Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skočí Česko v pondělí do třetího stupně „psa“? Hamáček krotí optimismus

Aktualizováno -
25. listopadu 2020
11:27
Autor: red, sab - 
25. listopadu 2020
10:50

Česko je už třetí den ve třetím stupni protiepidemického systému PES, pokud v něm vydrží týden, mohla by přijít další vlna rozvolnění. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale varuje před přílišným optimismem, i když počet nových případů postupně klesá, je předčasné říct, jestli k rozvolnění dojde. Skóre v systému PES neklesá podle ministra tak rychle, jak by si všichni přáli. Podle statistiky ministerstva zdravotnictví se v ČR skóre drží na 57 bodech.

 

Hamáček (ČSSD) řekl, že všichni očekávají, jak dopadne skóre protiepidemického systému. „Ta čísla neklesají úplně tak rychle, jak bychom si přáli a jsou dokonce některé kraje, kde dochází k mírnému navýšení toho skóre,“ řekl Hamáček s tím, že může jít o lokální ohniska. „Není to tak, že bychom teď mohli jednoznačně říci, jak to celé bude,“ dodal. Klíčová podle jeho slov budou čísla, která se ukážou v následujících dnech. Na místě je podle Hamáčka opatrnost a dodržování platných opatření.

Ústřední krizový štáb jednal také o vyšším využití antigenních testů. Testování dál poběží v domovech důchodců a zařízeních sociálních služeb. Ministerstvo zdravotnictví ale podle Jana Hamáčka chystá další strategii využití testů. Ústřední krizový štáb byl informován, že se chystá testování učitelů a poté v některé fázi přístup široké veřejnosti k antigenním testům, řekl Hamáček. Dodal, že to bude vyžadovat složitou koordinaci. Pomáhat by měly i složky IZS, bude potřeba zapojení krajů.

Hasiči mají 17 mobilních odběrových týmů, které podle Hamáčka budou dál pokračovat v tom, co dělají. Policie se zapojí zejména udržováním veřejného pořádku. „V případě, že by docházelo k nějakým komplikacím jak dopravním, tak jiným,“ řekl Hamáček. Více informací má být podle ministra vnitra k dispozici příští týden.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Česko pomohlo Francii a Arménii

„Aktuálně státní hmotné rezervy vydistribuovaly do ČR materiál za půl miliardy korun,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Šlo o lůžka, ochranné prostředky, ventilátory a další. ČR také podle Hamáčka obdržela na základě žádostí řadu zásilek ze zahraničí. Pomohlo Rakousko, Německo, Maďarsko, Holandsko a Izrael. Pomoc poslalo také NATO.

Česko naopak pomohlo Francii, tam se poslal milion ochranných rukavic. Včera odletělo 100 tisíc roušek a 40 tisíc rukavic do Arménie. „Objem té pomoci byl kritizován, že to bylo málo. My samozřejmě jsme připraveni pomáhat, vždycky je to ale o tom, že můžeme dát nebo dáváme to, o co si ta příslušná země požádá,“ vysvětlil Hamáček s tím, že Arménie dostala to, o co si požádala.

Hamáček: Rozvolnění chtějí Havlíček a Schillerová

„Z toho, co jsem slyšel dneska od ministerstva zdravotnictví, jak to vypadá v některých krajích, jaké jsou trendy, tak jsem spíše opatrný z hlediska slibování nějakého uvolnění,“ řekl ministr vnitra Hamáček a dodal, že se může ukázat, že nebude naplněna ta podmínka, že po celých 7 dní bude ČR ve skóre, které umožní přejít na stupeň číslo 3.

Podle názoru ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) by se už tabulka PES neměla měnit a nemělo by se do ní přidávat výjimek, protože by mohla ztratit přehlednost. 

„Já jsem samozřejmě opatrný, já si rozhodně nemyslím, že máme vyhráno,“ řekl Hamáček k možnosti uvolňovat opatření s tím, že by byl nerad, aby se opakoval letní postup, kdy se epidemie vymkla kontrole. „Pět tisíc osm set za včerejšek je pořád strašně vysoké číslo,“ dodal.

Podle Hamáčka je obrovský tlak na rozvolňování. Zájmové skupiny podle jeho slov tlačí na to, aby se postupovalo rychleji. „My máme odpovědnost primárně za zdraví obyvatel a musíme být opatrní,“ řekl Hamáček.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) podle něj tlačí na to, aby se otevíralo, protože zodpovídá za průmysl a ekonomiku. Stejně tak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prý tlačí na otevírání, protože potřebuje daně. Ministerstva vnitra a zdravotnictví jsou naopak opatrnější. Systém brzkého otevírání se podle Hamáčka neosvědčil ani Izraeli ani Česku.

Video  Otevření obchodů do 23 hodin i změnu zákazu vycházení: Blatný a Havlíček o rozvolnění v ČR 
Video se připravuje ...

Ksel ( 25. listopadu 2020 20:21 )

Hamáček ignoruje předpis PES, což je od něj příznačné - moc mu narostl hřebínek.

anna1234 ( 25. listopadu 2020 18:14 )

.. malé prodejny neměly být vůbec zavřené, teď by se měly postupně otevírat školy, hospody a restaurace by se měly otevřít ještě později. Když se všechno včetně služeb uvolní najednou, čísla samozřejmě vyletí i když se budou dodržovat rozestupy atd. Vláda potřebuje, aby lidi utratili před Vánocemi peníze, v lednu máme zase všechno zavřené.

mysicka88 ( 25. listopadu 2020 16:08 )

Jestli se to teď všechno rozvolní tak se budeme divit až zas počty nakažených budou skokově narůstat. Obchody bych nechala otevřené jen životně důležité, a kina nebo hospody a restaurace? To bez toho lidi fakt neumí žít?

jajanene ( 25. listopadu 2020 16:08 )

Už zas propdají umělému, nebo spíše vynucenému optimismu a za čtrnáct dnů bude zase všechno v pr*eli. Ať to buď vydrží, než se to vyřeší, nebo ať se na to vykašlou a pro jistotu jdou do háje sami.

xiioma ( 25. listopadu 2020 14:01 )

... no, to je mi novina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa