Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V USA startuje velká očkovací akce. Kdo dostane vakcínu proti covidu první v řadě?

Aktualizováno -
14. prosince 2020
07:58
Autor: ČTK - 
14. prosince 2020
07:15

Zdravotníci ve Spojených státech budou od pondělí připraveni začít s očkováním proti covidu-19. V neděli se totiž začalo s distribucí prvních statisíců dávek nově schválené vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Vakcíny mají dorazit do 145 nemocnic a očkovacích center po celé zemi, zatím ale není jasné, kdy a kde dostane vakcínu první zájemce.

Mimořádné použití vakcíny schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pátek, jako první mají očkování dostat zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory. Do konce roku má výrobce rozvézt na 40 milionů dávek vakcíny. Během prvního čtvrtletí příštího roku má dvě dávky očkování, nutné pro vytvoření imunity proti covidu-19, dostat na 100 milionů lidí, což je skoro třetina obyvatel Spojených států.

Spojené státy, které mají zhruba 330 milionů obyvatel, jsou co do počtu nakažených nejvíce zasaženou zemí světa. Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem podle dat Univerzity Johnse Hopkinse překonal hranici 16 milionů, smrtelných případů má země téměř 300.000.

„Vakcíny odeslány a jsou na cestě. Pět let před termínem. Uzdravte se, USA, uzdrav se, světe. Všechny vás milujeme!“ tweetoval nadšeně končící prezident Donald Trump.

Video „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr. - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 14. prosince 2020 08:43 )

Jako první by vakcínu měli dostat politikové. Pak by se mělo alespoň měsíc počkat, co to s nimi udělá, a teprve poté začít očkovat další dobrovolníky. Trump se už nechal naočkovat? Kdy se nechá naočkovat Babiš, Hamáček, Blatný, Zeman, atd.?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa