Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šéf statistiků prozradil, jak dlouho budou Češi „pod zámkem“. Problém jsou nakažení senioři

Autor: ČTK, for - 
5. listopadu 2020
12:57

Statistici budou na základě modelů dalšího vývoje epidemie covidu-19 doporučovat ministrovi zdravotnictví zachovat opatření ještě dva až tři týdny. Poslancům to ve středu řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Ještě dva týdny podle něj poroste počet hospitalizací, v posledních dnech jich přibývá přes 700 denně. Aktuálně je v nemocnicích přes 8200 lidí, systém se podle Duška připravuje na až 12.000 lidí v nemocnicích.

Dále jsou podle šéfa zdravotnických statistiků velmi vysoké podíly pozitivně testovaných ze všech za den provedených testů. V některých regionech se podle něj zřejmě už trend otáčí, jinde ale stagnuje. V úterý byl podíl téměř 29 procent.

Po několika dnech nižších počtů pozitivně testovaných proti minulému týdnu ukázala středeční data 15.729, což bylo nejvíc od březnového začátku epidemie. Podle Duška budou rozhodující data za úterý, středu a čtvrtek. Ukážou, jestli je pokles dostatečný. Pokud bude vývoj pozitivnější, odhaduje v polovině listopadu 6000 až 9000 nově pozitivních denně. Za celý měsíc by pak bylo 100 tisíc případů, pokud by epidemie „brzdila“ pomaleji, tak více než dvojnásobek.

Dušek upozornil na to, že za září onemocnělo 46 tisíc lidí a za říjen přes 264 tisíc. Bylo mezi nimi téměř 39 tisíc seniorů nad 65 let, kteří tvořili 14,5 procenta všech nakažených. Lidí starších 75 let bylo asi 18.400, tedy zhruba sedm procent. Nakažení senioři jsou podle Duška zárukou dalších hospitalizací. „Počty hospitalizovaných v žádném případě neklesají. Máme zasaženou velkou skupinu seniorů, což je záruka dalších a dalších hospitalizací,“ dodal.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnil se také ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. (3.8.2020) Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnil se také ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. (3.8.2020) | Blesk - Nikola Forejtová

Běžná populace má podle něj pravděpodobnost, že budou muset kvůli covidu-19 do nemocnice asi čtyři procenta, u lidí nad 65 let se toto riziko zvyšuje na 30 procent. V posledních dnech končí v nemocnicích nově každý den přes 700 lidí, po odečtení propuštěných se jejich počet v nemocnicích zvyšuje o 250. Lidí na JIP přibývá 126, navíc jich je 38.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu poslancům představil, jak bude fungovat model pro přijímání a uvolňování opatření. Budou rozdělena do pěti pásem podle rizika šíření nákazy v konkrétním kraji. Regiony se budou hodnotit podle reprodukčního čísla, podílu pozitivních testů nebo čtrnáctidenního průměrného nárůstu nových případů na 100 tisíc obyvatel. Podle prezentace hlavní hygieničky Jarmily Rážové pro sněmovní výbor je to aktuálně 1580,6.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 5. listopadu 2020 21:13 )

Mne by tak zajimalo, jestli do tech domovu duchodcu pronika pozitivni vliv anzioxydantz u na celou epidemii,jerstli jim dal nekdo vedomosti a mopznost sdi neco koupit jak Selen, Zinek, velke davky vit. C atd...
Nebo se snad jern detzi chydtaji, ze budou dedit..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa