Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš k očkování: Dávek je dost, ale jindy, než potřebujeme. Kdy bude k dispozici nová vakcína?

Aktualizováno -
22. ledna 2021
10:42
Autor: pom, ČTK - 
22. ledna 2021
09:59

Očkování v Česku je v plném proudu, velkokapacitní očkovací centrum se dnes otevírá také v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Nemocnice ho vybudovala v Léčebně dlouhodobě nemocných, podle informací ředitele Petra Arenbergera zvládne naočkovat až 1400 lidí za den. Centrum na tiskové konferenci představil ředitel nemocnice, prohlédnout si ho přišel i premiér Andrej Babiš (ANO), jenž promluvil o současné situaci týkající se očkování.

Nové očkovací centrum, které podle ředitele nemocnice Arenbergera vyrostlo za čtyři dny, zvládne naočkovat zhruba 1400 lidí za den. Podle premiéra Babiše ale nyní kvůli nedostatku vakcín bude „odbavovat“ 600 lidí denně. Dostatek vakcíny by podle něj měl být ve druhém kvartálu. 

„Vyzvali jsme Evropskou komisi, aby intenzivně vyjednávala s firmou Pfizer BionTech, ta teď omezila dodávky kvůli navýšení kapacity vakcín. Evropská komise objednala celkem 2,3 miliardy vakcín pro 467 milionů obyvatel Evropské unie,“ uvedl Babiš s tím, že Česká republika má objednáno asi 12 milionů dávek z celkového počtu 20 milionů vakcín.

Vakcíny je dost pro všechny, ale v jiném čase, než bychom potřebovali. Apelovali jsme na Evropskou komisi, aby Evropská léková agentura schválila AstraZenecu. Probíhají jednání, diskutuje se i o tom, zda bude vakcína vhodná pro všechny, nebo jen pro určitou kategorii lidí,“ dodal Babiš. Evropští lídři podle něj žádali, aby dodávky vakcíny AstraZeneca začaly ještě před jejím oficiálním schválením, to však neprošlo.

Očkování zdravotníků i pacientů

Podle Babiše bylo naočkováno 60 tisíc seniorů v domovech, registraci má dalších 180 tisíc lidí. „Musíme doočkovat druhou dávku, od úterý bude zaveden rezervační systém i pro lékaře a zdravotníky, kteří v první fázi očkováni nebyli. Tam zjistíme, kolik jich je,“ uvedl premiér. 

V pátek také proběhla porada s řediteli nemocnic, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví. „Diskutovali jsme i o očkování jejich pacientů, bylo dohodnuto, že bude určena metodika, protože pacienti např. v IKEM jsou jiní a jsou z celé ČR než pacienti v jiných fakultních nemocnicích,“ uvedl.

Podívejte se na tiskovou konferenci z vinohradské nemocnice:

Video  Andrej Babiš o očkování proti koronaviru při otevření očkovacího centra ve vinohradské nemocnici  - ČTK
Video se připravuje ...

Odmítání vakcíny

Řekl také, že je pro něj překvapující, že někteří zaměstnanci domovů pro seniory a zdravotníci očkování odmítají. „Přitom asi byli u toho, když někteří jejich klienti odešli do nemocnic a bohužel se nevrátili. Statisticky ještě stále vysoký počet našich spoluobčanů vakcínu odmítá, podle průzkumů jsou to hlavně mladší lidé,“ řekl premiér. 

„Máme nyní naočkováno první dávkou přes polovinu spolupracovníků, dalších 20 procent prodělalo onemocnění a čeká na to, až uplyne vhodná doba. U nás zásadní problém nevidíme,“ uvedl k tomu Arenberger.

Očkování proti novému koronaviru odstartovalo v Česku 27. prosince, na řadu jako první přišli zdravotníci, zaměstnanci a klienti domovů pro seniory a rizikoví pacienti. Od 15. ledna se k očkování mohou hlásit také babičky a dědečkové, kterým je víc než 80 let. Zdravotníci dosud aplikovali 170 670 dávek, z toho 13 190 dali lidem ve čtvrtek, uvádí web ministerstva zdravotnictví. Z něj také vyplývá, že dosavadním rekordem je 14 380 vakcinací ve čtvrtek minulého týdne. V tomto týdnu bylo maximem 13 966 naočkovaných v úterý. Nejvíce dávek bylo podáno v Praze.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Toulave_kopyto ( 31. ledna 2021 06:09 )

Proč si tento nechytrý pán nepořídí nějakou mluvčí? Babiš, vždy když otevře ústa, vypadne z něj nějaká moudrost.

Maximilian ( 23. ledna 2021 11:10 )

asi bude jeden z rudych

Maximilian ( 23. ledna 2021 11:09 )

Kšeftování s vakcínou se od Bureše dalo čekat,Polheichova hospoda druhý Vyšehrad

kahuja ( 22. ledna 2021 14:08 )

Vakcín je dost, ale pro ty, co ji opravdu potřebují bude až jindy.

viho ( 22. ledna 2021 14:01 )

To vyjádření je skutečně perlou doby postfaktické: "Vakcín je dost, ale jindy." Tedy nemoderně řečeno: "Vakcíny nejsou, měly by být, ale nevíme kdy."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa