Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Otevřou obchody před Vánoci? Jen sebevrah by slíbil datum, varoval Havlíček v Senátu

Autor: ČTK - 
12. listopadu 2020
15:05

Je šance, že se obchody otevřou v předvánočním období, řekl dnes senátorům vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj ale zatím nelze slíbit, zda to bude například 5. nebo 10. prosince. Záležet to bude na účinnosti dosavadních protikoronavirových opatření a vývoji pandemie. Reagoval tak na senátorskou kritiku o účelovosti uzavření většiny maloobchodů, zatímco obchodní řetězce otevřeno mít mohou.

Dosavadní vývoj epidemie v Česku dává podle Havlíčka šanci, že se obchody otevřou ještě v předvánočních období. „Je šance, že se to zvládne s dostatečným předstihem,“ řekl vicepremiér.

Podle něj by ale mohl zatím „jenom sebevrah“ slíbit, že se obchody otevřou 5. či 10. prosince. Bližší informace o podmínkách rozvolňování opatření by mohl podle Havlíčka představit v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Wagenknecht: Koncentrujete lidi do hypermarketů

Vicepremiér odmítl tvrzení pirátského senátora Lukáše Wagenknechta, že vláda většinu maloobchodů uzavřela účelově. Podle Havlíčka potřebovala pouze omezit mobilitu lidí a zabránit tím šíření koronaviru. Wagenknecht namítal, že toto opatření není podepřeno důkazy, neboť většina lidí se podle zdravotnických dat nakazila na pracovištích.

„Vy koncentrujete lidi do hypermarketů a děláte to účelově, což jste tady přiznal,“ řekl Wagenknecht vicepremiérovi. „Vy nejste ministr průmyslu a obchodu, jste ministr likvidace drobného a středního podnikání,“ dodal.

Podle senátora se uzavřením většiny obchodů lidé koncentrují v hypermarketech, zatímco malým obchodníkům hrozí krach, neboť podpora 500 korun na den pro uzavřené živnosti je almužna. Vládní opatření ve vztahu k živnostníkům nejsou opodstatněná a spravedlivá, dodal.

Předseda senátorů ODS Zdeněk Nytra se pozastavil nad tím, že státní úřady chtějí sebrat podnikatelům celou podporu v rámci programu Antivirus jen proto, že se o den či dva opozdili s platbou odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Havlíček slíbil, že se pokusí zjednat nápravu.

Mnohé firmy se podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bojí si stěžovat na postup vlády a ministerstev, aby na ně někdo „nezaklekl“. Vládní opatření během letošních vln epidemie jsou podle předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce (ODS) improvizací, zatímco by měla být účinná a transparentní.

Video  Havlíček: Zakazuje se prodej v obchodech v neděli! Prymulu zděsila Náplavka, omezení čekají i trhy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 12. listopadu 2020 19:33 )

Nepochybuji o tom, Havlíčku, ty a vládnoucí xindl si nakoupí - laciné žrádlo v poslanecké kantýně a asi ti tam dovezou i nějaký hadry pro rodinku.

e.lesanova ( 12. listopadu 2020 15:32 )

Jasně, že opozice bude zase prudit, ať se rozhodne tak či tak...Obchody v nějakém omezeném režimu by byly fajn, ale to by většina lidí nesměla být neovladatelné stádo, které vyrazí jako smyslů zbave­né..­.Obzvl­áště, pokud hlavně před vánocemi jsou navyklí nakupovat jako šílenci...a obchodníci klasicky napálí ceny, aby co nejvíc vydělali....a pak možná dostaneme covidovou zpětnou ťafku hned v lednu..

fico ( 12. listopadu 2020 15:28 )

Křivák Wagenknecht to je ten pravý. Hňup.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa