Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný: Nemocnice na hraně kapacit, leží v nich naši blízcí. Virus se šíří mezi seniory

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. ledna 2021
17:12
Autor: simao - 
8. ledna 2021
09:55

Epidemie koronaviru v Česku nepolevuje, nákaza se ve velkém šíří mezi seniory a nemocnice se blíží hranici svých kapacit. V lednu by v nemocnicích mohlo být s covid-19 až 12 tisíc lidí, varoval na páteční tiskovce šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek. Růst bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pokračovat ještě minimálně týden, pak by se měla projevovat zpřísněná opatření. Pokud se však budou dodržovat.

Česko dál setrvává v 5. stupni „psa“, za čtvrtek bylo potvrzeno dalších 14 780 případů, celkem je jich od začátku pandemie již přes 809 tisíc. Problémem však je aktuálně nárůst hospitalizovaných - je jich již 7323. Roste i počet úmrtí, kterých je s covid-19 nyní 12 800. Problematickým se tak stává vytíženost nemocnic, ale bohužel také některých krematorií, hlavně v Ostravě.

„Akutní péče je zajištěna, ale kapacita systému je nyní blízká svým limitům,“ varuje ohledně naplněnosti, či spíše přeplněnosti český nemocnic ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Dušek: Nakažení senioři jako velký problém

Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek řekl, že stávající epidemiologická situace v ČR je stále riziková. „Stále jsme ve fázi rostoucí rychlosti, prorůstové dynamiky epidemie covid-19, stále je reprodukční číslo větší než 1, už dlouhodobě, a po takových výkyvech během Vánoc, kdy vypadával objem testů a ta čísla se dost nepěkně měnila, se ta dynamika vrátila zpátky a potvrdila, že jsme stále v této situaci,“ podotkl Dušek.

Velký problém je přibývající počet nakažených seniorů. Denně jich podle Duška přibývá kolem tří tisíc, což bude v následujících dnech a týdnech znamenat další zatížení nemocnic. 

„Občané ve věku 65+ nakažení covidem mají 30–32procentní šanci, že budou mít relativně těžký průběh a budou potřebovat nějakou formu hospitalizace, a třetina z nich potom intenzivní péči. V kategorii 75+ je to až 45 procent. Ta poslední čísla jsou velmi vysoká. Určitě jsou to čísla, která jsou diagnostikována v období, které odpovídá období Vánoc, kdy mohla plus minus proběhnout nákaza těchto pacientů,“ zmínil také Dušek.

Nemocnice na hraně

Podle odhadů by ještě v lednu mohlo být v nemocnicích až 12 tisíc lidí. Už teď jich je 7300, z toho bezmála 1100 ve vážném stavu. Přes 570 pacientů potřebuje nejintenzivnější péči s vysoce intenzivní podporou dýchání. „Bohužel všechny prediktivní modely nám dávají jistotu, že tato čísla v následujících dnech půjdou nahoru a já budu mít strašnou radost, pokud se spletu, ale ta čísla mi nedávají možnost, než říct, že se musíme v dalších možná i 10 dnech připravit, že ta čísla budou pokračovat,“ míní Dušek.

Video  Blatný: Otevření restaurací jsme neřešili, riziko nákazy je v nich dvakrát vyšší. Nouzový stav bude třeba i po 22. lednu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Nemocnice se tak blíží limitu kapacit. Jejich možné rozšíření naráží na nedostatek personálu. „Systém se blíží svým limitům a budeme pevně doufat, že ty počty pacientů se v nějakém bodě zastaví tak, abychom nešli v celé republice za hranice toho systému,“ podotkl během své prezentace profesor a náměstek Vladimír Černý.

Trutnov hlásí plno 

K docházející kapacitě v nemocnicích se vyjádřil i předseda správní rady ON Trutnov Miroslav Procházka. „Bohužel jsme již nyní v situaci, kdy jsme za hranou našich reálných kapacit v poskytování adekvátní zdravotní péče. V porovnání s druhou, listopadovou, vlnou pandemie v regionu jsme nyní bohužel v ještě horší situaci,“ uvedl na stránkách nemocnice. 

Procházka zmiňuje, že mnoho zaměstnanců zařízení je v pracovní neschopnosti, nemocnice nemá k dispozici studenty a počet pacientů s covid-19 nadále stoupá. „V předchozích dnech již byla lůžka těchto oddělení naplněna nad rámec deklarovaných kapacit a pacienty s covid-19 již máme také na vyčleněných infekčních pokojích standardních oddělení,“ pokračuje a prosí pacienty, aby se nejdříve o svých potížích poradili s lékařem, než zamíří do nemocnice. 

Brzy 12 tisíc hospitalizovaných?

Pokud se naplní špatné predikce, bude v lednu v nemocnicích až 12 000 lidí s covidem.

„Je zcela evidentní, že se kapacity lůžek blíží svému limitu. Možnosti navýšení jsou velmi omezené,“ podotkl Černý s tím, že problémem je nedostatek zdravotnického personálu. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, který přitom řeší potíž i s mrtvými.

Video  Profesor Černý: Nemocnice kvůli covidu na hranici kapacit, nejhůř je v Moravskoslezském kraji  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Převoz mrtvol je běžný, podotkl Blatný

Z Ostravy proto byl naplánován převoz 50 mrtvých do krematoria v Hustopečích, a v Česku je tak možné sledovat to, co se dělo na jaře v Itálii.

„I v dobách, které nejsou tak složité jako nyní, má každý kraj jinou síť těchto služeb a i za normálních okolností dochází k převozu těl mezi jednotlivými ústavy. Samozřejmě když je situace horší, může se tento požadavek objevovat častěji,“ poznamenal k tomu však dnes Blatný.

Problém ze severu Moravy řeší i Ústřední krizový štáb a jeho pracovní skupina. „V agendě dispečinku není agenda krematorií, čili já ta data nemám,“ přiznal náměstek Vladimír Černý.

„Pokud my máme informace z MMR, tak kapacita krematorií v ČR je celkově dostatečná, ale bohužel jsou kraje, konkrétně jeden kraj, který má velký počet obyvatel, tak má pouze jedno krematorium,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Je to normální i při výskytu jiných onemocnění, že si krematoria navzájem vypomáhají. Ta situace samozřejmě tam je kritická, ale bývá kritická v Moravskoslezském kraji i při výskytu jiných onemocnění. Musí se to řešit prostě výpomocí,“ podotkla.

„Stále je potřeba zdůrazňovat to, že koronavirus není počítán mezi vysoce nebezpečné infekce, a tudíž nemusí být jenom spalováno, ale lze pohřbívat zemřelé i do země,“ dodala Rážová.

Výtka k nemocnicím kvůli očkování

Vláda již schválila, aby i po 15. lednu dál probíhalo plošné antigenní testování Čechů, které je zdarma, dobrovolné a lidé se mohou nechat opakovaně testovat po 5 dnech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si jeho průběh pochvaluje.

V Česku přitom dál probíhá očkování proti covid-19 - do konce ledna by pak vedle vakcín Pfizer mělo dorazit i 20 tisíc vakcín Moderna (namísto původně plánovaných 80 tisíc).

Blatný přitom na nemocnice apeloval, aby včas reportovaly počty naočkovaných - ideálně hned v den, kdy je očkování provedeno.

„Je nezbytně nutné vykazovat tato očkování v den, kdy byla provedena. Zatím zřejmě některé nemocnice ta vyšetření vykazují se zpožděním, některé nemocnice ještě nepoužily všechny ty dávky, které dostaly, což považujeme za chybu. Je potřeba, aby se očkovalo co nejrychleji, kapacity na to při těch dávkách, které teď máme, jsou, takže na tomto budeme trvat,“ upozorňoval ve čtvrtek Blatný.

„Opakované testování, naše odpovědnost a očkování je cesta, jak se vrátit zpět k normálu,“ poznamenal dnes ministr.

Video  Blatný: Opatření se prodlužují do 22. ledna, antigenní testy budou i dál. Ministr nevyloučil zpřísnění  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Slova o diskriminaci lidí Blatný odmítá

Již ve čtvrtek přitom probíhala dvě jednání týkající se úprav tabulky PES v nižších stupních. 5. stupeň se nijak upravovat nemá, jak již dříve avizoval Blatný. Další jednání jsou naplánována na příští týden.

„Já už se také těším, až nebudeme muset uvažovat o úrovni číslo 5 ochranných opatření, ale nižších. Doposud ta tabulka není finalizována, pracuje se na ní (...), ale cílem má být nastavit princip tak, že opatření určí to, jakým způsobem se mohou dané věci uskutečňovat bez toho, že by byli lidé testováni,“ upozornil Blatný.

Ve hře je přitom možnost, že by provozovatelé a pořadatelé různých akcí vpouštěli jen lidi s negativními PCR či alespoň antigenními testy, lidi, kteří prodělali onemocnění nejdéle před 90 dny, či později lidi s absolvovaným očkováním proti covid-19. Blatný odmítá, že by šlo o diskriminaci, označuje to naopak za bonifikaci těch, co se testovat a očkovat nechají. 

„Chceme umožnit pořadatelům a provozovatelům různých aktivit v těch nižších stupních, aby měli možnost si nastavit pravidla, která budou ohodnocena epidemiologicky jako dostatečně bezpečná, aby lidé, kteří jejich pravidla splní, mohli být na tyto akce vpuštěni. Nebude to regulace státem, bude to regulace právě těmi pořadateli. Stát nechce nic vynucovat, ani nikoho diskriminovat nebo zvýhodňovat,“ říkal Blatný po čtvrtečním jednání vlády.

Ubytování jen s negativním testem?

V pátek Blatný nastínil, kde by bylo možné negativní testy mj. také využívat - např. v oblasti ubytování.

„Za normálních okolností by byla ubytovací kapacita uzavřena, ve chvíli, kdy ubytující zajistí, že všichni lidé, kteří tam přijíždí, se v době check-inu do ubytovacího zařízení prokážou negativním testem podobně, jako je to v řadě jiných zemí, tak jim může být to ubytování poskytnuto, protože to s sebou nenese epidemické riziko. Za jiných okolností to třeba bude možné až v nižší úrovni, ale prosím vás, toto je teď v jednání,“ nastínil Blatný směr, jakým se mohou opatření ubírat. Odmítl přitom zároveň opět to, že by plošně něco takového stát nařizoval, a znovu to označil jako možnost pro provozovatele.

Restaurace mají zatím smůlu

Rozvolňování v 5. stupni „psa“ tak momentálně není ve hře. Složitou se pak jeví i situace restaurací a hospod. Blatný na ně má jasný názor.

Je to místo, kde se lidé setkávají v blízkosti, kde nemohou mít roušky, protože konzumují jídlo nebo pití, a je i ze zahraničních studií vidět, že toto je místo, kde je riziko nákazy zhruba dvojnásobné oproti běžnému setkávání. Ve stupni číslo 5 nikdo o otevření restaurací neuvažuje nejenom v naší zemi, ale v žádné jiné zemi,“ vzkázal ve čtvrtek ministr.

Video  Blatný: Otevření restaurací jsme neřešili, riziko nákazy je v nich dvakrát vyšší. Nouzový stav bude třeba i po 22. lednu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Maximilian ( 8. ledna 2021 18:56 )

Babiš vybral Blatného,na co sáhne to pos.ere

Maximilian ( 8. ledna 2021 18:53 )

e.lesanova ( 8. ledna 2021 18:42 )

Máme mraky prázdných hotelů, jen to zorganizovat a sehnat pečující personál...Landa a Basiková by mohli začít hned s rekvalifikací..

e.lesanova ( 8. ledna 2021 18:40 )

Máte pravdu, jen naprosto vymytá hlava jako Landa atd. mohou jít nyní hulákat pro uvolnění...stejně, osly, nikam nepustí, tak by měli přestat klapat zobáky a jít raději někam vypomáhat...Tihle "pěvci" za zenitem, Landa, který by rád "Krylem", ale to by musel mít jeho charisma, pokoru a pochopit život a ne si jen honit ego

e.lesanova ( 8. ledna 2021 18:35 )

Anifa...nejspíš starého Klause , který se snaží škodit a provokovat, asi senilní miš maš a "nes­mrtel­ný".­..Po­kud nenastane jasné NE provokatérům a je jedno jestli z řad hostinských, kdejakých Landů, davů pospolu venku bez nekompromisních postihů, nemůžeme čekat zlepšení stavu...Vláda se snaží v mezích možností a dalo by se říct, že je i značně ohleduplná či benevolentní k přestupkům, ale je vidět, že na zodpovědnost lidí se spoléhat nelze...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa