Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi v Anglii: Sára (27) kvůli mutaci stráví Vánoce v karavanu. Smůlu má i na Silvestra

Autor: Nikola Forejtová - 
24. prosince 2020
12:00

Ve Velké Británii zůstalo kvůli dočasnému uzavření hranic trčet mnoho lidí, a to i Čechů. Řada z nich nyní stojí v kolonách u Eurotunelu a v přístavech a čeká na svou možnost se dostat domů a na výsledek testu na koronavirus. Sára (27) ale mezi nimi není. Místo kolony si s přítelem raději vybrala karavan, kde stráví Vánoce. Blesk Zprávám popsala, jaká je nyní v Anglii atmosféra, kdy se měla vrátit domů a v čem měla i v této době štěstí. 

Netradiční Vánoce čekají Sáru (27) s přítelem. Štědrovečerní večeři si totiž dají ve zcela cizí zemi, s cizími lidmi a na Boží hod se probudí v karavanu. Důvodem je dočasné uzavření hranice mezi Anglií a dalšími státy EU poté, co se začal ve Velké Británii masivně šířit nový kmen koronaviru. 

Francie rozhodla o uzavření hranic v pondělí, ještě před půlnocí se zavřel na britské straně i terminál Eurotunelu ve Folkstone pro osobní a nákladní dopravu do Calais a řada zemí včetně Česka zastavila lety z Británie. „V pondělí jsme se vrátili z práce a měli jsme se pomalu začít balit a chystat na odjezd. Jeden náš soused ale přiběhl z vedlejšího karavanu s tím, že se v médiích mluví o uzavření hranic,“ popsala Blesk Zprávám Sára (27) moment, který jí změnil všechny plány až do konce roku. 

„Radši Vánoce v karavanu než v koloně“

„Rizika jsme v podvědomí měli, ale přesto jsme vyrazili. Věděli jsme, že bychom mohli onemocnět, ale nenapadla nás varianta, že bychom se nemuseli dostat domů,“ odtušila Sára na dotaz Blesk Zpráv, proč do Anglie s přítelem a dvěma kamarády vyrazila. „Jeli jsme pracovat na tři týdny, ale vyráželi jsme dřív, abychom si odbyli karanténu (...) Teď jsme ještě stále na husí farmě u Worcesteru,“ dodává. 

Od pondělí se nicméně pravidla hry opět změnila. Ve středu informoval ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) že se obnovuje letecká, železniční i lodní doprava mezi Británií a Francií. Podmínkou je však negativní test na koronavirus. 

Koronavirus v Británii: Živé debaty mezi policisty a kamioňáky "uvězněnými" v Doveru kvůli zavřeným hranicím. Koronavirus v Británii: Živé debaty mezi policisty a kamioňáky "uvězněnými" v Doveru kvůli zavřeným hranicím. | ČTK/AP/Steve Parsons

Sára tak může i se svými společníky vyrazit domů. Jak ale zmiňuje, raději bude mít Vánoce v karavanu, než aby je trávila v autě v koloně. Již od uzavření hranic se totiž silnice u Eurotunelu, ale i v přístavech zasekaly kamiony a auty. Británie nastínila i problémy s testováním, především u testování řidičů kamionové dopravy, kteří mají nárok na antigenní test. 

V Doveru se dokonce ve středu ráno střetla skupina řidičů s policií, jež se snažila vytlačit dav z přístavu. Problémy byly hlášeny i u letiště. 

Sára: Silvestr bude v izolaci, ale my máme ještě štěstí

Sára se rozhodla smířit s tím, že Vánoce s rodinou neprožije, jak ale zmiňuje, její nejbližší ji podporují a situaci chápou. „My máme obrovské štěstí, že jsme u vstřícných lidí, kteří nás nechají žít v karavanu u farmy. Řekli nám, že tu můžeme ještě zůstat, a dokonce nám pomohou sehnat PCR testy a připravili nám vánoční večeři,“ pokračuje Sára pro Blesk Zprávy. 

„Navíc jsme mladí a nemáme takové závazky v Česku. Neumím si ale představit, že bych měla doma třeba dítě,“ dodává. Sára také nemusí řešit ubytování. Někteří Češi ale oproti tomu měli třeba jasně danou rezervaci. Pro tyto případy připravilo velvyslanectví levnější ubytování, jak rovněž informoval ministr Petříček. 

Sára (27) teď pobývá v karavanu Sára (27) teď pobývá v karavanu | Osobní archiv Sáry

Nový kmen koronaviru, který ale podle českých i světových odborníků není zas takovou hrozbou, aby se kolem toho šířila velká panika, Sáře nezhatil jen Vánoce, ale i Silvestr. Už od neděle totiž musí lidé přijíždějící z Británie do Česka nastoupit do povinné domácí karantény a v té být minimálně pět dní, než mohou jít na PCR test. 

Sáře a jejím přátelům to tedy vychází tak, že na test budou moci nejdříve jít na Silvestra nebo na Nový rok. Podle ní se také málo informuje o lidech, jako je ona - tedy o těch, kteří jsou v zemi autem a musí tak čekat hodiny a hodiny, než se odbaví kamiony. 

 

 

panda82 ( 25. prosince 2020 08:28 )

svatá pravda, tady o tom každý žvaní, furt dokola, nic o tom neví jen kritizují, výsledek žádný, kde se poděla disciplína, nějaký řád, v cizině to jde?

hahans ( 25. prosince 2020 08:10 )

Kdo jí nutil, když pandémie trvá už skoro rok, aby jela do Anglie ? S tím rizikem přece musela počítat, tak ať si nestěžuje. Nebo je opravdu tak naivní a hloupá a myslí si, že když "máme" svobodu, tak může všechno a jí se nic netýká ?

Jaronovaku ( 24. prosince 2020 19:33 )

Sedím ve Španělsku v karavanu a nic lepšího mě nemohlo potkat. Nikde přecpané obchody blbnoucíma lidma patrně umírajícími hlady, všechno otevřené. Nikdo tu nedokazuje, že roušky jsou zbytečné a všichni je nosí pokud se s někým potkávají.
Věřím, že pokud nesedí v kamionu ve frontě na hranicích, tak je všem i v Anglii líp než v Česku.

erikcom ( 24. prosince 2020 14:41 )

Bože o Sarince se malo informuje,vsichni doma pláčeme nad vašim osudem ,babička šla na vaši podporu na vanoce do altánku na zahradu ,ale vzala si aspon lahvače,nechapu proc pro vas nevyslala vlada letecky special a nezridila SOS konta v dolarech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa