Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Testy na protilátky v Plzni: Přinesou jistotu o prodělané koronavirové infekci a imunitě

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Archiv Blesku )
Autor: rv - 
12. prosince 2020
16:25

Testy na protilátky proti viru covid-19 nabízí nově veřejnosti plzeňská fakultní nemocnice. Lidé si tak mohou ověřit, jestli prodělali nákazu koronavirem, a jak vysokou mají případně hladinu protilátek. Test se provádí z odebrané krve, jeho cena je 506 korun.

„Ideální doba pro testování je od 30. dne po pozitivním PCR testu. Dalšími vhodnými kandidáty jsou lidé, kterým PCR test nebyl proveden, ale měli příznaky onemocnění, a dále i ti, kteří byli v karanténě s někým, kdo byl PCR pozitivní,“ uvedl primář Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň Ondřej Topolčan.

Základem je ale dorazit na test opravdu až po třicátém dnu od dané událost. „Není vhodné testovat zájemce, kteří jsou nyní nemocní nebo se nacházejí ve čtrnáctidenní karanténě,“ dodal Topolčan.

Získaná imunita

Pozitivní test na přítomnost IgG protilátek proti viru SARS-CoV-2 znamená, že daný člověk již covid-19 prodělal. „I když zatím s jistotou nemůžeme říci, jak dlouhou imunitu nám protilátky zajistí, tak v případě opětovného setkání s virem je šance na mírnější průběh onemocnění či dokonce na plnou obranu proti infekci,“ doplnil ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Testují z krve

Zájemce čeká odběr jedné zkumavky žilní krve. Testování zajišťuje Oddělení imunochemické diagnostiky v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech. Samotný odběr je prováděn v přízemí blízkého Interního oddělení.Výsledek se pacient dozví emailem.

Objednat se je možné přímo na webu nemocnice ZDE  nebo každý všední den od 8 do 10 hodin na telefonu 377 402 940.

VIDEO: Ministr zdravotnictví apeluje na Čechy: Noste roušky a respirátory. Omezujte sociální kontakty.

Video  Blatný opět apeluje na Čechy: Noste roušky a respirátory. Omezujte sociální kontakty.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa