Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Srdečné pozdravy z Kremlu“: 45 ventilátorů darovaných z Ruska musely v USA vyhodit

Autor: mav - 
21. října 2020
10:55

30. března si americký prezident Donald Trump po telefonu postěžoval ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, kterak se v USA mocně rozmáhá covid-19 a jak například newyorské nemocnice nemají dost kapacit. O dva dny později už na letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho přistál obří Antonov An-124 Ruslan plný vybavení pro nemocnice. Za pár týdnů se však ukázalo, že ventilátory jsou nepoužitelné. Teď americké úřady serveru BuzzFeed News potvrdily, že je zlikvidovaly.

„Zmíněné darované ventilátory byly zničeny podle regulí pro likvidaci nebezpečného odpadu,“ uvádí mluvčí Federální agentury pro zvládání krizí (FEMA). Zdůvodnění už agentura neposkytla.

Třicet ventilátorů dostal stát New York, 15 se poslalo do sousedního New Jersey; oba státy byly na jaře mezi nejpostiženějšími oblastmi USA i celého světa. Přístroje se však nikdy nedostaly do ostrého provozu.

„Díky našemu úspěšnému úsilí zadržet pandemii covid-19 nebyly potřeba, budou vráceny krizové agentuře,“ řekl BuzzFeedu mluvčí newyorského ministerstva zdravotnictví Jonah Bruno. Z New Jersey byla odpověď podobně diplomatická, byly prý problémy s elektrickou kompatibilitou.

Ruská síť je stejná jako evropská, tedy na 230 voltů; USA mají jen 110 V, nemocnice by musely shánět adaptéry. Pár týdnů po přijetí pomoci navíc dva ventilátory tohoto typu, Aventa-M od čeljabinského výrobce UPZ, v ruských nemocnicích vzplály a požáry zabily šest lidí.

Celá humanitární zásilka byla poněkud podezřelá. V jednu chvíli si Rusko za 45 ventilátorů, rukavice, roušky a dezinfekci chtělo naúčtovat 660 tisíc dolarů. Pak se z toho ale stala vzájemná výměna pomoci: ruská blesková dodávka prý měla hodnotu kolem milionu dolarů, zatímco Američané později, když se u nich situace stabilizovala, poslali obdobnou pomoc za 5,6 milionů dolarů - včetně 200 ventilátorů americké výroby.

Ruský výrobce na americkém sankčním seznamu

A aby toho nebylo málo, vyšlo najevo, že výrobce UPZ je na americkém seznamu sankcionovaných firem a nesmí se s ním obchodovat. Prý se ale embargo nevztahuje na zdravotnické vybavení. Jistě to byla jen shoda náhod, že do New Yorku dorazily zásilky, označené bondovským sloganem Srdečné pozdravy z Ruska, zrovna na 1. apríla.

kecamaprotiviru ( 22. října 2020 23:41 )

Ten rozdíl napětí byl jen záminka, to by vyřešil transformátor. Skutečná příčina byla jinde. Jedna z nich asi byla i bezpečnost a spolehlivost, viz případ, kdy přímo v Rusku ty dva přístroje začaly hořet a při požáru zahynulo dalších šest lidí.

fjdksla ( 21. října 2020 18:08 )

Moc tomu nerozumím- ruské ventilátory jsou v USA nepoužitelné, protože v Rusku mají v síti 230 voltů. Co tedy těch 200 amerických ventilátorů na 110 voltů, ty se v Rusku používat dají? A co mi už vůbec hlava nebere, proč ty ventilátory museli ničit, proč je jednoduše s vysvětlením a poděkováním nevrátili?

laco ( 21. října 2020 14:39 )

kuromrd ( 21. října 2020 13:08 )

Napolióna zničili a hitlouše ubili.

.tg.bb ( 21. října 2020 13:03 )

Poslední bitva vzplála... V tomto případě ventilátor.

Dary z Velké země nebrat. Vždycky je v tom nějaký háček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa