Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Stav nouze chceme do 3. prosince. Prymula: Děti v pondělí do škol určitě nepůjdou

Aktualizováno -
27. října 2020
15:41
Autor: ČTK, simao, for - 
27. října 2020
11:30

Vláda se na dnešním mimořádném jednání dohodla, že požádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu do 3. prosince. Oznámil to na tiskovce premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) přidal informaci, že děti se 2. listopadu do škol nevrátí, i když s Babišem tvrdili před časem opak.

Sněmovna bude žádost kabinetu o prodloužení stavu nouze do 3. prosince projednávat již v pátek 30. října. Nouzový stav smí vláda vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s prodloužením pak musí předem souhlasit Sněmovna.

Kabinet potřebuje delší nouzový stav, aby i nadále platila většina jeho plošných nařízení, která kvůli covid-19 plošně omezují pohyb, shromažďování či podnikání.

Shoda na vládě, na tahu poslanci

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) již v pondělí řekl, že ohledně prodloužení nouzového stavu nejsou mezi ministry rozpory.„Jsme v situaci, kdy potřebujeme nouzový stav, abychom mohli aplikovat opatření. Jeho zrušení by znamenalo zrušení všech těch opatření, nedovedu si představit, že by s tím ve vládě někdo nesouhlasil,“ vysvětloval,

Na jaře kvůli epidemii platil už od 12. března do 17. května. Vláda se dnes na žádosti o prodloužení o měsíc shodla poměrně rychle, plánovaná tiskovka tak proběhla neobvykle dokonce dříve.

„Důvodem je samozřejmě nutnost prodloužit ta přijatá krizová opatření, bez kterých stávající pandemii nemůžeme zvládnout. Sněmovna projedná naši žádost v pátek od 9 hodin a já pevně doufám, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí. Je to, myslím, velice důležité hlavně pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na úterní tiskovce.

„Andrej Babiš říká, že by opozice měla chápat vážnost situace. Otázkou v tuto chvíli ale je, jestli chápe situaci hlavně on a jeho vláda,“ reagovala na twitteru ODS.

Prymula na tiskovce uvedl, že současná opatření jsou natolik silná, že je „opravdu korektnější, když jsou vyhlašována v rámci nouzového stavu“.

Prymula: Opatření můžeme vypínat postupně

S prodloužením nouzového stavu se přitom nepojí to, že by všechna stávající opatření platila rovněž do 3. prosince.

„Ta opatření tak, jak jsou definována, tak musí být v souladu s nouzovým tavem, nikoli ale že by to znamenalo, že ta opatření musí být do konce nouzového stavu. Ta opatření se budou odvíjet od konkrétních čísel a postupně budou vypínána. My jsme teď téměř na vrcholu, pokud nechceme zavírat podniky - a to nechceme - jakmile začne docházet k poklesu a bude to možné, tak některá z těch opatření budou vypínána,“ podotkl Prymula.

Vláda v pondělí chválila mj. zákaz nočního vycházení od 21:00 do 4:59 či zákaz nedělního prodeje v obchodech. Zavřené jsou nadále i restaurace, divadla, kina, fitness centra a další provozovny služeb.

Piráti navrhují prodloužit jen o 14 dnů

„V pátek bychom chtěli od vlády slyšet, jak vláda zajistí ten návrat v uvozovkách do normálního života, tedy potom, co ten nouzový stav bude končit. Jaké daší kroky plánuje pro firmy, pro lidi, pro školy, to evidentně vláda neví ani dnes,“ podotkl Pirát Ivan Bartoš ve Sněmovně.

„Plnou zodpovědnost za nepřipravenost ČR na druhou vlnu covid-19 nese premiér Babiš a tato vláda (...) Přiznejme si, že ta současná situace je velmi vážná.  A vzhledem k tomu, že některá opatření začala teprve nedávno platit, je třeba prodloužit nouzový stav,“ dodal Bartoš s tím že Piráti by podpořili prodloužení nouzového stavu v délce 14 dnů.

Ani žáci ZŠ se v pondělí do škol nevrátí

Vláda přitom v úterý oznámila i další novinku. Ani žáci prvního stupně základních škol se v pondělí k prezenční výuce nevrátí. Prymula původně slíbil, že do lavic znovu usednou bezpodmínečně 2. listopadu. „Deklarovali jsme, že 2. listopadu se vrátí děti do škol,“ uznal Prymula. „V tuto chvíli jsou ale čísla taková, že se k tomu nemůžeme vyjádřit pozitivně,“ uvedl ministr. 

V pondělí po jednání vlády ministr školství avizoval, že kabinet rozhodne na základě dat ze sklonku týdne. To kritizovali ministr školství Robert Plaga (ANO) i opoziční politici, podle nich bylo nutné zveřejnit rozhodnutí ještě během dneška. Prymula této žádosti vyhověl. „Oznamujeme to dnes, abychom byli korektní. Na druhou stranu v pátek na základě dat řekneme, kdy to bude, kdy se otevřou,“ dodal ministr zdravotnictví.

Školáci se tak v pondělí 2. listopadu do lavic nevrátí ani v případě prvňáčků či druháků, o kterých se spekulovalo, že by mohli dostat výjimku. Kýžený pokles v počtu nových případů lidí nakažených covid-19 nenastal, uvedl Prymula. Školám dle něj zkrátka nelze říct v pátek, že se v pondělí otevírá.

Prymula jako důvod uvedl, že nadále nenastal pokles pozitivně testovaných lidí. „Hodnoty byly na úrovni 15 tisíc, a i když v tomto týdnu jsou čísla nižší, nejsou to reprezentativní čísla. Potřebujeme dnešní i zítřejší čísla,“ vzkázal ministr.

Všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou od 14. října zavřené a přešly na povinné distanční vzdělávání. Opatření mělo původně trvat do 2. listopadu, pak se podle Prymuly měl do škol vrátit první stupeň základních škol. Návrat do ostatních škol podmínil ministr už dříve slábnutím epidemie.

Rakušan: Ať chyby nesvádí na lidi

K prodloužení nouzového stavu se vyjadřují dnes ve Sněmovně i další představitelé opozice. STAN podle svého šéfa Víta Rakušana žádost v dolní komoře podpoří. „Co nám zbývá, při těchto opatřeních nelze jít podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekl.

Požádal však premiéra Andreje Babiše (ANO), aby rozsah druhé vlny epidemie nesváděl na občany. „Restriktivní opatření jsou nyní namístě, ale je to tím, že se cosi zanedbalo. A opravdu za to nemohou lidé,“ dodal.

„Já jsem nikdy neřekl, že lidi za to můžou,“ reagoval na dnešní tiskovce Babiš, který prý jen apeloval na občany aby dodržovali opatřené. „Žádná vláda nemůže porazit ten covid bez spolupráce s občany. Tady jsem apeloval, prosil, žádal, to dělám už delší dobu, já v tomhle směru si určitě nedovolím nikoho obviňovat,“ dodal.

Kalousek: Chaotické a zbabělé chování premiéra

Vládu přitom po předložení žádosti o prodloužení stavu nouze poslancům čeká kritika dozajista i porce opoziční kritiky. Naznačila to ostatně i dnešní slova šéfa poslanců TOP 09 MIroslava Kalouska, který ve Sněmovně uvedl, že „jsme na jedné lodi, ať už chceme, nebo nechceme“.

Babišovi však vytkl, že před 4 týdny chtěl ve Sněmovně řešit zahrádkářský zákon místo covidu. „Jsme připraveni s vládou spolupracovat, ale nejsme připraveni být s panem premiérem na jedné lodi jeho chaotického a zbabělého chování,“ uvedl.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že by Topka měla zájem o schůzku s Babišem. „Považuji to za velice důležité, abychom jednali společně tak, jak se, myslím, zatím již dvakrát stalo, ale to je zejména na panu premiérovi, aby toto svolal,“ podotkla.

Babiš: Určitě chci pokračovat

Opozice vytýká Babišovu kabinetu nedostatečně připravené kompenzace pro ty, které vládní zákazy postihly. Babiš však na tiskovce uvedl, že „my jsme na rozdíl od první vlny reagovali okamžitě a v den, kdy jsme zavedli restrikce, jsme představili i kompenzace“. Ve Sněmovně jsou vládní představitelé dle něj připraveni odpovídat na dotazy opozice „velice konkrétně“.

Babiš vedle toho na dotaz, zda má chuť vést zemi do voleb i po nich uvedl: „Pane redaktore, mám pro vás špatnou zprávu. Určitě chci pokračovat. A chci dovést naši vládu až do příštích voleb, takže určitě ano.“

Video  Prymula zdůvodnil zákaz nočního vycházení a další novinky. Není to klasický lockdown, vzkázal.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vláda chystá kampaň za 50 milionů

Jedním z bodů jednání vláda pak byla i komunikace vlády s občany ČR. Ministr Prymula uznal, že nynější komunikace je nedostatečná. 

„Požádali jsme o uvolnění částky 50 milionu korun na komplexní komunikační kampaň. Plně si uvědomujeme, že je nedostatečná a neoslovuje všechny cílové skupiny (…) Nosné pilíře jsou: kampaň Zůstaňte doma, kampaň plošné testování - Česko testuje, kampaň věnovaná eRoušce, otázky rukou, roušek, rozestupů, tzv. 3R, boje s dezinformacemi, kampaň apelující na zodpovědnost mladé generace, kampaň týkající se komunikace krizových opatření, také kampaň týkající se hledání dobrovolníků do nemocnic, kampaň Darujte krev a plazmu,“ uvedl Prymula.

Ministr varoval, že se šíří celá řada dezinformací, 20 procent populace považuje roušky za něco, co je jen vynuceno povinností a jen menší polovina lidí souhlasí s opatřeními tak, jak jsou navrhována. Prymula to označil za základní problémy, které má kampaň řešit.

Plošné testování v ČR? Jen dobrovolně

Prymula mluvil také o plošném testování v ČR, které však nemá být v povinném režimu jako na Slovensku.

„Protože když si představíme, že bychom u nás měli aplikovat v tom režimu, když 10 až 30 procent nesouhlasí příliš s těmi opatřeními nucenou karanténu tak, jak to Slovensko navrhuje, tak se nám to zdá skutečně kontraproduktivní. My jdeme cestou dobrovolného testování a my ho budeme využívat po segmentech, kde je to vitálně důležité. Tam si nemyslím, že by to někdo odmítal,“ uvedl v úterý ministr.

Prymula také upozornil, že během 1. vlny pandemie byl opravdu strach z onemocnění a lidé zůstávali doma. „Teď už tomu tak není, je to poměrně široký fenomén,“ míní.

Prymula hájil zákaz vycházení i prodeje v neděli

Vyhlášení zákazu vycházení ve večerních hodinách označil za prostředek pro policii, aby mohla postihovat různé záležitosti, které jsou nutné k vyrovnání se s pandemií. Dříve Prymula hovořil o tom, že dochází k nežádoucím večírkům v domácnostech lidí. „Přesná čísla logicky nemáme. Když tady budeme mít 50 lidí, kteří se opravdu na večírku nakazili, tak to přizná tak 10 z těch padesáti,“ připustil Prymula s tím, že lidé nechtějí vždy říci, s kým se potkali a od koho se nakazili.

Prymula se vyjádřil i k pochybnostem ohledně zákazu prodeje během nedělí a v ostatní dny po 20:00. „Pokud omezíme prodejní kapacitu, máte pravdu, že v některých chvílích to může vypadat tak, že dojde k nakupení v těch ostatních časech, kdy otevřeno je. Ale ta realita je taková, že lidé, kteří nemají možnost teď příliš chodit kamkoli jinak za kulturou, za sportem, protože ty jsou poměrně významně omezeny, tak chodí nakupovat a chodí nakupovat úplně zbytečně. Myslím si, že stačí nakoupit dvakrát za týden, že tam ti lidé nemusí chodit každý den a nemusí tam chodit v neděli na procházku. Ať si zajdou na procházku do lesa,“ dodal Prymula.

joachimk ( 29. října 2020 11:24 )

To píšete milý příteli proto, abyste za týden mohl poštěkávat, že vypnutí přišlo příliš brzy? Jinak pokračujte ať víme co si kavárna myslí.

P.S. vypli, slíbili

joachimk ( 29. října 2020 11:21 )

Váš jemný humor kavárenského povaleče bude chybět. U které kavárny je váš kanál, estéte?

joachimk ( 29. října 2020 11:19 )

Jste typický kavárník, česky už neumíte a jste chytrý jako autobus afgánských inženýrů. Styďte se - máte za co.

joachimk ( 29. října 2020 11:17 )

Milý Bureši, když víte jako přední kavárenský epidemiolog jak se bude virus chovat - proč neporadíte?

joachimk ( 29. října 2020 11:16 )

Ivan Bartoš THC to myslí dobře jen se smažkami a imigranty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa