )

villon: Už jsme si pramen Vaší posedlé a zaplacené agitky ověřili....
U článku o Navalném
Nezkoušejte nám valit svoje hovězí fejky dále do hlavy...
jste naprosto evidentně najatý troll , který má jeden evidentní úkol :
Rozbíjet klid tady i jinde...
SOUSTRAST s Vaší rodinou a totálně zapr.senou karmou

villon ( 28. ledna 2021 00:29 )

Vláda nás tím svým letním extemporem do tohohle hnusu dostala. Vírus je na ústupe, čaulidi, to se všem lezlo do pr*ele kvůli volbám. Největší kverulant je přece Babiš, ten pořád jenom brečí, jak mu všichni ubližujou. Nejdřív rozvolňuje, aby Monika mohla do Řecka a na Kanáry a jeho koblihy do Chorvatska a pak to svádí na kdekoho.
Ono nakrást na dotacích majlant a řídit zemi v takovéhle krizi je holt jiný kafe.

marmat ( 28. ledna 2021 00:26 )

Tenezin:: Jsou z mnoha důvodů mimo....tolerancí shromáždění se s Hřibem
podepsali na současné situaci 100%....Nechat např. bez roušek pochodovat lidi
Prahou i k obydlí Blatného a Premiéra je skandál, který jim nové voličské hlasy
NEPŘINESE !!!§§§

villon ( 28. ledna 2021 00:25 )

Většina z jeho rodný socialistický strany. Zřejmě bohatí sponzoři.

villon ( 28. ledna 2021 00:23 )

Tahle vláda nás vede do kopru. Nic nefunguje, nejsou testy, není trasování, hygieny nefungujou, chytrá karanténa byla jen habaďůra na lidi, mezi sebou se nemůžou dohodnout (když chtěl Vojtěch roušky v září Bureš ho vyfuckoval), PES je další velká tragédie, očkování obr chaos, kdy už pochopěj, že na to nemaj? K tomu nepokrytý kšefty s mafiány. Nevím, nevím, kam až nás Slovenský podvodník chce strhnout. Do pekla s sebou chce vzít i deset milionů Čechů? Ať tam stáhne Slováky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa