Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Do Česka dorazila první várka vakcín. Dostane se jen na nemocnice v Praze a Brně

Aktualizováno -
26. prosince 2020
08:50
Autor: ČTK - 
26. prosince 2020
06:52

Do Česka dnes ráno dorazila první dodávka vakcín proti novému typu koronaviru. Dovezena byla do Fakultní nemocnice Motol, odkud se bude distribuovat do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic. Hned následující den, tedy v neděli 27. prosince, by mělo začít očkování. Vůz s vakcínou podle informací České televize překročil hranice dvě hodiny po půlnoci, její přepravu ze své továrny v belgickém Puursu zajistil výrobce a v Česku ji doprovázela vojenská policie.

Z přechodu v Rozvadově zamířila kolona podle České televize na ruzyňské letiště a poté do Motola, kde převzal vakcínu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík a jeho tým. Při přepravě bylo nutné dodržet předepsanou teplotu minus 70 stupňů Celsia.

První symbolická dodávka obsahuje 9750 dávek vakcíny, kterou vyvinuly firmy Pfizer a BioNTech. Ta má zatím jako jediná registraci pro použití v EU. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současnosti posuzuje i vakcíny dalších firem.

Jana Merxbauerová z Fakultní nemocnice Motol ČTK sdělila, že do dalších nemocnic se budou vakcíny převážet ještě dnes. „Bohužel bližší informace vám říci nemůžu,“ řekla s odkazem na pokyn od ministerstva zdravotnictví. Doplnila, že v Motole se s očkováním začne v neděli v 08:00.

Ředitel Ludvík řekl České televizi, že vakcíny se budou z Motola do dalších tří pražských nemocnic rozvážet k večeru. Očkovat se v nich začne rovněž v neděli. V Motole podle Ludvíka zůstane 1975 dávek, které nemocnice plánuje podat vybraným zaměstnancům a pacientům léčebny dlouhodobě nemocných. Polovina z 9750 dávek určená pro Moravu se již přepravuje do Fakultní nemocnice Brno, kam by měla dorazit dopoledne.

Ředitel motolské nemocnice uvedl, že další dodávku očekává 29. nebo 30. ledna a poté od 7. ledna vždy po týdnu.

Očkovací sérum firem Pfizer a BioNTech je první a zatím jediné, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zaregistrovala pro použití v EU. Další vakcíny nyní posuzuje. Do tuzemska by ještě do konce roku mělo podle vyjádření ministra Blatného dorazit dalších 20.000 dávek, celkem má Česko zajištěno téměř 12 milionů dávek skoro pro sedm milionů osob.

Očkovat se bude ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní. V hlavním městě se jako první do vakcinace kromě Motola zapojí Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice Na Bulovce, v Brně pak Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Každá zvládne naočkovat stovky lidí denně. S dalšími vakcínami, které nebudou vyžadovat skladování v hlubokém mrazu, se podle Blatného do očkování zapojí i praktičtí lékaři, vyjíždět mají také mobilní týmy. V plánu je využít rovněž polní nemocnice, které byly na podzim postaveny v Praze a Brně.

Podle průzkumu agentury STEM, který si nechalo zpracovat ministerstvo zdravotnictví, odmítá vakcinaci proti koronaviru 45 procent lidí, dvě pětiny lidí se chtějí nechat očkovat a asi 16 procent váhá. Mezi zastánci očkování jsou nejčastěji lidé starší 60 let, obyvatelé velkých měst a také častěji muži než ženy. Obecně ale 52 procent respondentů podporuje plošné očkování.

Postup vlády při přípravě očkování kritizují opoziční politici, vláda podle nich přípravu tak masivní a logisticky náročné akce podcenila. Kritiky se dočkalo také oznámení premiéra Babiše, že na očkování bude jako koordinátor dohlížet on sám. Podle Blatného je stát na vakcinaci připraven.

Video  Příjezd vakcíny do Česka  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Markéta Fourová ( 26. prosince 2020 18:22 )

Tak se nám tak za tři roky ozvěte zda jste ok 😄😄 cestují pouze do dvou států Itálie a Ukrajina tam si myslím to půjde i bez toho certifikátu.

tomshark ( 26. prosince 2020 15:04 )

Očkování proti koronaviru hodlají na mezinárodních letech vyžadovat australské aerolinie Qantas. Šéf dopravce Alan Joyce to tento týden řekl stanici Channel 9.

„Hovořím s kolegy i z aerolinek různě po světě a myslím si, že to bude běžné,“ řekl Joyce.

tomshark ( 26. prosince 2020 14:52 )

Jasně že ruští trollové podporují Rusko čínskou rezidenturu na Hradě. Vime

tomshark ( 26. prosince 2020 14:51 )

Už se stalo, Středočeský kraj si musel svůj podíl pracně vybojovat, původně neměl dostat ani dávku, po mnohých telefonstech a mailech dostal 975 dávek. Jasně že je poptávka a BUDE!

tomshark ( 26. prosince 2020 14:48 )

Asi před 3 týdny jsem tady předpověděl, že v tom nejhorším číslu, počtech zemřelých, do Vánoc Spojené státy doženeme.Husák by měl radost, dohnat a PREDEHNAT se naplnilo:
USA 1019 ČR 1022 na 100 tisíc obyvatel
Mějte to na paměti, až budou strašit těmi " hrûzny mi nárůsty " všude kolem.Jednak neumí počítat a pak mají tendenci vše u nás zlehčovat! To je nová ANOblatenska politika!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa