Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Netopýří muž covidu neodolá. Který superhrdina má nejlepší výstroj do pandemie?

  • Autor: Martin Valeš - 
    19. 11. 2020
    18:52

    Každý správný superhrdina, potažmo superpadouch, se vyznačuje svým jedinečným kostýmem. A každý druhý při akci skrývá i tvář. Tak trochu jako dnes my všichni. Jak fungují různé kostýmy proti koronaviru?

    Ikonickou masku nosí každý druhý komiksový superhrdina, většinou ale chrání pouze jejich identitu. Špatnou polovinu tváře si kryjí z těch nejznámějších třeba  Flash, kapitán Amerika, Green Lantern... a samozřejmě Batman. A zrovna ten by si s podobně (ne)maskovaným parťákem Robinem měl ve své tajné netopýří jeskyni dát sakra pozor, aby jeho okřídlení spolubydlící nepřenášeli nějaký virus!

  • 1.Kovboj, ninja

    Honák dobytka se bez šátku na ústa v prašné prérii neobejde. A ještě lépe se hodí desperátům při vylupování bank. Šátek přes pusu je vlastně takový tradiční americký kroj. Řada Američanů ho ale zrovna při pandemii odmítá.

    LEGO Ninjago film LEGO Ninjago film | Freeman Entertainment

    O něco lepší ochranu před covidem nabízí pořádný hadr přes celou hlavu, s jakým chodí do akce ninjové. Výjimkou jsou ninja želvy, které chodí zcela nahaté, jen s páskou přes oči à la Zorro. Leonardo a spol. jsou ovšem z obliga – přenos SARS-CoV-2 u plazů dosud nebyl potvrzen.

  • 2.Spider-Man

    Peter Parker i další pavoučí muži se skrývají do celotělových kombinéz. Zakrývají si celý obličej, tedy ústa, nos i oči, a oblek je i přes ruce. Podobně oblečen chodí také cynický střelec Deadpool.

    Spiderman pomáhá smrtelně nemocným Spiderman pomáhá smrtelně nemocným | Instagram.com/Ricky Mena

  • 3.Black Panther

    Král tajnůsktářského afrického království Wakanda se obléká na první pohled nenápadně, ale jeho výstroj je protkaná neskutečnými technologiemi – ostatně to není žádný elastan, nýbrž tkanina z fantastického vibrania. Černému superhrdinovi dodává nadlidskou sílu i odolnost, ovšem dýchání naopak komplikuje.

    „Dusilo mě to,“ vzpomínal na natáčení Chadwick Boseman (†43). „Doslova to blokovalo jakýkoli přístup vzduchu,“ řekl magazínu Variety. Takže zabrání i infekci, ale ideální ochrana to tedy není.

    Chadwick Boseman jako Black Panther. Chadwick Boseman jako Black Panther. | Marvel Studios

  • 4.Iron-Man

    Geniální vynálezce Tony Stark se stává superhrdinou, jakmile oblékne svou high-tech zbroj. Ta mu umožňuje létat, některé z modelů i do extrémních výšek (ba do vesmíru). V takovém případě musí být oblek přetlakový a nést vlastní zásobu vzduchu. S takovou výbavou může jít klidně na JIP k nejtěžším případům nebo porcovat netopýry na wuchanské tržiště.

  • 5.Darth Vader

    Padlý rytíř Jedi, dříve známý coby Anakin Skywalker, má jeden z nejpoznatelnějších kostýmů mezi všemi padouchy vůbec. A to i po zvuku. Výstroj arcilotra z Hvězdných válek je nejen platnou prevencí v nejtěžších ohniscích epidemie, ale i vhodným vybavením pro pacienty: má totiž vlastní ventilátor.

    Integrovanou vzduchotechniku potřebuje poté, co jej jeho mistr Jedi Obi-wan Kenobi porazil na pekelné planetě Mustafar a nechal ho hořícího na pospas lávě. To se ještě jmenoval Anakin Skywalker, než ho nový mistr Darth Sidious přetáhl na temnou stranu Síly. Právě ten ho po prohraném boji zachránil a udělal z něj obávaného dýchavičného kyborga.

    Právě Darth Vaderova maska tak je vděčným motivem i pro roušky a respirátory v reálu. Potisk na látkovou roušku se sám nabízí, server Gambody dokonce nabízí instrukce, jak si na 3D tiskárně vyrobit plastový respirátor.

    Ve vesnicích okolo filipínské Manily Darth Vader a jeho kohorta podobně maskovaných Stormtrooperů do boje s koronavirem na jaře přímo vyrazila: chodili po ulicích a vybízeli obyvatele, ať nosí roušky, když už musí ven.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa