Jak funguje nejvytíženější krematorium v ČR? Mrazáky v návěsech, spaluje se i v noci
Mají spuštěny všechny tři kremační pece 24 hodin denně, nebožtíky spalují i o víkendech, kdy se mrtví nepřivážejí. Současná epidemická situace tvrdě zasáhla i ostravské krematorium, největší v republice. Ministr Hamáček uvedl, že těla se budou převážet z Ostravy jinam.
„Jsme jediným krematoriem v Moravskoslezském kraji, spádová oblast je obrovská,“ vysvětluje Ivo Furmančík (61), ředitel Krematoria Ostrava, které jede na maximum možného. „Spalujeme i o víkendech, kdy pohřební služby těla nevozí,“ dodal.
Do covidu stíhali
Zvyšující se počty těl mrtvých v krematoriu podle úřadů souvisí s epidemickou situací kolem koronaviru. „Za rok 2020 jsme měli 13 tisíc žehů za rok, což je dvakrát víc, než kdekoli jinde v ČR. Předloni to bylo 11 tisíc,“ podotkl Furmančík.
Veškerá chladicí zařízení, včetně záložního, umístěného na dvoře krematoria, jsou vytížena na 100 procent. Tři kremační pece jsou spuštěny nonstop, ale už nestíhají nebožtíky „odbavovat“. V posledních týdnech spálí až o 60 procent více těl.
Chyba v systému?
Už se objevily hlasy, že nedostačující kapacita je systémová chyba. To ale Ivo Furmančík odmítá. „To jsou hlasy, které tomu nerozumí. Nikdy jsme neměli problém zpopelnit všechna těla, která k nám pohřební služby přivezly. Současná situace je záležitostí až posledních týdnů,“ uzavřel ředitel.
Kde mrtví „čekají“?
Ostatky zemřelých přivážejí ke krematoriu pohřební služby. Pak se umisťují do chladicích boxů o teplotě 0 až 5 °C. Kvůli značnému vytížení boxů vnitřních krematorium nedávno pořídilo náhradní zařízení, které umístilo na dvůr areálu.
V chladicích boxech smí být těla uložena maximálně týden od úmrtí. Pokud se nestihnou zpopelnit, musí být umístěna do boxů mrazicích, s teplotou -10°C. I ty se v Ostravě velmi rychle plní.
Spaluje počítač
Ostravské krematorium má k dispozici tři nejnovější technikou vybavené pece. Zpopelnění těl řídí počítač, pracovníci jen kontrolují průběh, tedy teplotu a čas na displeji a v případě potřeby režim přepnou na manuál. V peci je při žehu teplota 950 až 1100 °C. Jeden žeh trvá zhruba 60 až 70 minut, podle velikosti těla. „Již je podepsána smlouva na vybudování čtvrté pece, dojde k tomu již letos,“ řekl ředitel Ivo Furmančík.
V létě vedro, v zimě kosa
Město Ostrava přiznává, že budova krematoria z roku 1961 už je zastaralá. „Vykazuje velké technické i estetické nedostatky. V létě je v budově neúnosné teplo a v zimě dochází k velkým tepelným únikům,“ říká náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. Chystá se proto kompletní rekonstrukce budovy. Zvítězil návrh studia Meerkatelier. „Nové“ krematorium by mělo být hotovo do konce roku 2022.
Navíc, tady píše hygienička, že Ostrava má problémy s krematoriem i mimo covid.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/razova-krematoria-maji-dostatecnou-kapacitu-ostrava-ma-problemy-i-mimo-covid-40347274
Pokud Vám odkaz nepůjde, dejte si do hledače: "Rážová: Krematoria mají dostatečnou kapacitu" a dočtete se.