Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejméně za celý týden. Nakažených v Praze přibylo za sobotu „jen“ 269

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2020
08:23

Laboratoře v Praze odhalily další pokles přírůstku nakažených koronavirem. Za sobotu jich dle údajů webu ministerstva zdravotnictví přibylo 269, což je nejméně za celý týden, a i v rámci víkendových hodnot, které bývají nižší, se jedná o výrazný pokles. Minulou sobotu jich totiž bylo zhruba o 140 více. Pozitivní také je, že poslední tři dny se počty nakažených za den pohybují pod 500 případů.

Od začátku epidemie se v Praze koronavirem nakazilo 55 513 lidí, téměř 44 000 se jich z nemoci vyléčilo. Aktuálně je v metropoli zhruba 11 200 nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

S nemocí covid-19 dosud zemřelo v Praze 599 lidí. Na sobotu zatím připadají tři úmrtí, tyto údaje ale při pozdějších aktualizacích většinou vzrostou. Tento týden nejvyšší denní nárůst počtu zemřelých zatím činil 13, v předchozích týdnech byl ale vyšší. Dosud nejvyšší denní nárůsty jsou ze 4. a 3. listopadu, kdy bylo 24 a 23 obětí.

Video  Exinistr zdravotnictví Roman Prymula o situaci v Praze  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Za uplynulých sedm dní je v Praze na 100 000 obyvatel 225 nakažených. Ještě o něco méně, 223, jich je v okrese Praha-západ, současně je to nejméně v zemi. Naopak nejvíce zasažené je Pelhřimovsko, kde hygienici za uplynulých sedm dní zaznamenali 806 nakažených na 100.000 obyvatel.

MAMKA2316 ( 15. listopadu 2020 09:44 )

CO DODAT KDE JE PRAVDA ???????Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.,(ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a vedoucí Institutu biostatistiky a analýz na Masarykově univerzitě v Brně): "Nechci to bagatelizovat, ale je vlastně jedno, jestli máme každý den pozitivně diagnostikovaných 200, 500, nebo 600 lidí. A to proto, že drtivá většina nyní nově diagnostikovaných jsou lidé, kteří nemají žádné příznaky nebo mají jen velmi lehký průběh nemoci. Vlastně se o nich dá říct, že nejsou nemocní."

Prof. MUDr. Tomáš Zima (rektor Karlovy univerzity v Praze): “Vadí mi neustálé koronavirové strašení...Hlavně nepanikařit a vrátit život do normálních kolejí. Vir tu zkrátka je a my se s ním musíme naučit žít. Veřejnost by se měla zklidnit, nikoli být vystavena strašení.... Druhá vlna samozřejmě přijít může a určitě si řekněme, že přijdou onemocnění, jež budou mít stejné příznaky jako infekce SARS-CoV-2 nebo nemoc covid-19. Budete smrkat, kýchat, budete mít mírnou teplotu. To s podzimními měsíci prostě nastává a většinou se na tom také podílejí koronaviry, i když jiného typu. Vypukne panika?!“

MUDr. Hana Zelená, Ph.D. (viroložka, vedoucí oddělení mikrobiologie národní ref. laboratoře pro arboviry): "Údaje o vyléčených jsou chybné, čísla nehrají.... Když je někdo vyléčený, tak předpokládáme, že byl nemocný..... Většina pozitivně testovaných ale žádnou nemoc neměla. Pozitivní test navíc neznamená, že jste nakažený nebo infekční. Koronavirus se teď chová jako kterýkoliv jiný respirační virus.... Očkovat bych se nenechala, nejsem přesvědčená o bezpečnosti vakcíny, je vyvíjena pod velkým tlakem."

Taková je realita, vystrašený národ a co dál?

Názor si udělejte každý sám.

Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.,(ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a vedoucí Institutu biostatistiky a analýz na Masarykově univerzitě v Brně): "Nechci to bagatelizovat, ale je vlastně jedno, jestli máme každý den pozitivně diagnostikovaných

MAMKA2316 ( 15. listopadu 2020 09:36 )

A CO TYTO NÁZORY ???Datum: 26. 10. 2020 10:25:29

Doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D (vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze) "Společnost jsme šíleně vystra­šili­...Tes­tuje­me tisíce lidí denně, stojí to tři čtvrtě miliardy měsíčně a výsledkem je 71 pacientů v těžkém stavu. U nás je jich šest, mají spoustu rizikových faktorů, říkám tomu intenzivní obezitologie... Chřipka dokáže být destruktivnější než koronavirus".

Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc. (přednosta Kliniky infekčních nemocí 3. LF v Nemocnici Na Bulovce): "Podle našich dosavadních epidemiologických údajů se koronavirus chová v podstatě stejně jako chřipka, dokonce možná mírněji"

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. (přednosta kardiocentra IKEM): Na otázku, že někteří lidé promořování odmítají s tím, že po prodělání koronaviru protilátky nezůstanou dlouho v těle, takže by nám promořování nepomohlo, odpověděl: „To může říci jen nezasvěcený hlupák. Protilátky samozřejmě nezůstanou, když už člověk nemá infekci. Máme ale imunitu krátkodobou látkovou a buněčnou, která je dlouhodobá. Látková se objeví v okamžiku, kdy proděláváte infekci, nějakou dobu přetrvává, a pak vymizí. Proč by ji člověk dál produkoval, když mu nic není? T-lymfocyty už ale mají obtisknutou RNA viru či bakterie a když se znovu objeví, opět zprostředkují výrobu protilátek. Nechápu, proč tohle nikdo neřekne (?!)“

JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA (ředitel Fakultní nemocnice Motol): „V pátek večer jsem se zúčastnil videokonference všech ředitelů velkých nemocnic. Bylo nás tam asi šestnáct z celé ČR a probírali jsme naši připravenost na příští dny. V rámci debaty se také mluvilo o kapacitách volných lůžek. Skoro každý z nás hlásil počet pacientů s Covidem-19. Bylo jich okolo 20 hospitalizovaných. Počet těch ve vážném stavu se pohyboval okolo 5. Přitom těchto 16 velkých nemocnic disponuje tisíci lůžky a všechny jsou připraveny brát covidové pacienty. Proč to píšu? Asi proto, že mus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa