Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mikuláš bez čerta, Vánoce bez trhů. Pandemie ruší nejoblíbenější akce na severu Itálie

Autor: mav - 
22. října 2020
21:00

Itálie se obává návratu drastické situace z jara, kdy zdravotnictví nestíhalo nápor nových pacientů s covid-19, na druhou stranu se kvůli ekonomice stále snaží vyhnout lockdownu, úplnému zavření měst. Nová opatření se snaží hledat kompromisy, ale teď přišlo jedno vysoce symbolické: severní regiony ruší tradiční vánoční trhy, píše server TheLocal.it.

„Trhy v Bolzanu, Meranu, Brunecku, Brixenu a Sterzingu jsou známy po celé Evropě a nabízejí jedinečnou příležitost ponořit se do místních tradic. Kombinace řemesel a populární kultury na vás čeká takřka v každé vesnici v regionu, v horách i údolích,” láká turisty web Dolomiti.it. V alpských provinciích Alto Adige (Jižní Tyrolsko) a Trentino je tradice vánočních trhů silná, neboť se tu mísí tradice italsky a německy mluvících obyvatel. Čerstvější statistiky nejsou, ale v roce 2015 přinesly trhy Trentinu na 60 milionů eur, sjíždí se totiž statisíce návštěvníků z Itálie i ze sousedních zemí.

Obě provincie pro letošek slavnosti - alespoň v normální podobě - ruší. „Nebylo to snadné rozhodnutí, ale je to nutné. Pokud město není bezpečné, nemůže přitahovat turisty,” uvedl Franco Ianeselli, starosta Trenta, hlavního města Trentina. „V tuto chvíli je prioritou udržet otevřené školy a byznys, a tak se musíme vzdát všeho postradatelného,” dodává jihotyrolský guvernér Arno Kompatscher. 

Celonárodní zákaz, uveřejněný v neděli, se týká festivalů a poutí, nikoli trhů, ale úřady alpských regionů jsou raději opatrnější. „Uvážili jsme, že není dobré pořádat vánoční trhy za každou cenu. Mohli jsme vyčkávat dalších pár týdnů a nechat město v nejistotě, ale věříme, že by politika měla hledět víc dopředu. Takhle si nebude nikdo dělat plané naděje a bude čas připravovat alternativu. Ode dneška začínáme pracovat na jiných Vánocích, v prosinci bude Trento pořád ono osvětlené, vřelé, pohostinné město,” pronesl starosta Ianeselli.

Se světly, bez čertů

Jak kvůli morálce lidí, tak kvůli ekonomice proto úřady hledají alternativy, jak o Vánoce nepřijít úplně. Nebudou sice klasické stánky a dřevěné chaloupky na náměstích, mezi nimiž se proplétají davy. Úřady by například mohly chaloupky poskytnout restauracím a kavárnám, aby si návštěvníci mohli užít svařák a další tradiční pochoutky venku, jak jsou zvyklí. Neruší se ani pouliční výzdoba a osvětlení, na trentském náměstí Duomo ozdobí 18metrovou jedli a jinde po městě se objeví přece jen nějaké atrakce. 

Naopak se nebudou konat ani průvody Mikulášů a čertů (krampusů), které také poukazují na kulturní příslušnost regionu k německy mluvícím zemím. „Jsme opatrní, musíme zajistit bezpečí návštěvníků i trhovců,” řekla místnímu listu L'Adige Elisabetta Bozzarelliová, radní pro turistiku. Bez statisíců turistů se však město bude muset obejít, tentokrát si prý udělají Vánoce domácké, sami pro sebe.

e.lesanova ( 22. října 2020 21:22 )

Po letech nechutného konzumu, svátků ala kobercový nálet na Berlín, ničení našich tradic kdejakými Santy, Krampusáky, šunty všeho druhu, si možná Češi s láskou a v klidu znovu dopřejí ten "luxus" a prožijí KLIDNÉ a pohodové svátky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa