Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda chce delší nouzový stav, „přivře“ obchody s jídlem a zvedla minimální mzdu

Aktualizováno -
16. listopadu 2020
18:45
Autor: ČTK, sab - 
16. listopadu 2020
08:53

Vláda žádá Sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o 30 dnů do 20. prosince. Návrh schválila na pondělním zasedání, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 20. listopadu. Od středy přitvrdí podmínky pro obchodníky, nově by tam měl mít každý zákazník 15 metrů čtverečních, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nicméně budou moci mít otevřeno do 21:00, dodal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Minimální mzda se pak od ledna zvýší o 600 korun na 15 200 korun měsíčně, nařízení schválila vláda, řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). S vyšším růstem nesouhlasilo ANO.

Vláda i naposledy žádala poslance, aby umožnili prodloužení o 30 dnů, zákonodárci však připustili jen posun z 3. na 20. listopadu. O posledním návrhu kabinetu by měli rozhodovat ve čtvrtek.

Na jaře platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav v Česku 66 dní od 12. března do 17. května. Pokud by tentokrát platil až do 20. prosince, jak žádá vláda, trval by nejméně o deset dnů více. Platnost nouzového stavu vyžaduje všech pět pásem opatření podle rizikového skóre v novém protiepidemickém systému (PES) ministerstva zdravotnictví. Už nyní je na jeho trvání navázána řada opatření proti šíření covidu-19.

„Ve chvíli, kdy se situace stabilizuje, bude PES (protiepidemický systém) stažen do boudy,“ řekl s nadsázkou ministr zdravotnictví Jan Blatný. Slíbil, že poslancům předloží aktuální data a právní rozklad, proč je nouzový stav potřeba.

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Prouza varuje před panickými nákupy a hodinovou frontou před obchody

Nařízení týkající se obchodů je součástí nového protipandemického systému (PES), který v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví. Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují, zvýší podle nich riziko nákazy. Vzroste mobilita lidí, hrozí panické nákupy, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Svaz obchodu podle Prouzy vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí koncentraci lidí před prodejnami. Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

Potravinářské řetězce nyní pracují na nalezení provozního řešení pro schválenou restrikci. S jejím zavedením počítaly nejdříve od příštího pondělí. „Ve spolupráci se SOCR a ministerstvem průmyslu a obchodu řešíme nyní implementační pravidla pro metodiku PES. Chceme využít systém, který jsme pilotovali na našich obchodech a zajistit bezpečné nakupování pro všechny naše zákazníky,“ uvedl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 20:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená. Do obchodů mohou vstupovat maximálně dva lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. U vstupu je zákazníkům k dispozici dezinfekce, u nebaleného zboží je doporučováno používání jednorázových rukavic. Prodejci preferují bezhotovostní platbu.

Fronty budou hlídat obchodníci

Jak řekl ministr obchodu Karel Havlíček, kdyby se u nás situace s čekáním před obchody zvrtla a „gigantických způsobem se hromadily fronty“, bude muset vláda situaci řešit.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného bude muset omezení v obchodech na 15 metrů čtverečních pro jednoho zákazníka hlídat sám obchodník. Ten, kdo službu poskytuje, bude muset dělat tzv. management front. Blatný také řekl, že „svých“ 15 metrů nebudou muset mít pracovníci obchodů. Bude tedy platit pouze na zákazníky, aby nebyly diskriminované malé prodejny.

Otevírací doba bude sjednocená se zákazem vycházení, tedy bude otevřeno do devíti hodin. Zda se prodlouží i otevírací doba výdejních okének restaurací, není zatím jasné.

Havlíček se rozohnil: Apokalypsa nehrozí!

„My nechceme, aby ti lidé stáli před těmi prodejnami, ale je to taky o těch provozovatelích, o tom, jak ten režim tam nastaví, o tom, jak rychle je budou odbavovat, o tom, kolik tam bude lidí za kasama a tak dále, tak snažme se tomu vyjít tročku vstříc proboha,“ řekl ministr. Věří, že v Česku se to zvládne stejně dobře jako na Slovensku.

Zdůraznil, že velcí obchodníci a supermarkety chtějí mít vysoké tržby i nadále, ale nyní se po nich chce ohleduplnost. „To je takový problém, že někdo bude dělat management fronty? Že to někdo bude hlídat před tím obchodem, když to děláme všichni pro sebe?“ rozohnil se na tiskové konferenci Havlíček. „Nemůžeme se dostat do situace, že kdo je bohatší a kdo víc zakřičí, tak se mu vyjde vstříc,“ vzkázal směrem ke Svazu obchodu a cestovního ruchu, který upozorňuje, že by lidé před obchody mohli čekat až hodinu.

Ministr obchodu Karel Havlíček řekl, že omezení počtu lidí projednávali se svazy a komorami a ti „si k tomu mohli říct své“, ale na tzv. 15 metrech se s některými svazy neshodli. Pokud se má ale vše pouštět a rozvolňovat v jednom termínu, je podle Havlíčka potřeba zavést tyto omezující restrikce. Na Slovensku podle něj nevznikl žádný zásadnější problém, provozovatelé jen musí kontrolovat rozestupy ve frontách. „Žádná apokalypsa tam nevznikla, zvládají to v klidu,“ řekl Havlíček.

Na 17. listopad ještě může být otevřeno

Zítra - tedy ve státní svátek 17. listopadu - mohou být obchody otevřené. PES sice stanovuje, že o nedělích a svátcích má být zavřeno, vládní nařízení zakazující provoz obchodů ve svátcích ale bude platit až od 18. listopadu, stejně jako další opatření, řekl ministr zdravotnictví.

krapotkin ( 17. listopadu 2020 04:18 )

To Němci za protektorátu povolili pohyb do 22 hodin, ale nemáme vládu fašistů, ale komoušů a eŠtéBáků.

krapotkin ( 17. listopadu 2020 04:11 )

Platí to také pro vládní kantýny, kde si ti "volení" šašci nakupují za hubičku ?

asijo ( 17. listopadu 2020 01:21 )

Od prosince se bude nakupovat pouze na příděl.

mord ( 17. listopadu 2020 00:15 )

Jistě šmudlo, ty můžeš jít příkladem a nežrat třeba měsíc. Nikdo ti nebrání

suntil ( 16. listopadu 2020 22:54 )

Přesně tak 😅

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa