Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Až 900 očkovaných denně: Nemocnice Na Františku nabídne vakcíny pro celou Prahu, pomoci mají podnikatelé

Autor: veef - 
15. ledna 2021
18:08

Nemocnice Na Františku ve spolupráci s Prahou 1 a GHC Genetics spouštějí očkování seniorů. To bude probíhat jak v nemocnici samotné, tak ve speciálně zřízeném stacionárním místě v Krakovské ulici. Nemocnice má v současné době k dispozici celkem 12 mobilních očkovacích týmů, které budou dojíždět za seniory, již se na očkování nemohou dostavit.

Nemocnice Na Františku začala s očkováním minulý týden, kdy první vakcínu dostal veškerý zdravotnický personál nemocnice. „Začali jsme očkovat minulý čtvrtek veškerý zdravotnický personál naší nemocnice, to znamená asi 200 lidí. K tomu jsme nabídli vakcínu i 25 dlouhodobě hospitalozovaným seniorům, kteří nabídku využili,” řekl Blesku ředitel Nemocnice Na Františku David Erhart. Následně nemocnice začala očkovat v domovech seniorů a dnes bylo spuštěno očkování pro všechny osoby starší 80 let.

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky

K dispozici bude 12 mobilních týmů

„Díky spolupráci s GHC Genetics máme v současné chvíli k dispozici až 12 sanitních vozů s posádkami, které budou fungovat jako mobilní očkovací týmy, zároveň jsme zřídili ještě stacionární očkovací centrum v Krakovské ulici,“ řekl Blesku starosta Prahy 1, která nemocnici vlastní, Petr Hejma (STAN). „Díky tomu, že naše městská část má vlastní nemocnici, tak jsme schopni stacionárně očkovat až 100 lidí denně. Dohromady s mobilními týmy bychom mohli zvládnout naočkovat až 900 lidí každý den,“ dodal starosta.

S očkováním seniorů bude Praze 1 pomáhat také Středisko sociálních služeb Prahy 1. To má i vlastní infolinku, kam se mohou senioři v případě nesnází s registrací obrátit. Za seniory žijícími v domovech s pečovatelskou službou budou vyjíždět mobilní očkovací týmy, které zajistí společnost GHC GENETICS.

Video  „Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Kapacity pro celou metropoli

Hejma také potvrdil, že Praha 1 nabídne svoje kapacity jak magistrátu, tak ostatním městským částem. „Věřím, že naše infrastruktura, kterou jsme primárně vytvořili pro naši městskou část, bude využitelná pro celou Prahu,“ sdělil Hejma.

Nemocnice se na očkování připravila už minulý rok. V prosinci zakoupila za 200 tisíc korun hlubokomrazící box, který pojme větší množství dávek vakcíny. V současné době jsou v České republice, potažmo v Evropské unii, schváleny vakcíny firem Pfizer a BioNTech a nově také vakcína firmy Moderna. Dodávky vakcín koordinuje nemocnice s nemocnicí Na Bulovce. „Vše probíhá přesně podle vládní očkovací strategie,“ ubezpečil Hejma. 

Pražská „očkovací“ linka v provozu: Za dvě hodiny volalo 400 seniorů, pomůže i s registrací

Praha 1 plánuje očkovací kapacity ještě více navýšit. Podle Hejmy se do očkování chtějí zapojit i místní podnikatelé. „Díky nim tak budeme schopni spustit v centru města další velkokapacitní očkovací zařízení,“ přibližuje další plány starosta Hejma.

Otevření očkovacího centra Nemocnice Na Františku si nenechal ujít ani premiér Andrej Babiš (ANO), který pochválil příkladnou spolupráci Prahy 1, nemocnice a státu. „Jsem velice rád za zpětnou vazbu z terénu a také za to, že jsem měl možnost diskutovat s panem starostou Hejmou a panem ředitelem Erhartem. Spolupracujeme spolu velice dobře a je dobře, že je Nemocnice Na Františku zapojena do systému očkování,“ pravil.

Covid_19 ( 15. ledna 2021 18:18 )

vakcín je dost, proto se museli očkovat lidé, které odchytávali na ulici u nemocnic, aby se vakcína nezkazila....

Covid_19 ( 15. ledna 2021 18:17 )

když to neřídí vládní nemehla, tak to funguje. Skvěle to funguje na Praze 7, o dalších nemám informace

Anifa ( 15. ledna 2021 18:11 )

A kde vezmou vakciny když jich není dostatek?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa