Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blatný chce 4. stupeň PES a zavřít hospody. Na Vánoce radí koupit seniorům respirátory

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. prosince 2020
13:01
Autor: ČTK, vei, simao, sova - 
11. prosince 2020
09:22

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí pravděpodobně navrhne, aby se Česko vrátilo do stupně 4 protiepidemického systému PES. Zavřít by pak ve druhé polovině příštího týdne opět měly restaurace, naopak malé obchody mají zůstat otevřené. Před nadcházejícími vánočními svátky Blatný doporučuje, aby se lidé nechali testovat v momentě, kdy půjdou za svými prarodiči či rodiči. Jako vhodný dárek pro seniory vidí zásobu respirátorů FFP2.

„Pokud nedojde k nějaké zásadní změně, nedojde k zázračnému zlepšení situace a nebo nedojde k progresivnímu zhoršení, tak navrhneme, aby ČR přešla do systému úrovně 4 PES, pravděpodobně s odstupem několika dnů v průběhu dejme tomu druhé poloviny, nebo konce příštího týdne. V tom stupni číslo 4 budou reflektovány změny, které se odehrály od doby zavedení PES,“ uvedl na páteční tiskovce Jan Blatný (za ANO).

Malé obchody zůstanou otevřené

Vláda čelila opakovaně kritice za to, že během posledního 4. stupně PES nechala zavřené malé obchody, zatímco supermarkety a hypermarkety měly dál otevřeno. To by se nyní dít nemělo.

„Budeme také reflektovat opakované požadavky Poslanecké sněmovny, aby nebyli znevýhodňováni obchodníci, respektive provozy, které jsou malé a většinou lokální, oproti nadnárodním řetězcům a velkým obchodům. Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale bude dáno pouze množstvím osob na metry čtvereční. Nebudou se zavírat obchody podle toho, co prodávají, ale budou muset naplnit jenom ten limit na metry čtvereční a to se bude týkat i služeb. Budeme si moct jít nakoupit i v tom stupni číslo 4 ke svému obchodníkovi v ulici a budeme moci zajít například ke kadeřnici,“ slíbil Blatný.

Blatný chce opět zavřít hospody

Koho naopak novinky nepotěší, jsou restaurace a hospody. Pokud vláda na návrhy ministerstva zdravotnictví v pondělí kývne, budou muset v průběhu konce příštího týdne pravděpodobně opět uzavřít restaurace, již tak těžce zkoušené pandemií koronaviru a uzavírkami na jaře i na podzim.

„To není vina restauratérů, a proto já budu velmi žádat a velmi prosit pro to, aby se právě pro ně našli lepší systémy kompenzace. Úplně rozumím tomu, že je to pro ně nesmírně těžké, není to žádná zlovůle ministerstva. Musí se vymyslet, jakým způsobem zlepšit jejich kompenzace. Ale právě místo, kde se setkáváte s větším počtem lidí a konzumujete jídlo, pijete alkohol, je přesně ten případ, kdy nemůžete mít roušku a tento styk trvá desítky minut. Uvědomuji si, že to svým způsobem znevýhodňuje tuto část naší populace, je mi to nesmírně líto, ale je to dáno tím, co je předmětem živnosti těchto lidí,“ vysvětluje Blatný.

Zakázán i prodej čaje z okénka restaurace

Na tiskovce zároveň ale připustil, že k hospodám a restauracím nejsou relevantní data o tom, kolik lidí se tam skutečně nakazí.

Vláda vedle toho v opraveném nařízení ohlední prodeje nápojů z restaurací a jejich okének již vláda zakázala prodej nejen alkoholických, ale i nealkoholických nápojů s sebou - tedy včetně čaje či kávy. Blatný dnes uvedl, že nejde o omyl. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ reagoval dnes Blatný.

Veškeré nápoje si tak musí zákazník vypít přímo v provozovně, kde si je zakoupil. Případně si PET lahev odnést domů.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut 
Video se připravuje ...

K Vánocům kupte seniorům respirátor, radí Blatný

Blatný také uvedl, že v případě přechodu Česka zpět do 4. stupně se nebude požadovat zákaz návštěv v domovech seniorů, ale bude požadováno testování i u návštěv. Ostatní ustanovení budou v platnosti. „Nemáme důvod je měnit. Jsem si vědom toho, že to povede k omezením řady těch segmentů,“ podotkl Blatný.

Blatný také apeluje na seniory, aby nosili respirátory. Nosit je však mají i členové rodiny, kteří se se seniory dostanou do kontaktu. „Respirátory si můžeme koupit v každé lékárně, jejich cena není extrémní,“ podotkl. „Teď to nemyslím vůbec z legrace. Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče pod stromeček je velká sada FFP2 respirátorů. Může jim nejen zachránit život, ale může jim nejen umožnit to, že se nedostanou do nemocnice, ani do potíží,“ vzkázal Blatný.

Ministr zdravotnictví míní, že jsme „pořád na hranici mezi stupněm číslo 3 a 4“. Pozitivně vnímá zejména zastavení nákazy v zařízeních sociálních služeb. „Díky tomu, že bylo provedeno testování, tak tam se ta nákaza zastavila,“ je přesvědčen ministr a veřejnost vyzval: „Nechte se, prosím, otestovat vy, kteří jdete ke svým babičkám, dědečkům, tatínkům, maminkám, protože je budete chtít vidět na Vánoce.“

Video  Blatný o Vánocích: Kupte seniorům pod stromeček respirátory, nechte se otestovat, než půjdete za prarodiči a rodiči  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček: Hrozí, že v lednu bude ještě hůř

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) k pravděpodobnému návratu Česka do 4. stupně a navrhování výjimek, které „ohýbají“ systém PES, po jednání Ústředního krizového štábu uvedl: „Co se týká PSA, tak já jsem přesvědčen, že ten koncept je správně, je to vytvořeno na základě matematických modelů.“ Podotkl, „že asi největší skok je asi mezi čtyřkou a trojkou oběma směry a situace umožnila přejít do trojky s tím, že se ta epidemie velmi rychle zhoupla“.

Nárůst epidemie nebyl dán rozvolněním opatření. „Je evidentní, že ten nárůst epidemie nebyl dán tím přechodem ze čtyřky do trojky. Ale že byl dán některými jinými faktory. Je to věc, která do jisté míry podporuje funkčnost PSA. On to nezavinil, tam se stalo něco jiného a my jsme na to nuceni reagovat. A já nechci dělat černé scénáře, ale ono se může stát, že pokud se ta epidemie bude chovat tak, jako v těch posledních týdnech, tak de facto strávíme nějakou dobu přepínáním z trojky do čtyřky a zpátky. Tak to je asi nastaveno. Já vím, že je to složité, že to asi úplně komfortní nebude. Ale je to něco, co do jisté míry z mého pohledu reálné je. Ten konec přijde ve chvíli, kdy se nám podaří ty lidi proočkovat. Do té doby musíme nějakým způsobem tu epidemii držet pod kontrolou,“ podotkl vicepremiér.

Podle něj hrozí, že pokud bychom nereagovali, „čísla v lednu by mohla být podstatně horší než v říjnu“. „A všichni víte, že v tom říjnu a listopadu jsme tu zatáčku vybrali takříkajíc po dvou kolech za obrovského nasazení všech v první linii, kteří samozřejmě už jsou unaveni, potřebují si odpočinout, a představa, že se to vrátí v lednu ještě ve větším rozměru, je něco, co bych považoval za katastrofu,“ dodal Hamáček.

Video  Blatný opět apeluje na Čechy: Noste roušky a respirátory. Omezujte sociální kontakty  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Dušek: Už neklesáme

Že situace není růžová a naopak se mění k horšímu, to na tiskovce ministerstva zdravotnictví líčili i další experti. „Nejenom že se to brzdění epidemie včera zastavilo, ale šíření nákazy začíná nabírat nebo signalizovat dynamiku směrem vzhůru. V souvislosti s tím pozorujeme i řadu rozdílů mezi regiony. Ta dynamika s sebou logicky nese i nárůst reprodukčního čísla,“ uvedl svou prezentaci šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Nejsme v tom sami, což samozřejmě neříkám s pokusem o nějakou útěchu, ale týká se to (nárůst) téměř celé Evropy. Po celé Evropě se ta epidemie začíná šířit rychleji, narůstají ty počty,“ upozornil Dušek a poukázal na aktuální zprávy ze Švédska, Německa, Rakouska či Izraele. „Ten nárůst je plošný,“ podotkl statistik.

„Velmi negativně vnímám tu fluktuaci posledních hodnot. V posledních dnech se mění s velkou variabilitou a to je jednoznačně signál, že jsme v nějakém rizikovém bodě zlomu,“ upozornil Dušek.

„Ubývá nákaz v sociálních zařízeních, to je jednoznačně pozitivní výsledek toho antigenního testování a zavádění režimových opatření. To, co pozorujeme v tom nárůstu nákaz v seniorní populaci, je v tuto chvíli odraz komunitního šíření,“ podotkl Dušek.

Rizikové skóre PES, které se nyní ustálilo na 64 bodech, dle něj „velmi dobře ukazuje trend šíření epidemie“. „Ve velkém množství krajů dochází k nárůstu rizika, obrázek je velmi rozdílný oproti obrázku, který tady byl před 14 dny nebo i třemi týdny. V tuto chvíli pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v hodnotě bodové škály pod 60 ze 100 možných rizikových bodů. Většina krajů mezitýdně velmi výrazně narostla,“ uvedl Dušek.

„Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je nárůst mobility a déle trvajících sociálních kontaktů,“ míní Dušek.

Otevření obchodů, restaurací a služeb ze 3. 12. a s ním související nárůst sociálních kontaktů se podle odborníků ještě na počtech nakažených projevit nemohli. „Skutečný dopad lze čekat až po sedmi či deseti dnech,“ komentoval to během své prezentace Dušek, který prý s napětím čeká vývoj v následujících dnech.

Dušek: V průběhu prosince hrozí 8.10 tisíc nakažených denně, v lednu ještě víc

„Do konce roku při té stávající epidemické situaci by ty hodnoty v nejlepším možném případě zůstávaly tam, kde jsou, a fluktuovaly by kolem 5 až 6 tisíc nově nakažených denně. Bohužel, pokud by to reprodukční číslo dále narostlo k hodnotě 1,2, 1,3 a vyšší, tak nevyhnutelně budeme pozorovat to, co už máme u této epidemie vyzkoušeno a bohužel za sebou částečně, a to eskalaci toho šíření, která by vedla k vzedmutí té populační nálože až do hodnot, které vidíte tady. Tzn. už v průběhu prosince až k 8-10 tisícům denně nakažených a samozřejmě ta lednová čísla bychom si nemohli v žádném případě dovolit,„ varoval šéf ÚZIS Dušek.

„Do příchodu vakcíny máme jen dvě možnosti a rozhodují lidé, rozhoduje každý z nás, protože epidemii, jak už asi trapně opakujeme, zastaví lidé a jejich chování a ne razítka a papíry. Lidé a jejich chování, kteří se budou snažit, aby nepředávali tu nákazu dál a nešířili ji. Budou dodržovat ta opatření, sníží množství rizikových kontaktů a nechají se testovat a budou dobrovolně vstupovat do toho testování. Antigenní testování bude velmi dostupné, velmi rychlé, člověk se velmi rychle dozví výsledek. A má obrovský potenciál vychytat zejména bezpříznakové nosiče z populace,“ dodal Dušek.

Blatný: „I ti, kteří očkování odmítají, si uvědomují, že má význam“

Dovolil bych si vyvrátit jednu dezinformaci, že se nikdo nechce očkovat,“ uvedl na tiskovce Blatný. 30 % respondentů z průzkumu sdělilo, že se očkovat nechat chce, 16 procent je nerozhodnuto, upozornil.

Zájem nechat se očkovat vidí jako povzbuzující. Ze skupiny 60 a více let uvažuje o očkování polovina lidí. „A to je moc dobře,“ podotkl Blatný. „Zdá se, že nedůvěru v očkování mají více ženy než muži,“ uvádí na základě průzkumu Blatný. „Tam, kde se alespoň jeden člen rodiny rozhodne pro očkování, je velká pravděpodobnost, že se nechá očkovat rodina,“ doplnil ministr s tím, že i jeden člověk může dát zásadní impulz k rozhodování dalších lidí.

„Více než 50 procent lidí už teď doporučuje plošné očkování. I ti, kteří se sami nechtějí nechat očkovat, ve 20 procentech doporučují plošné očkování. Jinými slovy je to tak: nech se naočkovat ty a ochráníš mě. Vidíte, jak nerovně sami k sobě přistupujeme. V podstatě i ti, kteří očkování odmítají, si uvědomují, že má význam, jenom by chtěli, aby to za ně odpracoval někdo jiný,“ míní Blatný. Nechápe to jako kritiku, ale jako to, že jsme všichni do jisté míry zodpovědní, protože víme, že očkování je potřeba.

„Často slýcháme z médií, že většina lidí nepovažuje epidemii za problém, že většina lidí říká: vždyť o nic nejde. 70 procent respondentů z reprezentativního vzorku naší populace cítí riziko. Takže to není tak, že by většina naší populace podceňovala epidemii, nebo si myslela, že je to hloupost,“ dodal Blatný na základě průzkumu STEM.

Za týden budou moci na test všichni

Až do 18. prosince trvá možnost pro pedagogické pracovníky nechat se otestovat na covid-19. Testování probíhá v síti aktivních odběrových center (AOC) a u praktických lékařů a ambulantních specialistů. V současnosti také probíhá příprava spuštění dobrovolného preventivního testování všech občanů, ke kterému by mělo dojít za týden.

„Na webu ministerstva zdravotnictví poskytujeme možnost přihlásit se na antigenní testy. Informujeme o tom, že celkově ten úkon trvá 15 až 20 minut. Je to výhodné i v tom, že ten centrální rezervační systém je napojen na elektronickou žádanku (...) Tím se zrychluje průběh testování na jednotlivých odběrových místech,“ informovala na brífinku hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Ve středu bylo v Česku celkem 217 odběrových míst, antigenních je zapojených 160.

Všichni občané se mohou nechat otestovat od 18. prosince 2020 do 15. ledna 2021. U odběrových míst bude platit povinnost prokázat se průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem. Lidé budou mít možnost nechat se otestovat opakovaně, nejvýše však jednou za pět dní.

Video  Rážová o plošném testování Čechů: Před Vánoci je to příležitost mít jistotu. Jak funguje rezervační systém?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 12. prosince 2020 09:54 )

verka1: Je období chřipek, mnohým testům nevěřím, ale pořád je jenom covid.

hejhej ( 12. prosince 2020 09:52 )

Co ministr zdravotnictví, to hrůza. Z celé plejády, ministrů , nemohu si pomoci, si vedl nejlépe Němeček, ten zdravotnictví rozuměl a byl i dobrý manažér. Neomylný ale není žádný tvor.

Maximilian ( 12. prosince 2020 02:29 )

Mediální psychiatři Cimický a spol.copak říkáte vládě?

zirioges ( 12. prosince 2020 01:53 )

Do roka budou věznice zaplněny nemocnými poslanci a ministry, kteří svou mediální šaškárnu totálně nezvládají a trpí utkvělou představou spasitelů světa

strfnadice ( 12. prosince 2020 01:52 )

Nevím co tady, pořád blafou o restauracích, to musí tomu Blatnýmu ležet pořádně v žaludku, ale ten šašek se určitě nebyl podívat v žádný továrně, jak to tam funguje co, no to je nezajímá, protože prostě prachy, nejvíc pozitivních totiž je ze zaměstnání a to hlavně z továren v průmyslovych oblastech, nemaj zřejmě ani tušení jak to tam funguje a co za tím vším stojí, takže neschopnost a nezájem jak Blatnyho tak celý vlády

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa