Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lůžka pro nakažené přibudou. V Praze se nemocnice připravují na další stovky lidí

Autor: ČTK, jim - 
15. října 2020
18:03

Nemocnice po celém Česku se připravují na mohutný nárůst pacientů nakažených nemocí covid-19, kteří budou potřebovat zdravotnickou pomoc. V pražských nemocnicích by měly v následujících týdnech přibýt až stovky lůžek pro infikované.

Zapojení svého personálu do projednávané polní nemocnice většina pražských nemocnic odmítla: „Pokud bychom museli dát personál do nějakých takových zařízení, tak bychom nemohli pracovat na naší úrovni. Myslím si, že tak daleko ten krok ještě není,“ řekla k tomu dnes novinářům náměstkyně ředitele Nemocnice Na Bulovce a primářka tamní infekční kliniky Hana Roháčová.

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger v České televizi uvedl, že je připraven dělat, co mu nařídí ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel. „Na druhou stranu je známé, že zdravotnického personálu je nedostatek. Doufám, že budou i jiné zdroje, například medici,“ uvedl.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Marie Heřmánková na dotaz uvedla, že nemocnice musí řešit i stoupající počet nemocného personálu. Další zaměstnance odčerpává provoz odběrového místa. „V tuto chvíli se tedy musí zapojit do péče na dalších místech i jiné segmenty zdravotní péče, než jsou nemocnice,“ uvedla Heřmánková.

Nedostatek zdravotníků

Pomoc například lékařů z ambulancí dnes zmínil i ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. O zapojení ambulantních specialistů se podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) také uvažuje.

Některé nemocnice nemají dost personálu ani pro současný provoz. „Dlouhodobě nám chybí celkem 80 všeobecných a specializovaných zdravotních sester a dalšího pomocného zdravotního personálu,“ řekl mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Nemocnice má podle něj 43 nakažených zdravotníků a další desítky v pracovní neschopnosti. Jedná proto i se studenty lékařských fakult, zapojit je chce v administrativě nebo ošetřovatelské péči.

Nová lůžka pro vážné případy

Nyní nemocnice navyšují počty lůžek, kam mohou umístit nakažené s covidem-19. Nemocnice Na Bulovce dnes zveřejnila transformační plán, který počítá až s 228 standardními lůžky a 75 na JIP a 41 plicními ventilátory. Vinohradská nemocnice podle Arenbergera může do 20 až 30 dní vyčlenit 150 lůžek s kyslíkem a 50 s plicní ventilací.

Nemocnice v Motole podle vyjádření ředitele Miloslava Ludvíka v České televizi má volnou asi čtvrtinu lůžek standardních i na JIP. „V příštím týdnu vyklidíme dalších 330 lůžek s kyslíkem. Dohromady jich tak budeme mít volných asi 500,“ uvedl Ludvík.

V Nemocnici Na Homolce je aktuální kapacita 30 lůžek. „Varianty možného dalšího navýšení se připravují. Personálně jsme v tuto chvíli na hraně a hledáme rezervy,“ řekla mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Tento týden podle ní začala nemocnice omezovat zbytnou péči.

S omezováním plánované péče kvůli uvolnění dalších lůžek začala také VFN. „Nedělíme je na covid a necovid, ale podle aktuální situace je na jednotlivých klinikách rozdělujeme,“ sdělila Heřmánková. Volných je 80 lůžek s kyslíkem, dvě na JIP a jedno s umělou plicní ventilací.

Nejvíc nakažených leží v Motole

Celkem je v Praze podle posledních dat dispečinku intenzivní péče z úterý volných 1121 lůžek s kyslíkem, 190 lůžek na odděleních JIP, 131 s umělou plicní ventilací a 28 přístrojů ECMO. Pacienti nakažení covidem-19 v úterý v metropoli využívali 122 lůžek s kyslíkem, 58 lůžek na JIP, 36 plicních ventilátorů a jeden přístroj ECMO. Nejvíc nakažených leží v Motole, ze 120 tamních pacientů je deset ve vážném stavu. Pětasedmdesát pacientů má k dnešnímu dni Thomayerova nemocnice, 60 leží na Královských Vinohradech, 53 ve Všeobecné fakultní nemocnici a padesát v Nemocnici Na Bulovce.

Vyhrazení ještě dalších míst není podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Sulka jednoduché. Lůžka musí být v místech s přívodem kyslíku a mít kolem dost prostoru pro připojení například i plicní ventilace. Nemocnice zatím podle něj běžnou péči prakticky nemusela omezit. Do budoucna to ale kvůli vyhrazování dalších lůžek bude muset udělat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa