Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kolik Čechů má reálně covid? Dvě třetiny lidí na testy nejdou, i když cítí příznaky

Autor: ČTK - 
2. prosince 2020
17:47

Dvě třetiny lidí, kteří byli podle výzkumu Život během pandemie za poslední měsíc v osobním kontaktu s nakaženým covidem-19 nebo měli typické příznaky nemoci, nebyly na testu. Z dotazovaných mělo kontakt či příznaky 14 procent lidí, jen pět procentních bodů bylo testováno, uvedl na twitteru sociolog Daniel Prokop, jehož výzkumná agentura PAQ Research se na výzkumu podílí. V průzkumu odpovídá do března každé dva až tři týdny stejná skupina více než 2200 respondentů. Shromažďuje data o míře kontaktů, typech jejich aktivit, testování a případných příznacích nemoci.

Čtrnáct procent lidí nám říká, že bylo v posledním měsíci v osobním kontaktu s nakaženým nebo mělo typické příznaky covidu, jako je ztráta čichu či chuti. Jen pět procentních bodů, tedy třetina z nich, byla v posledním měsíci testovaná,“ napsal Prokop. Nemusí jít ale automaticky o lidi, které na test poslala hygiena nebo praktický lékař, a oni na něj nešli.

Pro účely výzkumu se totiž kontaktem rozumí osobní setkání delší než pět minut. Hygienici za něj považují 15 minut ve vzdálenosti menší než dva metry, roli hraje také použití roušky či respirátoru.

Zaměstnanci se obávají ztráty příjmu během karantény

Poměr testovaných lidí k těm s rizikovými setkáními byl podle Prokopa nejhorší v září a začátkem října, kdy jich byla asi šestina. „Pak se to trochu zvyšuje, ale pořád asi vidíme menšinu epidemie. Což tedy odpovídá více než dvacetiprocentní pozitivitě testů,“ uvedl.

Více se podle něj nechávají testovat lidé, kteří nepracují, mají možnost práce z domova nebo oborech, jako je IT, finance či státní správa. „To sedí s tezí, že jednou z demotivací testovat je výpadek z práce,“ dodal. U zaměstnance může jít o obavu ze ztráty příjmu, u zaměstnavatele o ztrátu pracovní síly.

V některých regionech to mají lidé na testy daleko

Podle Mladé fronty Dnes ve druhém říjnovém týdnu nepřišlo na test 19 753 lidí, které tam poslali praktičtí lékaři a hygienici. Testů bylo za ten týden provedeno 134 520. Na každých sedm testovaných tak připadal zhruba jeden další, který na test nešel.

Podle Prokopa je důležité lidi pozitivně motivovat, například vyšším než 60procentním vyplácením mzdy pro lidi v izolaci či karanténě a refundacím zaměstnavatelům. Vyřešit by se také podle něj měl problém s tím, že v některých regionech to lidé mají na testy daleko.

Vzorek kolem 2500 lidí

Průzkumu v rámci výzkumného projektu Život během pandemie, na kterém se vedle PAQ Research podílí iniciativa IDEA AntiCovid a agentura NMS, se účastní 2200 až 2600 stejných respondentů, kteří jsou oslovovaní jednou za dva až tři týdny. Cílem je sledovat vývoj sociálního chování Čechů od začátku pandemie a to, jak s ní související problémy dopadají na jejich život. Výzkum je reprezentativní pro populaci ČR, účastní se ho ale jen respondenti s připojením k internetu.

Video  Hamáček chce nouzový stav delší p 30 dní a protáhnout do Nového roku. Ve stupni 3 nějaký čas ČR zůstane. 
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 12. prosince 2020 13:27 )

PROČ BYCH TAM CHODI NAPIJI SE COCA COLY A MÁM ASI 14 DNI KARANTÉNU CHA CHA ??? Je to velká lež! Covid odhalení v přímém přenosu. Raději se posaďte
12.12.2020 8:53
Michael Schnedlitz, poslanec rakouské Národní rady za Svobodnou stranu Rakouska, předvedl tento čtvrtek vskutku husarský kousek. Otestoval na koronavirus světoznámý nápoj, Coca-Colu. Neuvěříte, co se stalo! Má ho! Rakušan ale není první, něco podobného už zkusili v Africe. Ovce covid neměla, ale koza jo! Tropické ovoce rovněž covid mělo.

Je to velká lež! Covid odhalení v přímém přenosu. Raději se posaďte
Foto: AZy
Popisek: Poslanec FPO testuje colu na covid
Rakouský poslanec Michael Schnedlitz včera přidal na svůj facebookový profil záznam svého projevu v parlamentu, během kterého stihl otestovat na koronavirus světoznámou limonádu značky Coca-Cola pomocí v Rakousku masově užívaných testů.

K příspěvku napsal: „Dnes jsem naživo v parlamentu provedl covidový test. Masově používané testy na koronu jsou bezcenné! To také ukázal jednoduchý experiment v parlamentu, kde měla cola pozitivní výsledek! Ale tato černo-zelená vláda utrácí desítky milionů daňových peněz právě za tyto testy. Je to více než zřejmé: Anschober a celá vláda jsou zralí na ODSTRANĚNÍ! Tady je kompletní řeč včetně testu koróny, kterou si můžete prohlédnout!“ V textu Schnedlitz narážel na zeleného politika a člena vlády Rudolfa Anschobera.

Schnedlitz je členem rakouských Svobodných. Jedná se o stranu eurorealistickou až euroskeptickou a národně konzervativní. Jejím předsedou je Norbert Hofer, který v roce 2016 prohrál v druhém kole prezidentských voleb s bývalým předsedou rakouských Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Paradoxně také díky korespondenčnímu hlasování. V roce 2019 Svobodné postihl skandál jejich tehdejšího předsedy Christiana Stracheho, který měl být údajně nachytán a natočen, jak těsně před parlamentními volbami domlouvá mediální pokrytí pro svou stranu za přidělování státních zakázek.

Schnedlitzův pří

sorgedoktor ( 2. prosince 2020 19:32 )

sTARY PES...Snad to nebude takove silne. Anglicani se zacnou ockovat od formy Phizter.Pokud by zacali odpadat, nejak se to dovimer. Dnmeska si nalistovat britske listy na internetu neni obtizne..
Pokud by umrtel po vaklcinaci kzdy desaty, padne vlada

MAMKA2316 ( 2. prosince 2020 18:09 )

Když mi nic není tak proč Očkování !!!Já si myslím že první by se měli naočkovat nepostradatelní !!! To jsou členové vlády, parlamentu, senátu a jejich poradců !!!Pak všichni ministerští úřednici, úřednici krajů soudci, statni zástupci a policisté ????Lékaři a personál nemocnic by si mohli vybrat stejně jako všichni občane této republiky !!Já jsem důchodce a klidně počkám půl roku aniž bych sundal roušku až uvidím co to s těmi očkovanými udělá nebo neudělá ???? TOMU SE ŘIKÁ DEMOKRACIE !!!!! VŮDCI BY MĚLI JÍT PŘÍKLADEM !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa