Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Pavel daroval krev, chce jít Čechům příkladem. Nemocnicím se krátí zásoby

Autor: tsv - 
22. října 2020
11:30

Generál Petr Pavel navštívil ve čtvrtek ráno odběrové místo pro dárce krve ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Svým příspěvkem chce občany ujistit o bezpečnosti darování i během koronavirové pandemie, a požádat je tak o pomoc českým nemocnicím, které hlásí akutní nedostatek dárcovské krve pro pacienty v nouzi.

Počet zájemců o odběry krve v době koronaviru poklesl. Pro chod nemocnic je přitom průběžný přísun krve od dárců mimořádně důležitý. Zdravotníci ujišťují, že bezpečnost při odběrech dokážou zajistit jako v běžné situaci.

„Pojďme každý přispět k tomu, ať jsme z toho co nejdříve venku. Respektovat pravidla. Zapojit se do pomoci zdravotnickým a sociálním zařízením. Třeba darováním krve. Přispět k řešení krize můžeme všichni,“ řekl generál Pavel.

Nedostatek krve hlásí několik nemocnic

S výrazným nedostatkem krve se v posledních týdnech potýká Fakultní nemocnice Olomouc, která navzdory omezení neakutních operací tuto tělní tekutinu nutně potřebuje pro zabezpečení péče o své pacienty. Při odběrech krve kvůli pandemii koronaviru platí přísná hygienická opatření, takže dárci se nemusí obávat nákazy. ČTK to sdělila primářka transfuzního oddělení FN Olomouc Dana Galuszková, podle které nedostatek krve byl i při jarní fázi pandemie covidu-19.

„Přestože některá chirurgická pracoviště odkládají plánované výkony, v řadě případů je krev pro poskytování zdravotní péče nezbytná i v době epidemie. Krvácející, zranění, chudokrevní, to je jen část pacientů, kteří ji potřebují i v době, kdy je omezená nemocniční péče,“ uvedla Galuszková.

Upozornila, že krev má omezenou dobu použitelnosti. „Proto nutně potřebujeme, aby k nám dárci přicházeli pravidelně i v těchto dnech. Závažná onemocnění si nevybírají jen dobu mimo epidemii,“ podotkla.

Úbytek dárců krve hlásí i Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA). Ve srovnání s létem má až o pětinu dárců méně. Nemocnice musí víc než polovinu potřebné krve nakupovat, řekla ČTK její mluvčí Dana Lipovská.

S odběry začala nemocnice teprve loni v říjnu, takže meziroční srovnání zatím možné není. Ve srovnání s letními měsíci ale ubylo přibližně 20 procent dárců.

„Momentálně chybí nejvíce krevní skupiny B+ a 0-. V Odběrovém centru Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny jsme rádi za dárce jakékoliv krevní skupiny. Krev je nenahraditelná tekutina, potřebují ji operovaní pacienti, zejména u některých akutních operací je opravdu velká spotřeba. Člověk sám nikdy dopředu neví, kdy bude krev potřebovat,“ uvedla primářka Krevní banky FNUSA Jarmila Celerová.

Aby nemocnice zájem dárců zvýšila, zapojila se do projektu 450 ml naděje, který podporuje transfuzní centra po celém Česku. Projekt trvá ode dneška po celý týden a dárci díky sponzorům akce dostanou řadu pozorností od respirátorů s nanovláknem až po ponožky s logem akce.

breberberka ( 22. října 2020 12:55 )

A proč by měl darovat svůj příjem?

HajkovaVlasta ( 22. října 2020 11:42 )

Měl by každý měsíc darovat svůj příjem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa