Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečná mutace koronaviru „s žihadlem“: Covid-19 hledá cestu, jak uniknout očkování

Autor: ryc - 
23. listopadu 2020
05:00

Ukončí vakcína pandemii? To není tak jisté! Virus stále mutuje, mění se a hrozí, že se mu podaří vytvořit tzv. únikovou variantu. Možná už s tím začal.

Koronavirus během necelého roku, kdy se po planetě šíří, dokázal vytvořit stovky kmenů. V květnu vyšlo najevo, že se přenáší i mezi člověkem a norkem. Tím může docházet k jeho nepatrným, přesto zásadním změnám.

Nebezpečné jsou v tuto chvíli především mutace v tzv. proteinu spike. Jde o místo, jímž virus útočí na hostitelskou buňku. Představit si ho můžeme jako žihadlo.

Nebezpečná varianta

V Česku koluje s takovým žihadlem mutace nazvaná M1229I. Nezdá se, že by způsobovala těžší průběh nemoci, ale přesto může být nebezpečná.

„Závažnost těchto změn spočívá v ovlivnění hostitelského spektra viru, možnost tvorby tzv. escape mutací, tedy úniku z protilátkové kolektivní imunity navozené jak onemocněním, tak vakcinací,“ vysvětluje Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu.

Pokud by se viru podařilo vytvořit tuto únikovou variantu, vakcína ani prodělaná nemoc by nechránila před dalším nakažením.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zaschla_spermie ( 23. listopadu 2020 07:51 )

Je to nově vyvinutý vir z čínských laboratoří. Je zákonité, že bude dlouho mutovat, než se stabilizuje.

vaber ( 23. listopadu 2020 07:50 )

odborníci říkali ,že virus vznikl tím, že zmutoval na špinavých čínských trzích s masem a ještě jsou k tomu potřeba netopýři,
asi máme taky špinavé maso v prodeji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa