Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vakcínu si přednostně zařídil i šéf VZP. Blatný volal po reakci, Kabátek skončit nechce

Aktualizováno -
21. ledna 2021
12:00
Autor: ula, ČTK - 
20. ledna 2021
17:05

Šéf největší zdravotní pojišťovny v Česku Zdeněk Kabátek (50) se nechal přednostně očkovat proti covidu-19. Informaci přinesl server iRozhlas.cz. Kabátek dostal vakcínu na začátku ledna v jedné z pražských nemocnic, ačkoli se v té době mohli očkovat jen zdravotníci z první linie. Kabátek se hájí, že ve své pozici jedná často s řediteli nemocnic nebo lékaři. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že ve čtvrtek očekává reakci ředitele.

„Nechal jsem se očkovat, protože ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři… Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí. V současném kontextu je ale asi bezpředmětné, abych něco takového říkal,“ řekl serveru iRozhlas.cz na svou obhajobu šéf VZP Zdeněk Kabátek.

Více téma komentovat nechtěl, jen dodal, že mu zjištění „může zkomplikovat život“.

Blatný: Každý slušný člověk musí zareagovat

Mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde Kabátek vakcínu dostal, označila zjištění za nepotvrzenou informaci a nechtěla ji více komentovat.

„Nejsem ten, kdo stanovuje nebo mění ředitele VZP, to je na její správní radě. Nicméně očekávám, že pan ředitel z toho vyvodí důsledek sám pro sebe,“ řekl ve čtvrtek Blatný. Uvedl, že s Kabátkem o této věci hovořil a očekává, že se k tomu dnes vyjádří. „Každý slušný člověk na to musí reakci přinést a já ji od něj očekávám během dneška,“ dodal. Podle něho je ale nutné zachovat fungování největší zdravotní pojišťovny jako důležité instituce.

„Již jsem informoval správní radu, že podám komplexní info na jejím pondělním jednání a vyčkám jejího postoje,“ napsal ČTK Kabátek.

Kabátek: Rezignovat by bylo nezodpovědné

Ve čtvrtek přidal Kabátek obsáhlejší vyjádření „V době současné koronavirové krize považuji za významné, aby byl systém zdravotního pojištění plně funkční a stabilizovaný. Mým úkolem, jako ředitele největší zdravotní pojišťovny v zemi, je zajistit nejen kvalitní a dostupnou zdravotní péči v celém jejím spektru, ale i řada velmi důležitých organizačních úkolů, které například souvisejí se zajištěním systému bezproblémového testování, ať už antigenními testy nebo PCR testy, případně se zajištěním rychlého výběru distributora pro vakcínu Moderna a celá řada dalších věcí, které nejsou, tak říkajíc, vidět,„ uvedl na svou obhajobu. 

“Zároveň považuji toto očkování za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků s nimiž se denně setkávám. To byly důvody, proč jsem využil možnosti a nechal se očkovat. Tím hlavním důvodem byla tedy odpovědnost, kterou právě v této době jako ředitel klíčové zdravotní pojišťovny v České republice mám,„ vzkázal Kabátek.

Odstoupit nehodlá. “Pokud jde o téma mé rezignace, byl by to z určitého pohledu paradox, protože právě takový krok, by byl z mé strany hodně nezodpovědný. Jsem však připraven své motivy předložit Správní radě a budu plně respektovat její rozhodnutí,“ dodal.

Za přednostní očkování „padají hlavy“

Kabátek není první, kdo předběhl pomyslnou frontu na vakcínu. Blatný odvolal tento týden svou politickou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala se svým manželem přednostně očkovat ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ). Kvůli postupu při očkování v SZÚ skončil i jeho ředitel Pavel Březovský.

„Paní náměstkyně byla ze své funkce odvolána. Důvodem je to, že nebyla dodržena platná opatření. Myslím si, že je máme dodržovat všichni, a jestliže je někdo veřejně činný, tak tím spíše,“ uvedl Blatný. Šteflová ale podle něj obdrží i druhou dávku vakcíny, neboť by v opačném případě byla první znehodnocena.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 22. ledna 2021 15:32 )

Nevidím problém- všude ve světě by ho naočkovali mezi prvními, je ve stejné spíš přednostnější kategorii než Blatný- Blatný je velmi snadno nahraditelný( Babiš čeká na jaro a pak Blatný pomaže), je starší 50 let a diabetik-takže riziko. A o finančních machinacích Blatného ve FN Brno se už taky ví a řeší se.

Covid_19 ( 21. ledna 2021 17:16 )

je to oblíbenec hradu, který mu fandí a podporuje ho, něco jako Mynář nebo Nejedlý

rapid15 ( 21. ledna 2021 14:59 )

Mohl, dinosaurus ODS

rapid15 ( 21. ledna 2021 14:56 )

http­s://ww­w.iroz­hlas­.cz/zp­ravy-domov/ockovani-koronavirus-covid-vakciny-pfizer-nemocnice-kralovske-vinoh­rady_­210120­1621_v­tk

Stojí za to to přečíst. Až dolů k poslednímu odstavci pod čarou a i sloupec vlevo.
Tady se včera známí diskutéři snažily psát že je ředitel VZP spřežen s Babišem. Opak je pravdou, ODS, Šnajdr, Julínek, Filipiová, kdo si pamatuje tak ví...

dynaty ( 21. ledna 2021 13:42 )

Zároveň považuji toto očkování za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků s nimiž se denně setkávám. To byly důvody, proč jsem využil možnosti a nechal se očkovat. Tím hlavním důvodem byla tedy odpovědnost, kterou právě v této době jako ředitel klíčové zdravotní pojišťovny v České republice mám,„ vzkázal Kabátek.

a proto neodstoupím a NEODSTOUPÍM jsem zodpovědný

tak nevím jestli se mám smát nebo brečet
je to hnus velebnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa