Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kolega promluvil o smrti oblíbeného lékaře Rastislava: Nakazil ho prý pacient!

Autor: ran - 
23. října 2020
05:15

Ke smrti slovenského lékaře Rastislava Meleka (†48), který ve středu zemřel po několikatýdenním boji na covid-19, se vyjádřil jeho kolega a kamarád Rastislav Zanovit. Je v šoku. Že Melek koronaviru podlehne, vůbec nečekal. Věřil, že když zvládl první nápor nemoci, vyléčí se. To se bohužel nestalo.

Oblíbený obvodní lékař z obce Lokca v Žilinském kraji je jednou z obětí zákeřného viru u našich sousedů. Pozitivní výsledek testu měla i jeho manželka. Její muž už ulehl před několika týdny, hospitalizován byl v nemocnici v Rožmberku. Zpravodajský web Nový čas zveřejnil reakci lékařova dlouholetého kamaráda, který s ním chodil i do školy.      

„Zprvu jsem jen zaslechl, že je v karanténě poté, co k němu do ambulance přišel nějaký pozitivní pacient. Byl jsem za ním v nemocnici, ale nepustili mě k němu,“ vylíčil pro web Rastislav Zanovit. V nemocnici nechal, co kamarádovi přinesl, a odešel. V dalších dnech už lékaře připojili na plicní ventilaci. „Od té doby už jsem moc informací neměl, jen jsem veřil, že každým dnem, který přežije, je blíž vyléčení a že nejhorší jsou ty první dny. Tak jsem si myslel, že má šanci.“

Mluvčí nemocnice Petra Dišková slovenským médiím řekla, že pacientovi byl podáván lék remdesivir. Manželka lidem vzkázala, že manželovi virus úplně zničil plíce a ať nákazu nezlehčují. Koronavirus jí vzal otce jejího 10letého dítěte a zcela zdravého manžela, s nímž žila 14 let. Zanovitovi zpráva o jeho smrti vyrazila dech.    

„Dostalo se ke mně, že mu měli někdy minulý týden dělat tracheostomii, to jsem bral za signál, že ho budou probouzet z umělého spánku. Musíme se teď s tím nějak smířit, ale přitom vím, že se už nikdy nesejdeme, nikdy nezavolá. Že se uvidíme až tam na druhý straně...“ řekl Zanovit. Dělá si starosti i o pohřeb a o to, že v této nestandardní situaci Meleka ani rodina nemůže kvůli nákaze vidět nebo obléct do rakve.     

„Byl to společenský, kamarádský člověk, nikdy jsme neměli spor, vždy se s ním dalo na všem domluvit, i pracovně. On tu vyrůstal, znal mentalitu lidí tady, byl jedním z nich. Nepovyšoval se, i proto si je asi získal,“ uzavřel smutný Zanovit.

Covid_19 ( 23. října 2020 12:29 )

Šmucler také tvrdil, že se žádný zubař v ordinaci nenakazil, můj zubní lékař tvrdil, že se nakazili i na jaře, že se nemá odstraňovat zubní kámen a jsou i další omezení, která jsou riziková. Naštěstí ordinuje, ale je vybavený lépe než sestřičky na odběrních místech

sorgedoktor ( 23. října 2020 09:11 )

...Snad bystew mohla uvest odkud cerpate informace.Tan interferon by mel pomoct teoreticky pri kazde virove infekci..S tim remdesvirem...Snad zabita alespon u neko­ho..­.Slo­venske­ho lekare je mi samoztejme lito.Pokuds to opravdu chytil od jednohoi jedinneho pacienta, je to navys smutnbe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa