Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Protest proti zavřeným barům a restauracím: V Barceloně létala vejce i slova o „hřebíčku do rakve“

Autor: ČTK - 
16. října 2020
17:04

V Barceloně dnes vyšli do ulic majitelé barů a restaurací a jejich zaměstnanci, aby protestovali proti nucenému uzavření podniků, které nařídila katalánská vláda kvůli rychlému šíření nákazy koronavirem. Celkem se protestu v centru města zúčastnila asi tisícovka lidí, nařízení je podle nich nespravedlivé, napsala agentura Reuters.

„Po tom všem, co jsme museli snést za poslední měsíce, je tohle opravdu poslední hřebíček do rakve,“ řekl reportérům David Polo, majitel restaurace Iberia. „Je to nestydaté... Lidé u moci si dělají, co chtějí, a podnikatelé pak zaplatí účty,“ dodal.

Protestující s transparenty se sešli před sídlem regionální vlády na náměstí Sant Jaume v historickém centru Barcelony, někteří házeli vajíčka na blízkou budovu radnice. Terčem jejich hněvu je rozhodnutí, že všechny katalánské podniky, jako jsou kavárny, bary a restaurace, mají zůstat zavřené minimálně 15 dní.

Restaurace přijdou o miliardy

Asociace pracovníků v pohostinství Fecasarm odhaduje, že nucené zavření se bude týkat asi 30 tisíc podniků, které mohou čekat ztráty až do výše 27 miliard korun. Pokud jim vláda nenabídne kompenzace nebo finanční podporu, bude podle asociace do konce roku až polovina restaurací na pokraji krachu.

Katalánsko je co do počtu nových případů nákazy druhým nejpostiženějším španělským regionem po Madridu. Za poslední dva týdny tady přibylo přes 20 tisíc infikovaných lidí. V celém Španělsku podle čtvrteční bilance za den přibylo přes 13 tisíc nakažených, a celkově tak od začátku epidemie mělo pozitivní test už přes 920 tisíc lidí. Úmrtí země registruje na 33 500.

jajas ( 16. října 2020 18:08 )

Lidi bl.bnou všude ve světě...jako by jim to nějak pomohlo....prostě mají smůlu, musí se s tím smířit. A i když se s tím nesmíří, je jim to p.r.d. platné. Nicméně se aspoň procvičili na "zdravém vzduchu" v hodu na cíl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa