Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hospodští se bouřili proti novému nařízení: V osm nezavřeme, je to nesmysl

Aktualizováno -
9. prosince 2020
21:59
Autor: jel, chm, ČTK - 
9. prosince 2020
20:17

Nové nařízení, že restaurace mají zavírat už v osm hodin, pobouřilo majitele hospod. Ti mohli konečně otevřít minulý čtvrtek, nyní se jim opět zkrátila otevírací doba, navíc nesmí mít otevřená ani výdejní okénka. Některé restaurace se rozhodly nařízení vzepřít a zavřít až později. „Jsme obětním beránkem,“ myslí si provozovatelé.

Pivovar Malý Janek v Jincích se rozhodl nezavřít ve středu v osm hodin a na protest zvenku hospody vyvěsit českou vlajku. Vyzval ostatní podniky, aby se k nim připojily. „Ve středu nezavřeme náš pivovar a restauraci ve 20 hodin a na protest vyvěsíme českou vlajku. Věříme, že se k nám přidají ostatní kolegové, kteří jsou psychicky, fyzicky i finančně zcela na pokraji svých sil jako my,“ uvedl ve výzvě Jiří Janeček.

Spojence našli na Teplicku

K pivovaru se postupně připojily restaurace a bary z Teplic a okolí. „Přestože dodržujeme veškerá hygienická opatření, jsme bez jakýchkoliv podložených důkazů označováni za jednoho z hlavních viníků zhoršujícího se stavu epidemie. Stali jsme se „obětním beránkem“ chaotických rozhodnutí naší vlády,“ zlobili se majitelé z této oblasti, kde celkem prý nezavřelo 23 podniků. Podle nich nedává opatření smysl ve chvíli, kdy jsou stále otevřená velká nákupní střediska, v nichž je mnoho lidí, je omezení restaurací nelogické. 

Na protest teplických hospod zareagoval také tamní primátor Hynek Hanza. Ten uvedl, že rozhodnutí jít proti vládnímu opatření jako zákonodárce nemůže sice posvětit, ale chápe ho. „Omezení na osmou nedává reálně smysl, ale vstupuje do ekonomikou vašich už tak ohrožených provozů. Hranice mezi ochranou zdraví a zdravým rozumem se již vytratila,“ napsal ve facebookovém komentáři primátor. Jeho komentář na svém facebooku sdílel také chomutovský podnik America Grill & Bar.

Pražské podniky v naprosté většině opatření dodržely

V osm hodin nezavřela ani hospoda Šeberák v Praze-Kunraticích. Její majitel, kterého nařízení velmi rozzlobilo, řekl ve středu večer pro TV Nova, že restaurace zavře až v deset hodin. Do zařízení ovšem dorazila policie, která kontroluje dodržování vládních nařízení.

Podle číšníka smíchovské tankovny U Zlatého Jelena bylo v restauraci před 20:00 pouze několik hostů, a byl tak připraven zavřít. Provozní podniku Oldřich Tlustý ale na dotaz ČTK uvedl, že má informace, že se ještě nějací zákazníci v dalších hodinách objeví. Nakonec dorazila i policie.

Ostrava poklidná i vzdorující

Překvapivě jednotné zůstaly podniky na proslulé Stodolní ulici. Z některých se lidé courali pomaleji, velká skupina lidí u jednoho z barů postávala i po osmé hodině. Šlo o cizince, studenty ze Španělska. I oni byli nuceni se odebrat domů. Asi dvacet minut po osmé hodině zavládl na Stodolní nezvyklý klid.

Již předem, kdo dával najevo svůj záměr hospodu nařízení nezavřít, byl Martin Bavlšík, šéf restaurace U Rady v centru Ostravy. Ve středeční večer svůj záměr potvrdil vyvěšením české vlajky v okně hospody. „Já doufám, že se připojí i další podniky. Musí se připojit, jinak tenhle blázinec neskončí,“ řekl asi patnáct minut po osmé hodině večer. V jeho lokále v tu chvíli bylo plno. „Vím ještě o pár podnicích, které by se měly připojit. Sice v osm zavřou, ale…,“ usmál se Bavlšík. O které hospody jde, neprozradil.

Hosté v jinecké restauraci nemuseli spěchat, podnik nezavřel

Podle majitele jineckého pivovaru Jiřího Janečka je cílem upozornit na nerovné podnikatelské podmínky v Česku a dopad vládních nařízení na drobné podnikatele a živnostníky. Omezením otevírací doby na 20:00 podle něj vláda ničeho nedosáhla, naopak významně přispěla k šíření viru.

„Lidé mohli sedět podle pravidel v restauracích, teď se přesunou do garáží bez pravidel. Vládní rozhodnutí působí polovičatě a chaoticky, jsou nepřehledná a vzbuzují mnoho otázek, na které sama vláda neumí odpovědět,“ řekl Janeček.

 

 

hafblaf ( 9. prosince 2020 21:52 )

Co např. montážní linky, pokladní v marketech, dělníci ve vnitřních prostorách staveb....... a jiná odvětví, kde dělají pohromadě stovky lidí více jak 8 hodin. Také by si někteří politici měli vyzkoušet pracovat v brýlích a roušce - nevím jestli je lepší někam spadnout, nebo se nakazit Covidem.

strejda777 ( 9. prosince 2020 21:39 )

Taky je mi divné, že jim vadí ty dvě hoďky. Stejně tam lidi slimpou jedno dvě piva tři hodiny.....Sedí a kecají o blbostech. Fakt bezva!

jajas ( 9. prosince 2020 21:35 )

Takže pro hospody jsou důležité právě ty dvě hodiny....od osmi do desíti? Tak proč vždy měli otevřeno od rána? Za celý den (tedy do osmi) nic neutržili? Copak všichni pracují do šesti a pak chodí na večeři do hospody? Pak jsou tedy docela při penězích, večeřet denně v hospodě... Pivko taky nemusí lopat denně. To jako z práce hned do hospody? Co to je probůh za lidi? Se prostě přizpůsobí....jak hospody tak štamgasti. Aspoň budou ráno čilejší.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa