Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemanův projev: Žádá pokuty u roušek, sepsul antirouškaře. A rýpl si do Šmuclera i Hůlky?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. října 2020
20:18
Autor: simao, vei - 
16. října 2020
19:59

Prezident Miloš Zeman natočil další projev, týkající se pandemie koronaviru. V pátek večer jej odvysílala televize Prima i web Blesk.cz. Ve svém vystoupení hlava státu nešetřila kritiky vládních opatření a tzv. antirouškaře, nepřímo se pak navezl do prezidenta stomatologické komory Romana Šmuclera či zpěváků Daniela Hůlky a Ilony Csákové. Stejně jako v nedělním rozhovoru pro Blesk Zprávy v pořadu S prezidentem v Lánech zmínil žádal Zeman tvrdší postihy za ignorování povinnosti nosit roušky.  

Miloš Zeman vystoupil v pátek večer opět s projevem. Předtočeným na zámku v Lánech. „Setkáváme se v těžké chvíli,“ řekl Zeman v košili, kravatě v barvách státní vlajky a s rukou stále ještě v ortéze.

Prezident v projevu tentokrát „neoperoval“ žádnými čísly ani počty. Připomněl, že těžké chvíle pro Česko jsou především v tom, že roste počet nakažených, koronavirem hospitalizovaných, i počet těžce nemocných. „ A co horšího, roste počet mrtvých,“ sleduje Zeman vývoj šíření pandemie koronaviru v Česku.

„Kdysi, když počet mrtvých byl na velmi nízké úrovni, jsme se mohli utěšovat tím, že covid se dá vyléčit, ale úmrtí se samozřejmě vyléčit nedá a je to nesmírná ztráta pro naši společnost, pro rodiny těch, kdo zemřeli, pro všechny z nás,“ zalitoval prezident ve svém projevu ztrát jednotlivých lidí, kteří při současné pandemii zemřeli.

„Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování,“ obrátil se Zeman speciálně na zdravotnický personál.

Rouška jako zbraň

Podle Zemana může ale pomoci se záchranou životů každý z nás, ne jen zdravotnický personál. „Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak my chráníme druhé před touto nákazou,“ vyzval prezident z Lán všechny občany, aby poctivě nosili roušky.

„Nenechte si tuto zbraň vyrazit z ruky,“ apeloval na všechny Zeman, která sám tentokrát pronesl projev také v roušce.

Nit suchou ani tentokrát nenechal na odpůrcích. Tentokrát se pustil do těch, kteří podle něj zpochybňují vládní nařízení, nošení roušek a další opatření. „Nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost. Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky.“

Mezi těmi, kdo se často vyjadřují proti krokům vlády a zpochybňují například roušky, je i prezident stomatologické komory Romana Šmuclera, kardiolog Jan Pirk a dost možná měl Zeman na mysli také zpěváka Daniela Hůlku, který nejdříve čerstvě zvolenému prezidentovi zazpíval hymnu, teď se mu ale i kvůli komentářům v době koronaviru rozhodl vrátit státní vyznamenání, které mu Zeman udělil v roce 2018.

Video  Dan Hůlka v Blesku: O dopisu Zemanovi, vrácení metálu a změně povahy  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zmínka o Csákové i Prymulovi

„Jedna zpěvačka dokonce prohlásila, že za koronavirus může Bill Gates,“ kritizoval Zeman nepřímo Ilonu Csákovou, matku dvou dětí, která odmítá jak případnou vakcinaci, a kvůli testování si prý odmítá nechat šťourat v hlavě špejlí.

Zeman proto ve svém vystoupení vyzval občany, aby věřili především odborníkům, protože pomoct nám mohou podle Zemana jen oni. Prezident také podpořil nového ministra zdravotnictví Roman Prymulu. „Pevně věřím, že bude úspěšný i v boji s vlnou druhou,“ podotkl Zeman. Právě za první vlnu, kterou prý zvládl úspěšně, je Zeman připravený předat Prymulovi, prý jako hlavnímu představiteli celého zdravotnictví, 28. října nejvyšší státní vyznamenání.

Podporu má u Zemana také vláda, i když připomínky k jejím rozhodnutím prezident v Lánech přidal. „Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována.“ Komunikace je jedním z hlavních úkolů, které chce vláda i nový ministr Prymula změnit.   

„A jestliže se zbavíme představy, že tento kousek látky sundáme kvůli své pohodlnosti a ohrozíme tak své blízké i sebe sama, jestliže vydržíme, pak zvítězíme a pak každý z nás přispěl k záchraně vysokého počtu lidských životů,“ vrátil se Zeman k výzvě, aby lidé nezlehčovali nošení roušek či respirátorů. Ani jednou přitom nepoužil do této chvíle slovo rouška. „Podívejte se třeba na Švédsko, tam už je teď přes šest tisíc mrtvých, a to nemluvím o Izraeli,“ varoval Zeman před vývojem v zemích, které jsem měli ještě nedávno za vzor.  

Pokuty mají přitvrdit Stejně tak jako v nedělním rozhovoru pro Blesk Zprávy v pořadu S prezidentem v Lánech, zmínil Zeman i tentokrát svůj návrh na přísnější postihy za nenošení roušek. „Skončil čas domluv. Požádal jsem ministra vnitra Jana Hamáčka, aby Policie České republiky využila svého oprávnění a pokutovala nenošení roušek tam, kde jsou roušky povinné,“ jako příklad přitom Zeman zmínil povinnost nošení ochrany úst a nosů například v sousedním Bavorsku nebo ve Francii. „Problémy, které máme, mají téměř všechny země na zeměkouli. Nejsme v tom sami, což samozřejmě není útěcha,“ snažil se Zeman zmírnit vážnost situace.

„Milí přátelé, až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ zakončil prezident své vystoupení, při kterém měl stále ještě operovanou ruku zpevněnou v ortéze.

V minulých dnech se prezidenta snažili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) přesvědčit, aby Zeman přehodnotil podobu slavnostního ceremoniálu, při kterém hodlá 28. října hlava státu předat i přes různé zákazy shromažďování většího počtu lidí, státní vyznamenání.

Miloš Zeman byl v neděli 11. října hostem pořadu S prezidentem v Lánech. Podívejte se na záznam:

Video  CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: Vojtěch jako „ministr dobrého počasí“ a „řezník“ Prymula. Zeman chce trestat odmítače roušek 
Video se připravuje ...

villon ( 17. října 2020 21:03 )

Eman má srdeční strojek na klíček, každou hodinu ho natáhnou a on jede. Nesmí se zapomenout anebo taky v ožralství je to ošajstlich, prý už ho dvakrát přetáhli tak, že potom lítal dvacet minut po lánskym parku a teprve hajnej z obory, co se vracel z posedu a vypil tam jen dvě placatky vodky, takže byl proti hradní kanceláři docela v cajku, ho chytil do pitláckého oka.

villon ( 17. října 2020 20:59 )

On se ten pán nestydí v takovim stavu vystoupit v telce? Já nevim, vždyť je to trapný ne? Normálně v nějaké firmě by takového pracovníka dávno poslali na přezkum a do plnýho invaliďáku.

BoziMilda ( 17. října 2020 18:04 )

No vidíš a přesto pořád chodil po svých. Zatímco tenhle si zvládnul prochlastat nohy ještě před sedmdesátkou.

oldedek ( 17. října 2020 13:12 )

Velmi ti Milúšku ďakujem, si prvý človek ot ktorého som slyšel, že se majú nosiť rúšky - ty si takú múdrú reč povedal ale takú múdrú, že eště dotial je mi u rici kvásno ...
Ďakujem, ďakujem ...

luder ( 17. října 2020 12:17 )

A o Havla se nkdo nestaral?Tohle bylo málo?
24. 3. 1990 – operace břišní kýly
7. 1. 1993 – chirurgické odstranění podkožní hnisavé výdutě
27. 5. až 4. 6. 1993 – „plánovaný chirurgický zákrok“
15. 2. 1994 – zlomené žebro po pádu
jaro 1994 – léčba virového onemocnění komplikovaného zánětem plic
13. 2. 1996 – akutní operace kvůli náhlému krvácení z polypu v ústní dutině
18. 11. 1996 – zápal plic
2. 12. 1996 – odstranění poloviny pravé plíce kvůli zhoubnému nádoru
24. 8. 1997 – lehký průduškový zánět
2. 11. 1997 – zvýšené teploty
18. 5. 1999 – viróza horních cest dýchacích
12. 2. 1998 - porucha ventilace v pravé části plicního laloku
18. 2. 1998 – plastická operace, která zacelila otvor v kůži na krku po tracheotomii
14. 4. 1998 – těžká operace tlustého střeva s pooperačními komplikacemi
24. 3. 1990 – operace břišní kýly
7. 1. 1993 – chirurgické odstranění podkožní hnisavé výdutě
27. 5. až 4. 6. 1993 – „plánovaný chirurgický zákrok“
15. 2. 1994 – zlomené žebro po pádu
jaro 1994 – léčba virového onemocnění komplikovaného zánětem plic
13. 2. 1996 – akutní operace kvůli náhlému krvácení z polypu v ústní dutině
18. 11. 1996 – zápal plic
2. 12. 1996 – odstranění poloviny pravé plíce kvůli zhoubnému nádoru
24. 8. 1997 – lehký průduškový zánět
2. 11. 1997 – zvýšené teploty
18. 5. 1999 – viróza horních cest dýchacích
12. 2. 1998 - porucha ventilace v pravé části plicního laloku
18. 2. 1998 – plastická operace, která zacelila otvor v kůži na krku po tracheotomii
14. 4. 1998 – těžká operace tlustého střeva s pooperačními komplikacemi
17. 7. 2002 – zahleněná část pravé plíce, prezident předčasně ukončil zahraniční návštěvu
23. až 30. 10. 2002 – zánět horních cest dýchacích

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa