Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rezervačnímu systému navzdory. Některé pražské městské části vzaly očkování do vlastních rukou

Autor: veef - 
18. ledna 2021
17:34

V pátek byl spuštěn rezervační systém na očkování. V první vlně se mohli přihlásit senioři starší 80 let. Systém ale nefunguje spolehlivě, proto se některé městské části rozhodly systém obejít a „své“ seniory očkují po domluvě s nemocnicemi napřímo. Podle městských částí je o očkování mezi seniory zájem. Třeba Praha 7 zřídila vlastní očkovací centrum přímo na radnici.

V pátek 15. ledna ráno byl spuštěn rezervační systém k očkování pro lidi starší 80 let. Ihned po spuštění ale nastaly komplikace, systém byl přetížen a nefungoval spolehlivě. I když se registrace během pátečního dopoledne nakonec rozběhly, velká většina seniorů se sice mohla zaregistrovat, pevný termín očkování však nedostali. I proto se některé městské části rozhodly vakcinaci nejohroženější části populace vzít do svých rukou a očkují nehledě na celostátní očkovací systém.

Praha 2 očkuje ve spolupráci s VFN

Během minulého týdne uvedla například Praha 2, že „své“ seniory po dohodě s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) bude očkovat napřímo. „Nechceme nijak obcházet nařízení nebo stát, ale bylo nám jasné, že naši občané v tomto věku budou mít s on-line formulářem problémy. Proto jsme se spojili s ředitelem VFN a s nemocnicí domlouváme termíny napřímo,“ řekla Blesku místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), která má na Praze 2 na starosti sociální oblast.

Senioři z Prahy byli o očkování informováni dopisy, případně přímo sociálními pracovníky. Očkovat se začalo hned v sobotu. „Dnes máme hotovo. 140 dvojkových seniorů naočkováno! Děkuji VFN za opět perfektně odvedenou práci. A našemu Centru sociálních služeb, že pomohli s odvozem seniorů, kteří se na očkování nemohli dostavit po svém,“ pochválila místostarostka spolupráci.

Očkování probíhá nadále i v tomto týdnu. „Dnes jsme rozeslali dalších 250 dopisů s nabídkou pomoci při očkování a stále samozřejmě funguje naše bezplatná infolinka. Na lince seniory zaevidujeme a seznam posíláme každý večer do nemocnice. Poté obdržíme konkrétní termíny jejich očkování a ten jim zavoláme. K dnešnímu dni jsme zaevidovali téměř 500 zájemců, ale věřím, že jich bude více, protože na území Prahy 2 žije necelých 1 900 seniorů 80+. Jsem ráda, že se nám spolupráce takto povedla nastavit a věřím, že tímto tempem se nám podaří seniory z Prahy 2 naočkovat co nejdříve,“ dodala Udženija.

Seniory z »trojky« naočkují ve FNKV

Po pátečním fiasku s rezervačním systémem se rozhodli vzít očkování do vlastních rukou i na Praze 3. „Ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Vinohrady (FNKV) jsme vyjednali možnost očkování v příštím týdnu bez registrace ve zmíněném celostátním registračním systému.  Občané Prahy 3 se k tomuto očkování mohou zdarma objednat na konkrétní termín prostřednictvím bezplatné zelené linky Prahy 3,“ napsal na sociální sítě v pátek odpoledne starosta MČ Praha 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková Blesku potvrdila, že se už podařilo na očkování objednat 150 seniorů starších 80 let. „FNKV nám dala k dispozici termíny v neděli (toto očkování již proběhlo), na středu, čtvrtek a pátek. Všechny termíny se podařilo plně obsadit. V neděli 17. 1.  2021 bylo na první dávce očkování 26 osob. Situaci nadále monitorujeme a až bude jasný další vývoj, budeme informovat o našich dalších krocích.“

Praha 7 očkuje na radnici

I Praha 7 už dopředu avizovala, že seniory bude očkovat napřímo. Všichni obyvatelé Prahy 7 starší 80 let byli v minulém týdnu kontaktováni dobrovolníky, kteří jim rovnou nabídli i termín očkování. První dávku tak senioři ze sedmičky dostali během víkendu. Sedmička dokonce zřídila očkovací centrum přímo na své radnici, vakcinaci pak prováděl tým z Ústřední vojenské nemocnice. „Během několika hodin zvládli obvolat pacienty nad 80 let a objednat je na očkování a přes 1 100 jich naočkovat,“ sdělil starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Očkování bude probíhat i v tomto týdnu. Pro imobilní seniory je připraven mobilní očkovací tým a sedmička se chystá očkovat i v autech. „Naši dobrovolníci a brigádníci právě teď obtelefonovávají seniory starší osmdesát let, kteří nevycházejí z bytu, a táží se jich a jejich příbuzných, zda by přeci jen nemohli k očkování přijet v automobilu. Je totiž možné člověka naočkovat přímo v autě a také v autě sledovat reakci očkovaných na očkování. Hodně to urychlí práci mobilních týmů. K těm, kdo tuto možnost nemají, mobilní tým samozřejmě dorazí,“ řekl starosta. Podle něj by se s očkováním imobilních seniorů mohlo začít asi ve středu.

Video  „Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 20. ledna 2021 20:29 )

Stát opět selhal,z daní poplatníků si jen užírají velky kus státní úředníci,kteří nezvládají svou praci

Covid_19 ( 18. ledna 2021 18:40 )

známý dostal pro otce termín na Kladno, Kolín měl problém, to vím, ale spousta lidí ze Středočeského kraje jezdí do pražských nemocnic, nemají odvahu jet do mimopražských kromě Vysokého nad Jizerou

Covid_19 ( 18. ledna 2021 18:31 )

zdraví zdravotníci se nechtějí očkovat, takže po nich zůstala vakcína. Stejně je to nesmysl očkovat mladé zdravotníky, kteří sice nebudou mít těžký průběh, ale mohou být přenašeči, takže se jich spousta nenechala logicky očkovat

Anifa ( 18. ledna 2021 18:24 )

Zvládli to díky tomu, že jim očkovací látku poskytly pražské nemocnice, které dostaly většinu dávek, co přišly.Po očkování zaměstnanců ,kulichů a blízkých domovů důchodců. Prostě na zbytek republiky se vykašlali. Středočeský kraj nedostal pro lidi 80+ ani jednu dávku. Tak mě už s tou chválou Prahy neštvěte!

Covid_19 ( 18. ledna 2021 17:41 )

Praha 7 to zvládla nejlépe, žádný chaos a senioři 80+, kteří měli zájem byli osloveni již před pátkem 15.ledna. Senioři z Prahy 7 se v pátek jen divili a dodnes nechápou ten zmatek, vidí že to jde lépe a v lepší pohodě, kousek od bydliště

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa