Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Prymula o scénáři pro Česko: Roušky do jara, bary by otevřel až po novém roce

Autor: sova - 
28. listopadu 2020
13:59

Nedělní jednání vlády o přesunu země ze čtvrtého do třetího stupně přísnosti opatření doprovázejí obrovské tlaky. Rozvolnění by umožnilo otevření obchodů, služeb a restaurací. Silné slovo bude mít také muž, který ještě nedávno celému zdravotnictví šéfoval, nyní je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO) pro zdravotnictví. „Pan premiér mé připomínky může brát v potaz, nebo nemusí. Záleží to na jeho rozhodnutí,“ říká k tomu v rozhovoru pro Lidové noviny bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (56). Roušky podle něj nesundáme dřív než na jaře, on sám by teď ještě nerozvolňoval.

Epidemické skóre PES se v Česku drží už šestý den na hodnotě 57, přechodem do třetího stupně se bude v neděli zabývat vláda na mimořádném jednání. Prymula, který měl od jara pověst toho, který „utahuje šrouby“, před rozvolněním varuje. Pokud by přišlo příliš brzy, může případů zase brzy dramaticky přibývat.

Kdybychom při nějakém větším rozvolňování byli pod tisícovkou případů denně, i tak by to bylo na hraně. Když to pustíme na pěti tisících, je logické, že kontakty opět stoupnou. Mobilita může vést k tomu, že se zase budeme řítit do průšvihu,“ řekl Prymula. Politickým tlakům podle svých slov ale rozumí.

„Musíme si ale uvědomit, že opětovné brzdění by bylo náročnější a bolestivější. Zdravotní systém jsme navíc ještě úplně neuvolnili,“ dodal pro Lidovky s tím, že zastává opatrnější přístup. Prymulův nástupce Jan Blatný (za ANO) vidí šance 50 na 50, chce počkat na relevantní čísla skutečně až do neděle.

Restaurace ještě ne

Částečné rozvolnění si představit dovede, rozhodně ne ale ve všech segmentech, kterých se týká třetí stupeň. Patří tm například služby jako je kadeřnictví, bary, restaurace a malé obchody. „Dovedu si představit, že by se v první uvolňovací etapě otevřely malé obchůdky. Ty takovým rizikem nejsou,“ svěřil se Prymula. Restaurace by zatím neotvíral. „Pokud se otevře všechno, riziko bude narůstat. S restauracemi bych počkal,“  doplnil Prymula.

Ještě tvrdší je k nočním podnikům a barům. „Situace bude muset být výrazně lepší, aby se mohly otevřít. Do konce roku nevidím prostor pro otevírání barů a nočních podniků,“ doplnil exministr.

„Není žádná evropská země, která by byla druhé vlny ušetřena“

Podle Prymuly se Česko dostane na hranici tisíce nových případů denně zhruba kolem poloviny prosince. Síla druhé vlny epidemie prý překvapila i jeho. „Počítal jsem s tím, že v Evropě to bude mírnější, právě vzhledem k tomu, že tu lidé dodržovali pravidla. Ta se ale začala rozvolňovat a to vedlo ke startu druhé vlny, byť v různých zemích udeřila v odlišném čase. V tuto chvíli ale prakticky není žádná evropská země, která by byla druhé vlny ušetřena,“ řekl Prymula Lidovkám.

Podle epidemiologa se Češi roušek jen tak „nezbaví“. „Podle současné situace si myslím, že v chladných měsících tady s námi budou stále,“ uvedl.

Opatrnost naznačil už ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv i premiér Babiš. „Přejme si, abychom to teďka zvládli a dostali se třeba, nevím, 14 dnů před Vánoci do té trojky, abychom mohli nakoupit dárky a abychom trošku se dostali do lepší situace,“ řekl Babiš a dodal, že počet nakažených je ale stále vysoký a je potřeba se poučit z minulosti.

Video  Babiš: Doufám, že se dostaneme do trojky dva týdny před Vánoci  - Blesk
Video se připravuje ...

janapi ( 28. listopadu 2020 22:40 )

Proč máme poslouchat lháře a podvodníka? Hlavně-pokud přijde nějaká arbitráž na stát ohledně neuskutečněné výroby injekcí...měla by se vytisknout velkými písmeny adresa a jméno plátce ...plukovník Prymula.

mak ( 28. listopadu 2020 22:08 )

Přesně. Nejhorší, že bere naše prachy, umí mu je skype...
A ten Blatny je tam k čemu? Nemá hlavu, že se s ním taky touží radit.... asi jak obrat lidí o peníze leda

mak ( 28. listopadu 2020 22:06 )

.housky, on sám nic, bary restaurace mají být zavřený, ale on si do nich chodi, proč tenhle LHÁŘ v brutální konfliktu zájmu není na služebně a nedostal exemplární pokutu?? Pro dostává tento škůdce peníze daňových poplatníků když jim jen škodu a vysmívá se jim do tváře?

mak ( 28. listopadu 2020 22:04 )

Proč tenhle bere nadprůměrný peníze za rady, ktery ma se sám nikdy neřídil? Občané mají nosit

Michal Snobl ( 28. listopadu 2020 22:00 )

Roušky do jara,bary by otevřel až po novém roce a podvodníka PrymBAMBULU zavřít i s celou jeho jelitou a zakázat mu se k čemu koli vyjadřovat.
Soudruzi zdar.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa