Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Testování zdarma začalo: V Praze je možné na 29 místech, někde se stály dlouhé fronty

Aktualizováno -
16. prosince 2020
17:21
Autor: ČTK - 
16. prosince 2020
07:21

Antigenní test na covid-19 chtělo ve středu, v první den testování, absolvovat asi 1300 Pražanů, vyplývá z rezervačních systémů odběrových míst. Volných termínů na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění do Vánoc jsou jen jednotky, většinou se objeví jen po odhlášení někoho jiného. Do Vánoc jich 29 v Praze otevřených odběrových míst zvládne přes 13 500, každý může jít jednou za pět dní. O testování je velký zájem, ve středu ráno se tvořily místy fronty.

Tři odběrová místa s antigenním testováním ještě ve středu nezačnou. Některé s posunem termínu na středu 16. prosince z původního pátku nepočítaly, jiné mají dost zájemců ze strany učitelů, kteří se testují do pátku. „Vzhledem k plně obsazeným termínům antigenního testování pedagogů až do 17. prosince jsou termíny pro veřejnost vyhrazeny až od 18. prosince,“ sdělila na dotaz ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. Až od pátku budou testovat také odběrová místa Covid Point před budovou Domu světla v Karlíně a Synlab na Evropské.

Některá odběrová místa své rezervační systémy spouštěla postupně, takže u nich zůstalo více volných míst. Volné termíny tak má do Vánoc například Fakultní nemocnice v Motole. Neobsazené jsou někde také na středu a pátek, protože lidé si termíny většinou zarezervovali dříve než vláda schválila posun začátku antigenního testování. Část odběrových míst začala s rezervacemi už začátkem prosince, jejich termíny se tak rychle naplnily. Například Ústřední vojenská nemocnice měla už minulý pátek poslední volný termín ráno na Štědrý den.

Přehled míst v Praze, kde je možné se nechat otestovat, najdete na stránkách praha.covid.eu.

Jednotky nakažných

Ústřední vojenská nemocnice do 16:00 udělala 210 antigenních testů, podle mluvčí Jitky Zinke byl pozitivní jen jeden. Společnost AeskuLab, která má odběrové místo v Mazurské ulici v Praze 8, dnes otestovala 119 lidí. „V prvních hodinách nebyl zaznamenán ani žádný pozitivní případ, který by bylo nutné potvrdit následným PCR testem,“ napsala ČTK mluvčí Olga Kunešová. Podle ní lidé chodili připraveni a firma nezaznamenala žádné problémy.

Na pobočkách společnosti EUC v Praze 5, na Chodově a Veleslavíně bylo zhruba do 15:30 uděláno podle mluvčí Evy Pánové 363 testů, z toho 17 bylo pozitivních. Nezaznamenali případ, že by se někdo objednal a pak na test nepřišel. „O testování je obrovský zájem, takže pokud se lidem podaří získat termín, tak opravdu dorazí,“ uvedla Pánová.

Na některých místech se ráno tvořily fronty, lidé asi půl hodiny čekali například před odběrovým místem u polikliniky na Chodově. Mezi čekajícími byli lidé napříč věkovými skupinami - senioři, lidé ve středním věku i rodiny s dětmi. Už před sedmou ráno čekalo na spuštění odběrů zhruba 20 lidí v Thomayerově nemocnici v pražské Krči. Kolem 08:00 už se fronta netvořila a lidé čekali jen uvnitř pavilonu. Na odběrovém místě v Nemocnici na Bulovce byla situace poklidná. Bulovka kvůli velkému zájmu od pátku zdvojnásobí svoji kapacitu, nyní zvládne odbavit 500 lidí za den.

Jak se testuje?

Samotný odběr trvá i s čekáním na výsledek asi 20 minut. Nejdříve je ověřená jeho registrace a vyplněná žádanka, předložit musí průkaz zdravotní pojišťovny. Poté mu zdravotník odebere vzorek z nosohltanu, výtěrovou štětičku vloží do zkumavky a kapalinou. Ta se pak přenese na destičku, která podobně jako těhotenský test ukáže po několika minutách výsledek. Otestovaný pak dostane potvrzení, se kterým může například 48 hodin na návštěvu do domova seniorů.

Antigenní testování od 18. prosince bude hrazeno všem pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění, přímo na místě odběru tak nemusí nic platit. Výsledek testu je znám zhruba za 20 minut. Vzorek se odebírá stejně jako při testu metodou PCR výtěrem z nosohltanu. Vyhodnocení je pak na destičce podobné třeba těhotenskému testu. Zájem o dobrovolné testování má podle průzkumu, který si ministerstvo nechalo zpracovat agenturou STEM, asi 42 procent lidí. Větší zájem je mezi seniory.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa