Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi na opatření kašlou, pokuty jdou do stovek denně. Babiš zmínil samohlídání

Autor: Nikola Forejtová, sab - 
22. října 2020
05:15

Až 360 přestupků za den. Taková je česká bilance ohledně porušování vládních nařízení. Za jeden den si odneslo papírek s pokutou ve výši 10 tisíc korun téměř sto Čechů a dalším může hrozit ještě větší finanční trest. Je ale možné, že na kontroly brzy policie nebude mít kapacitu. Každý den totiž zamíří do karantény až 300 mužů a žen ze sboru. Premiér Andrej Babiš (ANO) odvětil, že nyní už ale Češi závažnost situace pochopili a budou hlídat sami sebe. Ministr Roman Prymula (za ANO) si pak povzdechl nad víkendovým chováním Čechů, a to dvouvteřinovým videem. 

„Jak deb*lní musí být člověk, aby v této době udělal privát v Praze pro 50 lidí?“ ptá se řečnicky uživatel twitteru, který sdílel video, na němž je vidět party v centru Prahy. Na videu je vidět bujaré veselé s muzikou a s mládeží bez roušek. Stejně tak je zaznamenán pohled z okna, který ukazuje scenérii s Pražským hradem. 

Video ze sítí relativně rychle zmizelo. Stihl ale na něj zareagovat ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „A přesně tohle je ten problém,“ uvedl ve dvouvteřinovém záznamu s teatrálně se zvedajícíma rukama nad hlavou. V době, kdy měla party probíhat, již od 14. října platil zákaz hromadných akcí konaných v počtu vyšším než 6 osob ve vnitřních prostorech. 

Video  Reakce Prymuly na video zachycující party  - Twitter - Roman Prymula
Video se připravuje ...

Není divu, že se video z veřejného prostoru ztratilo. „Pokud osoby nedodržují stanovené povinnosti omezování hromadných akcí, může být takové jednání hodnoceno v souladu s § 34 odst. 1 písm. a) jako přestupek se sankcí až 20 tis. Kč,“ upozorňuje prostřednictvím Blesk Zpráv na jeden z důsledků porušení krizového opatření v době nouzového stavu mluvčí policejního prezidia ČR David Schön s tím, že je v tomto případě odpovědný obecní úřad obce s rozšířenou působností. 

Hygienická stanice pak může rozhodnout o sankci ve výši až 3 mil. Kč v případě, že nejsou dodržovány povinnosti o nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Samotný policista je v případě porušování opatření oprávněn vymáhat dodržování této povinnosti a v případě stávajícího nesouhlasu udělit pokutu do výše až 10 tisíc korun, jak dále popisuje pro Blesk Zprávy Schön.

Češi na to kašlou, denně se odhalí více jak 300 přestupků

Problémem ale je, že Češi se sankce asi příliš nebojí a v mnoha situacích opatření porušují. Vyjma víkendové vřavy, kdy se lidé často chlubili na sociální síti snímky z nějaké hromadné akce, Češi odmítají nosit roušky. Premiér Andrej Babiš (ANO) na jedné tiskové konferenci zmínil, že podle průzkumu patří mezi odmítače 7 % z nich. Některé průzkumy ale ukazují, že je to dokonce až 20 %. 

Příkladem za všechno je i víkendová demonstrace, které se účastnily 2 tisíce lidí a kde lidé protestovali proti nařízením - bez roušek a rozestupů. Došlo i na násilí a policie musela zadržet 100 lidí. 

Policie je zodpovědná za to, aby dodržování opatření kontrolovala a hlídala. „Počet kontrol a zjištěných pochybení se pohybuje každý pracovní den na přibližně stejné úrovni (...) V posledních 24 hodinách provedla PČR 11 130 kontrol, z toho bylo zjištěno 369 přestupků. Vyřešeno v příkazním řízení (pokuta) bylo 96 z nich, 27 bylo oznámeno správnímu orgánu,“ informuje Blesk Zprávy Schön. 

Brzy ale možná policie nebude stíhat. Došlo totiž ke zpřísnění opatření, zároveň ale podle policejního prezidenta Jana Švejdara denně zamíří 250‒300 členů sboru do karantény. „Stále ale chráníme bezpečnost občanů této země,“ uvedl Švejdar na twitteru a okomentoval i chování demonstrantů. „Že si toto vše organizátoři a účastníci protestu neuvědomují, mě mrzí. Že tím dojde k ohrožení života a zdraví mnoha dalších lidí, mě děsí. Děkuji, že se nad tím zamyslíte,“ dodal.

Babiš: Lidé mají hlídat sami sebe

Blesk Zprávy se na to, jak jsou policisté připraveni, ptaly na tiskové konferenci po jednání vlády. A jelikož nebyl přítomen ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní v karanténě s pozitivním testem, odpověděl nám premiér Andrej Babiš (ANO). „Já pevně věřím, že už všichni uvěřili, že to není chřipečka. Takže doufám ve změnu nálady ve společnosti. Policisté to mají kontrolovat, ale všichni bychom měli spíše kontrolovat sami sebe,“ uvedl. 

Na to, jestli bude mít sbor kapacity, odvětil, že mají policisté dostatečný počet lidí, aby tu funkci zvládli. 

Připojil se i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „Nejsem zcela kompetentní o kapacitách. Je to ale problém týkající se všech sociálních služeb - zdravotníků, hasičů i policistů. Je tak zřejmé, že musíme dělat opatření, která zamezí tomu, aby se jejich kapacity snižovaly. Nemáme zbytný personál,“ komentoval. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 22. října 2020 11:24 )

gejza22 ( 22. října 2020 11:21 )

Němci jsou nejblbější národ v evropě,a vy je chcete napodobovat?
Vláda vedená komunistkou která kurví evropu?..věř mi..mám s těmi voly zkušenosti 39 let

bizon_pepa ( 22. října 2020 11:21 )

Ale houby. Je smutné, ze sousedovi stará a pravděpodobně nemocná babička umřela. Na druhou stranu žáci a hlaveň vysokoškoláci nesmějí do škol. A nikdo neřeší, co z nich potom bude. To teprve bude tragédie, kterou opravdu odnesou všichni.

kurna1 ( 22. října 2020 11:20 )

Ty nechlastej a nebudeš tady blít takové nesmysly

frantacizek ( 22. října 2020 11:01 )

no je to bohužel pravda, kašle na to třetina lidí - potkal jsem dnes dobrých 10-15 lidí bez roušky. Připadám si jako blázen, že i ta nejpitomější nařízení dodržuji, krom tedy výuky - děcka se musí učit face to face technické předměty, i kdyby v nanorouškách. Na druhou stranu si myslím, že v ulicích jsou roušky při běžné chůzi zcela zbytečné. Měly být zavedeny pouze na zastávkách, u obchodů, kde se zkrátka srocuje velké množství lidí, jinak je to zase proti zdravému rozumu a lidé už to zkrátka cítí a nerespektují pak vůbec nic..
Stejně tak ve školství - učení v 12-15členných skupinkách, kdy je každý sám v lavici, s rouškou, nevidím absolutně žádný problém. Pak mi studentky nemusí docházet do bytu, i když prý sem chodí rády Pro mě je to zase lepší, že si vedle toho můžu bez zvuku pustit tennis a odpoutat se jen na nezbytné vysvětlování, co se zle vypočetlo, nebo nechápala. Každopádně je to časově samozřejmě náročnější - brát studentky po jedné, než jich mít 12-15 najednou. Je třeba přemýšlet, za to jste politici placeni..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa