Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Utajený mejdan u kmotra ho stál místo šéfa: Husák končí na libereckém ředitelství policie

Aktualizováno -
26. ledna 2021
14:35
Autor: red, ula, vei - 
25. ledna 2021
20:45

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá Vladislava Husáka z pozice krajského ředitele liberecké policie k 1. únoru a do ukončení kázeňského řízení ho ponechá na řadové policejní pozici. Husák se účastnil oslavy v hotelu teplického kmotra Petra Bendy (50), jak upozornil Radiožurnál s odkazem na dva zdroje. Je tedy dalším z řady současných i bývalých politiků, kteří se na oslavě sešli. Milana Hniličku (47) už účast na teplické party odhalené Bleskem stála poslanecký mandát. Husák tvrdí, že na místo jel kvůli pracovní schůzce s Hniličkou a také Jiřím Šlégrem o sportovní unii.

Vladislav Husák dosud vedl krajské ředitelství policie v Libereckém kraji, dřív byl i policejním prezidentem.

Dopoledne byl na „koberečku“ u policejního prezidenta. V prohlášení pro média uvedl, že svou funkci nabídl sám. „A dohodl se s ním (Švejdarem) na tom, že mě odvolá z funkce ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Zároveň jsme se také shodli na tom, že do doby ukončení kázeňského řízení budu zařazen na pozici bez příplatku za vedení. Tyto kroky jsem zvolil především proto, aby nebyla poškozena dobrá pověst policejního sboru a naše dlouhodobá úspěšná práce v našem kraji,“ uvedl Husák.

Švejdar byl nekompromisní: „Po dnešním jednání s plk. Husákem jsem rozhodl, že ho k 1. 2. 2021 odvolám z pozice krajského policejního ředitele a do doby ukončení kázeňského řízení ustanovím na řadovou pozici bez příplatku za vedení. Plk. Husák mě požádal o možnost čerpání řádné dovolené, jíž jsem vyhověl.“

„S jeho rozhodnutím souhlasím a má v tom mou plnou podporu. Bohužel plk. Husák neměl dostatek odvahy se k celé věci postavit čelem sám, tak musel konat policejní prezident,“ kvitoval krok policejního šéfa vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček (za ČSSD) už v pondělí pro Blesk Zprávy uvedl, že pokud se Husák oslavy zúčastnil, platí pro něj stejná pravidla jako po ostatní.

„Dopustil se tím porušení vládních nařízení a očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident, jako jeho přímý nadřízený, okamžitě kázeňsky vyřeší,“ dodal Hamáček.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Policejní prezident považuje účast libereckého krajského policejního ředitele Husáka na sobotní oslavě v teplickém hotelu za neomluvitelnou. Už v pondělí ho vyzval, aby přijal osobní odpovědnost. „Celou záležitost jsem již nechal prošetřit odborem vnitřní kontroly Policejního prezídia. Plk. Husákovi jsem již sdělil, že jeho jednání považuji za zcela nepřijatelné a neomluvitelné. Vyzval jsem ho, aby přijal osobní odpovědnost,“ napsal Švejdar na twitteru. V úterý už se Husák poroučel.

Gratulace Bendovi? Prý jen formální

„Návštěva oslavy narozenin pana Bendy nebyla důvodem mé sobotní přítomnosti v hotelu Prince de Ligne v Teplicích,“ uvedl Husák pro PressPort Magazín. „Mým cílem bylo dlouhodobě plánované setkání s panem Hniličkou a panem Šlégrem. Již delší dobu jsem měl ambici se potkat s oběma pány, což není vzhledem k jejich vytíženosti vůbec jednoduché,“ tvrdí liberecký policejní šéf.

Společným tématem zmíněné trojice je prý činnost sportovní unie, za kterou je Husák podle svých slov oprávněný jednat. Schůzka měla být podle něj v 19:00 v sobotu v Teplicích ve zmíněném hotelu. Na druhou stranu ale přiznává, že se na místě viděl i s Petrem Bendou. „Po schůzce jsem měl v plánu pokračovat v cestě do Liberce. To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ tvrdí Husák s tím, že se nakonec rozhodl požádat v hotelu o pokoj „vzhledem k večerní hodině, povětrnostním podmínkám a únavě.“

Husákovo vyjádření se pokoušela získat i Česká televize, jejíž reportéři spolu s CNN Prima na něj čekali před domem. Husák ale jen řekl, že vyjádření dal písemně a věcí se zabývá odbor vnitřní kontroly a že o záležitosti bude mluvit s policejním prezidentem. Na dotaz, zda odstoupí, v tu chvíli neodpověděl.

Liberecký policejní ředitel Vladislav Husák při cestě na policejní prezidium (26. 1. 2021) Liberecký policejní ředitel Vladislav Husák při cestě na policejní prezidium (26. 1. 2021) | Reprofoto ČT

Husák slouží u policie přes 35 let. Od září 2005 byl 19 měsíců policejním prezidentem. Na funkci rezignoval v březnu 2007 v souvislosti s vyšetřováním jeho role v korupční aféře okolo rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Podle Inspekce ministra vnitra ale žádný trestný čin nespáchal.

Husák poté působil u cizinecké policie a tři roky byl dokonce jejím ředitelem. Od března 2011 byl rok náměstkem policejního prezidenta. Ani tehdy ale jeho konec nebyl bez poskvrny. Svůj odchod z této funkce nabídl poté, co ho Blesk načapal u Obecního domu v Praze s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem.

Na schůzce byl i exprimátor Pavel Bém. Husák tvrdil, že šel kolem a jen se zastavil pozdravit své známé. Janoušek tam podle něho tehdy vůbec nebyl. Rezignaci nabídl Husák v prosinci 2011, v březnu následujícího roku ji tehdejší policejní prezident Petr Lessy přijal a jmenoval ho šéfem ochranné služby. Ani tam však dlouho nevydržel. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce musel Husák loni v listopadu skončit.

Hnilička rezignoval

Podle zjištění Blesku se ze soboty na neděli sešla v teplickém hotelu, navzdory koronavirovým opatřením, řada hostů, samozřejmě bez roušek. Někteří v hotelu, který vlastní oslavenec Petr Benda, bývalý politik a nyní podnikatel, přespali.

V hotelu Prince de Ligne teklo víno proudem, hodovalo se jak na zámku, o početnou družinu v prvním patře hotelu pečoval nejméně šestičlenný sbor číšníků. Návštěvníci se v družných společných debatách s rouškami nebo pohledem na hodinky vůbec moc nezatěžovali. „Lidé chodili ven na cigaretu nebo odcházeli, možná jediný člověk tam měl respirátor,“ hlásil reportér.

Mezi hosty byl např. expremiér Jiří Paroubek (68) a také vládní zmocněnec pro sport a gólman z Nagana Milan Hnilička (47).

„Petru Bendovi jsem krátce pogratuloval a pak jsem se věnoval práci. S jeho hotelovou společností mám dlouhodobou smlouvu o spolupráci. Řešil jsem s ředitelem a účetním jeho firmy hospodaření společnosti. Ostatně tak jako každý měsíc. Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic,“ řekl Paroubek Blesk Zprávám.

Hnilička se nejdříve kál a věnoval na charitu 50 tisíc korun. Po kritice premiéra Andreje Babiše (za ANO) a dalších vládních představitelů složil poslanecký mandát.

Celou událost prověřuje policie. „Na základě informací zveřejněných v médiích celou věc prověřujeme. V případě, že se potvrdí, že došlo k porušení vládních nařízení, bude věc předána správnímu orgánu,“ řekla Blesk Zprávám krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5492328 ( 9. března 2021 01:00 )

Dacani🕶

Ksel ( 27. ledna 2021 11:33 )

Budování hamáčkovského absolutismu v resortu vnitra rozhodně odmítám. Ideologizace problémů v duchu idejí eurohujerismu - toť prosazování Hamáčkovy (z)vůle.

slovan1954 ( 26. ledna 2021 21:21 )

Ksel ( 26. ledna 2021 20:13 )

Husák prokázal, že je férový chlap-

jajas ( 26. ledna 2021 18:47 )

Zatímco vítězové letošních voleb je brát nebudou? Ty máš fakt dost.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa